Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Gerő Ernő kihallgatása - 1962 (részlet)



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez indavideo.hu videó.
Segítség a indavideo.hu típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Oktató magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2013. február 14. Nézettség: 466

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2013. február 14. 09:06
A videó egy rövid részlet Gerő Ernő 1962-es kihallgatási anyagából, amely a Napvilág Kiadó gondozásában jelent meg a LEHALLGATOTT KIHALLGATÁSOK című kötetben. (A kihallgató: Aczél György.)

A könyv szövegesen, a mellékletében található DVD pedig feliratozott videó-formátumban adja közre Rákosi és Gerő pártvizsgálatának titkos hangszalagjait.

Ez az első alkalom, hogy magyar könyvkiadó lehallgatási hanganyagot tesz közzé: az olvasó a Rákosi Mátyás és Gerő Ernő 1962-es kihallgatásáról készült magnófelvételt kapja most kézhez. A két rettegett alakot Aczél György és Nógrádi Sándor faggatta a koncepciós perekben vitt szerepükről és felelősségükről. Mindketten igyekeztek tagadni.

A helyenként indulatos, éles szóváltásokkal tarkított párbeszéd egyedülálló módon elevenít fel egy korszakot, amit semmilyen írott dokumentum, hivatalos film vagy hanganyag nem tud ilyen élő közvetlenséggel visszaadni.

A jelen kötet abban különbözik a megszokott dokumentumkötetektől, hogy ez alkalommal szalagos magnón felvett hanganyag digitalizált változatát adjuk az olvasó kezébe. A hanganyag a Magyar Országos Levéltár, jelenlegi nevén Magyar Nemzeti Levéltár birtokában van. A leírt szöveg a hanganyag megértésének megkönnyítésére és a jegyzetanyag elhelyezésére korlátozódik. Az utószó célja az ötvenes évek elején lezajlott koncepciós perek felelőseinek illetve a felelősség megállapítása nem mindennapi történetének, mint háttérnek a bemutatása az 1953 és 1963 között években.

A könyv itt rendelhető meg: napvilagkiado.eu/webaruhaz/shop.product_details/1-ujdonsagaink/flypage.tpl/836-lehallgatott-kihallgatasok
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal