Bakfark Bálint

6 videó
v. Graevius Bálint v. Valentin Greff Bakfark, de előfordul még a Bachfarrt, Backvart, Bekwark, Bakfart névváltozat is) – (Brassó, 1506. vagy 1507. augusztus 15.? más forrás szerint 1526 – Padova, 1576. augusztus 22., más forrás szerint: augusztus 15. vagy 13.) erdélyi szász zeneszerző és lantművész, a reneszánsz hangszeres muzsika jeles képviselője. Élete vége felé a kettős Greff-Bakfark nevet használta. Európa-szerte ismert művész volt. Leginkább külföldön, kiváltképp Lengyelországban élt, beutazta Poroszországot, Franciaországot, Itáliát. A magyarországi zenetörténetben ő az első jelentős zeneszerző és hangszeres művész, és évszázadokig az egyetlen, aki az európai zenekultúrára is döntő hatást gyakorolt.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

B. Bakfark-Je prens en gre



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Komolyzene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2012. február 10. Nézettség: 539

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2012. február 12. 13:40
Elő- Bálint napi ráhangolásnak ajánlom Balassi Bálint verseivel együtt
vasárnap, 2012. február 12. 13:43
Nagyon kedves a gépi forditás, ezért szó szerint idézem:

Bakfark Bálint (ő nevét írta a változóan Bacfarc, Bakfarc, Bakfarkh, Bakffark, Backuart, és esetenként a keresztneve teszi a Valentin), 1507 - augusztus 15. vagy augusztus 22., 1576) volt egy magyar zeneszerző és lantművész, a reneszánsz . Ő volt a rendkívül befolyásos, mint a lantművész a maga idejében, és híres a virtuóz a műszer.
Ben született Brassó (Brassó), Erdély (ma Románia). Egy árva, ő hozta létre a Greff család, és nevelték Budán a bíróság Szapolyai János. Bakfark 1540-ig ott maradt, bár ő talán utazott Olaszországba, miután ez idő alatt.

Valamikor a 1540s Párizsba utazott, de megtalálni a helyzetét lantművész a királynak tölteni, elhagyta a Jagelló Lengyelország 1549, ahol dolgozott, mint a lantművész bíróság Zsigmond Ágost II. Ettől kezdve 1566-ig, ő utazott szerte Európában, az ő híres nő, de hű maradt a munkáltatójának ellenére számos erőfeszítést más uralkodók, hogy megnyerjük őt, a gazdagság adományozta neki Zsigmond befolyásolhatta a döntést, hogy továbbra is csatolni A bíróság Vilnius (Wilno).

Mi történt vele 1566-ban nem pontosan ismert, de nyilvánvalóan az, hogy valamit provokálni haragját a király, és alig volt ideje elmenekülni, mielőtt a lengyel hadsereg csapatai kifosztották a házát és vagyonát elpusztította. Ezt követően élt egy ideig Bécsben, majd visszatért Erdélybe, de nem sokáig, 1571-ben költözött Padovába, Olaszországban, ahol maradt haláláig pestisjárvány idején a 1576.

Mivel a gyakorlat volt abban az időben, minden vagyonát a pestis áldozatai voltak tűzben megsemmisült, így minden az ő zenei kézirat elveszett.
Míg a Bakfark szinte biztosan írt egy hatalmas mennyiségű zene, nagyon keveset újranyomott: egy általánosan adott okot az volt, hogy egyszerűen túl nehéz, hogy mások is játszanak. Az ő munkái közé tartozik 10 túlélő fantázia, hét madrigál, nyolc sanzonok, és 14-motetták mind bámulatosan hű többszólamú intézkedéseket lant egyedül. Emellett ő átirata vokál motetták kortárs zeneszerzők, mint Josquin des Prez, Clemens non Papa, Nicolas Gombert, Orlando di Lasso és foglalkozhat a lantot.
en.wikipedia.org/wiki/B% C3% A1lint_Bakfark
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal