Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 02 28 A legjobb vajdasági citerások találkoztak Muzslyán



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2016. március 5. Nézettség: 350

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2016. március 5. 00:21
A legjobb vajdasági citerazenekarok, citera-kettősök és citeraszólisták találkoztak tegnap a Szilasi Mihály emlékesten Muzslyán. A rendezvényre 14 vajdasági településről 22 fellépő érkezett. Az eseményen részt vett Hajnal Jenő, a Magyat Nemzeti Tanács elnöke és Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke.
szombat, 2016. március 5. 00:22
A citeramozgalom színe-java találkozott az emléknapon. Szilasi Mihály a vajdasági citerázás egyik úttörője, a muzslyai citerazenekar alapítója volt, aki egyedi játékával, az úgynevezett sánta-ütéssel maradt meg a citerások emlékében. Lele József, citeraszólista, citeraoktató, Petőfi MME, Muzslya: „Ez úgy néz ki, mint amikor valakinek az egyik lába rövidebb és táncol. És akkor persze billeg erre-arra. No, ez az az a sánta.”
A rendezvény a vajdasági citerások legjelesebb dátuma. Találkoznak, zenélnek, emellett a rendezvényen kiderül, hogy hol tart a citerázás Vajdaságban. Micsik Béla, citeraszólista, hangszerkészítő, Törökbecse: „Vannak új tanítványok, jelentkeznek új tanárok. Én, mint hangszerkészítő, mint citerakészítő is, állítom, hogy van érdeklődés.”
szombat, 2016. március 5. 00:22
Kálmán Aleksza, citerás, Móra Ferenc MME, Csóka: „Legalább egy pár évig, egy öt-hat évig akarok még citerázni. Ezt nem szeretném abbahagyni.”
„Így, némán is vissza-visszahív”. Így szól Fehér Ferenc Apám citerájának az utolsó sora. A tegnapi est azonban nem a néma, hanem az életet hirdető citerának szólt. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „A citera el tudta velünk hitetni, hogy erőt, bizakodást tud adni, és az embernek a lába el kezdett mozogni. Esetleg táncra perdülhetett volna. Ez azt jelenti, hogy hagyomány – élő hagyomány – az a legnagyobb gondban, bajban is segíteni tud és éltetni tud.”
A citera az első Durindó megszervezésével – a hetvenes évek közepén – került le a padlásokról és vált újra élő hagyománnyá. A Durindó idővel minden délvidéki népzenész találkozójává lett, a Szilasi Emléknap pedig immár a legjobb citerások évi találkozója.
3 megjegyzés | 1 / 1 oldal