Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 05 15 Pünkösdi körmenet Ludason



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2016. május 15. Nézettség: 412

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2016. május 15. 20:48
Húsvét utáni hetedik vasárnap, pünkösd napja van. A keresztény egyház a Szentlélek eljövetelének napját ünnepli. A hagyományok szerint pünkösdkör különböző virágokkal, leginkább bodzavirággal díszítik ki a kapukat a hívek. Ludason nyolcadik alkalommal szerveztek körmenetet.
vasárnap, 2016. május 15. 20:48
Az eső ellenére is elindultak a zarándokok a falu szélétől a Szent Katalin-templom felé. A hívek énekszóval kísérték a keresztet. Gulyás Oldal Réka rábaközi népviseletben szórta a virágszirmokat. „Azért szórunk virágszirmokat, mert a Szentlélek leszállt az apostolokra lángnyelvek képében.”
vasárnap, 2016. május 15. 20:49
A pünkösdi zarándoklat azt jelképezi, hogy a hívek Istennel együtt járják életük útját. Vásárhelyi Teréz, elnök, Ludas Matyi ME, Ludas: „Egy olyan ünnep, amikor mindenki ünnepel, pihen. A pünkösd előtti napokban mindenki feltakarítja az utcát, a háza környékét, és ami a legfontosabb, hogy eljön a misére.”
vasárnap, 2016. május 15. 20:49
A körmenetet ünnepi szentmise követte. Dobai István prédikációjában a megújulás szükségességét emelte ki. A ludasi plébános a kereszténység és a magyarság megmaradásának fontosságát hangsúlyozta. Dobai István, plébános, Ludas: „Minden ünneplésben megjelenik a múltunk is. A jövőt építjük a jelenben, de a múltra támaszkodva. A népviselet ilyen értelemben a múltat hozza, mint egy hátterét az életünknek. Ugyanakkor a jövőbe mutat, mert jó volna megmaradnunk. Megmaradni, mint keresztények és magyarok.”

A szentmise után a hívek pünkösdi agapén, vagyis közös étkezésen vehettek részt a plébánián.
4 megjegyzés | 1 / 1 oldal