Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Az aradi vértanúk emléknapja - a vajdasági központi megemlékezés



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2016. október 6. Nézettség: 361

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2016. október 6. 20:03
Ma van az aradi vértanúk emléknapja. Eleméren, Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál, a felújított Szent Ágoston-templomban tartották meg a vajdasági központi megemlékezést. A vértanúk emlékére gyászmisét tartottak, majd felszentelték Kiss Ernőnek a templom kertjében felállított szobrát.
csütörtök, 2016. október 6. 20:04
Gyászmisével kezdődött az október hatodikai megemlékezés az eleméri Szent Ágoston templomban, amelynek a kriptájában nyugszik Kiss Ernő honvédtábornok. A gyászmisét Fiser János a nagybecskereki egyházmegye általános helynöke mutatta be.
csütörtök, 2016. október 6. 20:04
. Az egybegyűltekkel megosztotta gondolatait Kiss Nándor református esperes is. „Beszédemben a hűséget, a mártíromságot és az egységet meg a helytállást hangsúlyozom. Valójában mi is helyt állunk. És ez a szoborállítás az egységünknek a záloga.”
csütörtök, 2016. október 6. 20:04
Pintér Attila Magyarország belgrádi nagykövete hangsúlyozta, a tábornokok között volt magyar, szerb, horvát, örmény, osztrák, német származású, ám valamennyien azért küzdöttek, hogy hazájuk vagy választott hazájuk önállóvá válhasson.
csütörtök, 2016. október 6. 20:04
„Nem túlzás azt állítani, hogy az aradi vértanúknak nagyon komoly kultusza van Magyarországon, de az anyaország határain kívül is. Szinte nincs olyan magyarországi vagy a külhoni magyarság által lakott település, ahol ne lenne legalább egy utca elnevezve a 13 honvédtábornok valamelyikéről.”
csütörtök, 2016. október 6. 20:05
Kiss Ernő Temesváron született, de a birtokai Magyarittabén és Eleméren voltak. A szobra 1906-tól 1918-ig Nagybecskerek főterén állt. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „A 170 évvel ezelőtt felszentelt szentély, az altemplom és a most rekonstruált szoborkompozíció egyszerre emlékeztet bennünket a Nagybecskereken 110 évvel ezelőtt felavatott Kiss Ernő-emlékműre, Torontál vármegye kegyeletőrző közösségére és az emlékhely 1918-as megsemmisítésére.”
csütörtök, 2016. október 6. 20:05
A szobor maradványa évtizedekig a nagybecskereki Népmúzeum alagsorában kallódott. Köztéri felállítása többször is szóba került. Fiser János általános helynök, Bánáti Katolikus Egyházmegye: „Ez olyan hely, ahova bármikor azok, akik őt tisztelik és nemcsak őt, hanem tisztelik a szabadságot, a szobor előtt kegyeletüket le tudják róni.”
csütörtök, 2016. október 6. 20:05
Az október hatodikai megemlékezésre évről-évre több diák érkezik. Tóth Tamás, Nagybecskerek: „Kiss Ernőről azt tudom, hogy örmény származású volt. Magyar tábornok. Sok győztes csatát vezetett.”
csütörtök, 2016. október 6. 20:06
A megemlékezésen jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Menyhárt Attila, vezető konzul, Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár. A vajdasági magyar önkormányzatok, civil szervezetek képviselői is jelen voltak.............
9 megjegyzés | 1 / 1 oldal