Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 11 05 Pásztornap Muzslyán



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2016. november 5. Nézettség: 309

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2016. november 5. 20:04
A jószágtartás hagyományainak a felelevenítése mellett a kis falusi közösségek termékeiknek a bemutatására is alkalmat adott a muzslyai Pásztornap. Az eseményt a RÉMUSZ Hagyományápoló Egyesület szervezte.
szombat, 2016. november 5. 20:04
Libapásztorok, csordások, kondások, kanászok, juhászok, lassan már csak magyar vezetéknevekben élnek. Az egykor megbecsült szakmákkal ritkán találkozunk. Bíró István, szervező, RÉMUSZ Hagyományápoló Egyesület, Muzslya: „A mai intenzív jószágnevelésben lassan ezek a szakmák kimúlnak. Ezt szerettük volna felidézni ezzel a Pásztornappal, és évről-évre próbálkozunk azzal, hogy valamit vissza tudjunk adni. Mint az itt látható pásztorkunyhó, pásztor étel.”
szombat, 2016. november 5. 20:04
Sötét Erzsébet és férje, János bemutatták a juhászok nádkunyhóját és egykori ételeiket. „Az asztalon van sült tök, málé és főtt kukorica. A bográcsba pirított tarhonya van. Ez a régi hagyomány, szokás szerint.”
szombat, 2016. november 5. 20:04
A pásztorkodással egybefonódott a betyár fogalma is. Csikós kalapban, egy igazi betyár is jelen volt a rendezvényen. Kikity Attila, betyár: „Ami a legjellegzetesebb ugye a pisztoly, az oldaltarsoly, a bicskatartó, a rézfokos, ami elengedhetetlen. Meg hát a fütykös bot, meg a kancsika.”
szombat, 2016. november 5. 20:04
Ptuji vendégek is bemutatkoztak a rendezvényen, valamint magyarországi és romániai résztvevők is érkeztek. A hagyományt próbálják megőrizni, másrészt bemutatni az értékeket, amelyeket kis közösségekben teremtenek. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Ezeknek a termékeknek az értéke, minősítése kap itt helyet ma. Ez azért nagyon fontos, mert egy új korszakba nyilvánvalóan, hogy másként kell közeledni a hagyományokhoz, a szokásokhoz is. Ez pedig azt jelenti, hogy az értéken belül a minőséget kell megtalálni, a minőségen belül pedig az eladhatóságot.”
szombat, 2016. november 5. 20:05
A muzslyaiak negyedik éve rendszeres vendégei a gyöngyösi hagyományápolók rendezvényeinek. A magyarországiak most a Pásztornap vendégei voltak. Farkas János, elnök, Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat: „Ruszin ételekkel, ruszin kalácsokkal jöttünk, ami kukoricakásából készült, kukoricadarás sütemények, lepények, lekváros illetve túrós ízesítéssel.”
szombat, 2016. november 5. 20:05
A rendezvényen Ments András, a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság igazgatója előadást tartott a helyi termékek védjegyeztetéséről, amire várhatólag Szerbiában is sor kerül a közeljövőben.
7 megjegyzés | 1 / 1 oldal