Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 12 09 Huszonöt éves a Magyarságkutató Tudományos Társaság



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: péntek, 2016. december 9. Nézettség: 243

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

péntek, 2016. december 9. 21:42
A Magyarságkutató Tudományos Társaság 1991-ben alakult, azóta 77 kutatást végezett. A jubileum alkalmából egy összegző tanulmánykötetet jelentettek meg Kutatások sodrásában címmel és tudományos konferenciát tartottak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében.
péntek, 2016. december 9. 21:43
Egyenlő partnerként beszélgethettek a kerekasztalnál a fiatal kutatók a tudományos élet nagy múltú képviselőivel. Beke Ottó irodalomtudományból védte meg doktori disszertációját, a másodlagos szóbeliséget kutatja. Beke Ottó, irodalomkutató: „Egy olyan alapvető kommunikációtechnológiai átalakulási fázisban vagyunk, amelyben a mediatizáció egyre fontosabb szerephez jut. A hangzó anyag közvetítettsége, illetve a számítógépes háttér segítségével megnyilvánuló digitális írásbeliség egyre nagyobb szerepet kap.”
péntek, 2016. december 9. 21:43
A konferencia résztvevői többek között megvitatták, hogy milyen lehetősége van a vajdasági magyar fiataloknak a kutatásra. Novák Anikó, elnök, Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete: „Rengeteg problémával szembesül egy fiatal kutató. Az egyik az intézmény hiánya, hiába fejezik be doktori tanulmányaikat, nem tudnak hol elhelyezkedni. Nagyon beszűkültek a lehetőségek a Vajdaságban.”
péntek, 2016. december 9. 21:43
A vajdasági magyar kutatók nagyon kis arányban vesznek részt a tudományos pályázatokon. Az illetékes tartományi titkárság 2017-ben a tervek szerint négymillió dinárral támogatja majd a nemzeti közösségek kutatásait. Halasi Szabolcs, tartományi segédtitkár, Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság: „Lesznek olyan tudományos kutatási projektekre elkülönítve eszközök, amelyek a felsőoktatásban a szakfőiskolákat fogják megcélozni. Ez újítás lesz. Emellett a tartományban egy új projektet is elindítunk, ami kapcsolódik a művészetekhez.”
péntek, 2016. december 9. 21:43
A Magyarságkutató Tudományos Társaság az elmúlt huszonöt évben tizenöt kötetet adott ki. Az évfordulón bemutatták a Kutatások sodrásában című kiadványt. Gábrity Molnár Irén, elnök, Magyarságkutató Tudományos Társaság: „A Kutatások sodrásában címet adtuk, pont azért, hogy áttekintsük az elmúlt huszonöt év kutatásainak problémakörét. Ugyanakkor olyan fejezeteket soroljunk fel benne, ami a jelen vizsgálatainak problémakörét elénk adja.”
péntek, 2016. december 9. 21:43
Az új kötetben felmérik a vajdasági magyarság erőnlétét és az ifjúság jövőképének problémakörét. Az érdeklődők olvashatnak az oktatásügyről és az elvándorlásról, és elemzik a társaság elmúlt 25 évét is.
6 megjegyzés | 1 / 1 oldal