Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2018.03.11. - A horvátországi magyarok március 15-ei megemlékezése



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2018. március 12. Nézettség: 293

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2018. március 12. 21:37
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének 1848-49-es központi ünnepségével indult el szombaton a magyar kormány március 15-i megemlékezés-sorozata.
hétfő, 2018. március 12. 21:38
Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára Csúzán és Várdarócon koszorúzta meg a '48-as forradalom és szabadságharc emlékműveit.
A Drávaszögben élő magyarok egyik legismertebb forradalmi személyisége a csúzai származású Ács Gedeon református lelkész, aki egyben Kossuth Lajos tábori lelkésze volt. Csúzai sírhelye előtt minden évben leróják tiszteletüket a horvátországi magyarok.
A mai Horvátország területén a '48-as szabadságharc nagy hősei születtek - emelte ki Jankovics Róbert. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke hozzátette, a mai fiataloknak tudniuk kell milyen vívmányokat értek el elődeink, valamint azokat meg kell tudniuk védeni. „Nemzetiségtől függetlenül 170 évvel ezelőtt sikerült összefogni az akkori birodalmat megdöntő csapatnak, hogy egy jobb világban gondolkozzanak, és ez a valódi üzenete a '48-as forradalomnak. Mi ma, a horvátországi magyarok is egy jobb világban gondolkodunk, egy jobb közösségben gondolkodunk, és bízunk abban, hogy nem elérhetetlen számunkra, és abban is bízunk, hogy mi méltók leszünk és megérdemeljük ezt a jobb sorsot.”
hétfő, 2018. március 12. 21:38
Annak, hogy Horvátországban kezdődött el a magyar kormány '48-'49-es megemlékezés-sorozata, szimbolikus jelentése van, hiszen talán az egyik legkisebb magyar közösségről van szó a drávaszögi magyarság tekintetében - mondta Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára a horvátországi megemlékezésen. „Ez az egyik legrégebbi magyar közösség, hiszen a Honfoglalás kora óta élnek itt, és ugyanaz a magyar közösség él itt folytonosan, itt, ezekben a falvakban. Nagyon fontos az, hogy minden nemzetrészt számon tartsunk, és minden magyar embert számon tartsunk, bárhol is éljen a világon. Így számunkra a horvátországi magyarság is nagyon fontos, az egész magyar nemzetnek is nagyon fontos, és az ő támogatásuk, megóvásuk egy fontos nemzetpolitikai feladat.”
hétfő, 2018. március 12. 21:38
A megemlékezés Várdarócon, a kultúrotthon épületében folytatódott. A helyiek alkalmi műsorral készültek, amely során átadták a Magyar Arany Érdemkereszt díjat Hugyik Imrének, a HMDK elnökségi tagjának a horvátországi magyar közösségért végzett tevékenységéért.
4 megjegyzés | 1 / 1 oldal