Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2018-04-14 - Közösség-Kutatás-Kihívás elnevezéssel rendeztek konferenciát Szabadkán



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2018. április 15. Nézettség: 317

   

Tetszik 1 és még 1 tag kedveli

Videó megjegyzések

vasárnap, 2018. április 15. 02:31
Vajdasági Magyar Tudóstalálkozót szerveztek ma a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Az egész napos tanácskozásra az egész Kárpát-medence területéről érkeztek előadók.
A Közösség-Kutatás-Kihívás című konferencián a mai napon 55 kutató tartott előadást, mindezt négy szekcióban: humán-, társadalom-, természet- és műszaki tudományok terén. Fehér Illés biokémikus a Tisza vízgyűjtő területe egyik szakaszának nehézfém-szennyezettségéről szóló csoportos kutatást mutatta be. „A természetvédelem tulajdonképpen egy közönséges szólam, mert mindenki nagyon szépen beszél róla, de lényegében senki nem csinál semmit. A Tisza vízminőségét a második kategóriába sorolják, hogy a turizmust ne csapjuk agyon, de a víz minősége a harmadik kategóriába tartozik.”
Gyimóthy Tibor a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője (Informatika Kar, Szoftverfejlesztés Tanszék) a biztonságos internetezés területén szerzett tapasztalatait osztotta meg. „Manapság rengeteg eszköz van az interneten. Az előadásomban is említettem, hogy vannak olyan becslések, hogy 2020-ra közel 30 milliárd eszköz lesz az internetre kötve, amelyek távolról is elérhetők és folyamatos veszélyt jelenthetnek.”
Muhi Béla, az Educons Egyetem tanára a társadalomtudományok szekcióban adott elő. „A smart city megoldásait igyekeztük kiboncolni. Mint eszközt, a marketing stratégia számos nagyvárosban alkalmazta. Ez a bizonyos smart city koncepció, amely lényegében az intelligens város, az okos város terminust takarja.”
Idén már 9. alkalommal szervezte meg a tudóstalálkozót a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács. Lendák Imre, elnök, Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács: „A konferenciát fontos hálózatépítési, ismerkedési lehetőségként látom a vajdasági magyar kutatók számára. Természetesen van a kutatási elem, ami nagyon fontos, de nem az egyetlen eleme ennek a konferenciának, mert itt arról is szó van, hogy sokakkal évente egyszer találkozunk, ezen a konferencián.”

Az eseményt az Aranybagoly-díj átadása zárta, amelyet a humán tudományok területén elért kiváló kutatási eredményeiért Toldi Éva, az újvidéki Magyar Tanszék egyetemi tanára, a természettudományok területén pedig Pósa Mihály, az újvidéki Gyógyszerészeti Tanszék tanszékvezető-helyettese kapta.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal