Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2018.04.23. - Mátyás király mecénás és katona vándorkiállítás Zentán



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2018. április 23. Nézettség: 264

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2018. április 23. 23:49
A 2018-as évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a magyar nemzetpolitikai államtitkárság. A Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt szervez.
A vándorkiállítás Pozsony és Székesfehérvár után ezúttal Vajdaságba látogatott el. Az, hogy ezt a tárlatot Zentára is elhozták, nem csak a városnak, hanem az egész itt élő
magyarságnak nagy megtiszteltetés – mondta Czegledi Rudolf. Zenta község polgármestere kiemelte: „Maga a kiállítás nagyon érdekes, hiszen több anyagkombinációból áll össze, nem csak írás, hanem képmetszet is van, ami érdekesebbé és látványosabbá is teszi. Tulajdonképpen felöleli Mátyás király életének legfontosabb mozzanatait.”
A Renaissance Consort együttes előadása visszarepítette a látogatókat Mátyás király udvarába. A Hunyadiaknak és Mátyás királynak több birtoka is volt a délvidéken, ami miatt Mátyás király meghatározó személyisége volt ennek a tájnak. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Egy reneszánsz világ volt itt, és ha körbenézünk ezen a tájon, nyilvánvalóan, hogyha a török nem jön, akkor egészen más világ alakult volna ki itt nálunk is.”
Az eseményt Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Házának igazgatója nyitotta meg, aki egyben a Mátyás király emlékév koordinátora is. A tárlat Zentáról Eszékre, majd Lendvára megy tovább.
Csibi Krisztina, igazgató, Magyarság Háza: „Nagyon sok párhuzamos program zajlik már az év elejétől. Egy nagyon sikeres nyitórendezvényen, illetve magának az 560. évfordulónak a megünneplésén vagyunk túl. Ez januárban lezajlott, és emellett a kiállítás mellett még a meseillusztrációkból álló kiállítás, illetve Mátyás király élettereit bemutató kiállítás, és egy corvinákról szóló kiállítás is van.”
Az esemény a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyarság Háza és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ támogatásával valósult meg.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal