Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2018.05.05. - Csipke és Kézműves Kiállítás Kiskunhalason



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2018. május 6. Nézettség: 262

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2018. május 6. 00:13
Nemzetközi Csipke és Kézműves Kiállítás nyílt pénteken Kiskunhalason.
A magyarországi település egyik legismertebb nevezetességében rendezték meg a XIX. Nemzetközi Csipke és Kézműves Kiállítást. A tárlat középpontjában a csipkékben és kézimunkákban megjelenő vallási motívumok voltak.

A kiállítást Kiskunhalas legnevezetesebb látnivalójában, a Csipkeházban rendezték meg. Az esemény középpontjában a vallási motívumokkal díszített csipkék álltak. A kiállítást Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitotta meg.

Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek: „Mindaz, ami érték, kultúra, az az embert érinti. Így van a csipkekészítés művészetével is, hogy nem olyan létszükséglet, mint a biológiai, de olyan létszükséglet, ami a lelket teszi teljesebbé.”
A tárlatot a Halasi Csipke Közalapítvány, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület és a tavankúti Matija Gubec Egyesület szervezte, a Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

Pajor Kálmán, elnök, Halasi Csipke Közalapítvány: „Nemcsak a halasi csipkének, hanem az ország csipkekészítőinek is nagyon sok vallási témájú kézimunkája létezik, ezért meghívtuk őket is ide Kiskunhalasra, hogy egy közös nagy kiállításon bemutassuk az alkotásaikat.”
A kiskunhalasi, szabadkai és tavankúti részvétellel lebonyolított projektnek köszönhetően a csipkekészítők megismerkedhetnek egymás munkájával és a testvérvárosi kapcsolatokat is ápolhatják a résztvevők - mondta Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere: „A testvérvárosi kapcsolatok azt jelentik, hogy amikor ezeket a kapcsolatokat valóban élővé tesszük és hasonló kiállításokkal, nagyon jó válasz arra, hogy a testvérvárosi kapcsolatok léteznek, és valóban működnek, és részt tudtuk venni ezen az Európai Uniós pályázaton közösen Kiskunhalas és Szabadka.”

Az időszakos kiállítás alatt a tavankúti szalmaképeket is megtekinthetik az érdeklődők, valamint kipróbálhatják a csipkekészítést is. Kiskunhalason május végén gyermekek számára tartanak kézműves interaktív napot, majd a halasi csipkét Tavankúton mutatják be, augusztus második felében pedig Szabadkán a Városi Múzeumban nyílik kiállítás a kiskunhalasi csipkékből.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal