Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Rákoczi-vár Sárospatak



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: vasárnap, 2020. február 9. Nézettség: 214

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

vasárnap, 2020. február 9. 14:03
Sárospatak: itt található a csoda, amivel nem lehet betelni
Van egy hazai vár, amelynek képét rendszeresen a pénztárcánkban tartjuk. No nem azért, mert nem tudunk elszakadni a látványától - bár nagyon szép - hanem mert fizetünk vele. Alábbi írásunk Sárospatakról szól, az egyik főszereplője természetesen a sok évszázados múltra visszatekintő vára, melyről hamarosan kiderül, melyik magyar papírpénzt is díszíti, immár 1998 óta.
Mesés helyen, a Tokaj-hegyaljai borvidéken, a Zemplén-hegység lábánál, a Bodrog folyó által kettészelve terül el az a város, amely hiába tűnik kicsinek, a magyar történelemben és az oktatásban játszott szerepe okán jó néhány hazai településnek mutathatna példát. Ezért elsőre nem is a turistalátványosságokkal kezdenénk bemutatását, hanem historikus múltjára fókuszálnánk.
Feltűnik a Bánk bán egyik szereplője, később beindulnak az olaszok – a várostörténet korai évszázadai, dióhéjban
III. Béla király névtelen jegyzője, a történelemkönyvek által Anonymusnak hívott krónikása szerint a területet Árpád vezér adományozta Ketel vitéznek, vagyis már igen korán lakott volt. Később, 1207-ben itt született II. Endre, a Bánk bán című drámából ismert király leánya, Szent Erzsébet.
Fél évszázaddal később jelentek meg az első olasz telepesek, és velük együtt indult meg a szőlőművelés, híressé téve a Tokaji borvidéket, melynek részeként Sárospatak is fontos szerepet kapott.
1429-ben Zsigmond király szabad várossá tette, Mátyás, az igazságos pedig 1460-ban vásárjogot adományozott a településnek.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal