Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Fedezzük fel Torockó környékét! Explore the area of Rimetea, Transylvania



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2022. április 9. Nézettség: 282

   


Videó megjegyzések

szombat, 2022. április 9. 16:34
Torockó, a legszebbnek tartott erdélyi település – Bakancslistás látnivaló
Torockó sokak szerint a legszebb erdélyi település, a fölé magasodó Székelykő jellegzetes formája és a napfelkelték szépsége bakancslistássá teszi.
Torockó (románul Rimetea és Râmetea, korábban Trascău, németül Eisenburg) falu Romániában (Fehér megyében), Toroszkó község központjában található. A székelykő hármas csúcsa alatt fekvő település egykor bányaváros volt, lakói betelepült székelyek. Kevesen tudják, hogy ez Erdély legnyugatibb székely végvára, és sokak szerint az ország legszebb faluja is.
Torockó fekvése
A Torockószentgyörgyhöz tartozó település az Erdélyi-középhegység keleti részén magasodó Torockói-hegységben, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának völgyében, Kolozsvártól délre, Nagyenyedtől 23 kilométerre északnyugatra fekszik. A falu elhelyezkedése miatt olyan, mintha naponta kétszer kelne a nap. Ez persze csak a látszat, valójában arról van szó, hogy a nap eltűnik a Székelykő sziklái mögött, majd hamarosan ismét előbújik.
szombat, 2022. április 9. 16:35
Története és nevezetességei
A vár egykor Székelykő 1117 méteres nyugati, Várkő nevű csúcsán állott, amit a Toroczkai család építtetett, 1241-ben azonban a tatárok jóformán porig rombolták. A vár ostromának kézdi székelyek vetettek véget, így a király 1257-ben nekik ajándékozta az épületet, amit 1271-ig birtokolták. Toroczko neve ilyen formában az 1257-es adománylevélben szerepelt először, egyúttal ez a falu első írásos emléke. A várat közben helyreállították, majd 1285-ben sikeresen megvédték az újratámadó tatárok ellen. Napjainkban azonban már csak az alapfalai láthatók.
Mivel a tatárok és a kunok betörései miatt a magyar lakosság jócskán megfogyatkozott, így hamarosan németeket is telepítettek a faluba. III. Endre 1291. évi oklevelében az áll, hogy Torockó szabad hospesei a felső-ausztriai Eisenwurzenből telepedtek ide. 1514-ben a parasztsereg elfoglalta a települést: a Rákóczi-szabadságharc idején, 1702. november 17-én Rabutin, 1704. március 15-én pedig Tige(wd) labanc csapatai fosztogattak. Őrtornya 1864-ben még virágzott, 1874-re azonban teljesen elpusztították. A hegy oldalában számos barlang megbújik, a lakosság ezekbe menekült veszély esetén.
szombat, 2022. április 9. 16:36
Érdekesség, hogy 1910-ben a falu 1512 lakosából 1343 magyart és 136 románt tartottak számon. A trianoni békeszerződés megkötése előtt Torda-Aranyos vármegye Torockói járásának székhelye volt. 1992-ben – társközségével együtt – az összesen 1393 lakosból 1241 magyar, 128 román és 24 roma volt. Torockó 1999-ben elnyerte az Europa Nostra-díjat a kulturális örökség megőrzéséért.
A település legfőbb nevezetességei – a jellegzetes házakon és népviseleten kívül – egy 18. századi unitárius erődített templom; a falu iparművészeti múzeuma; az 1129 méter magas Székelykő, amely óriásként magasodik a település fölé; a vajor, egy eredetileg fából épült medencécske a Templom téren, amely felfogja a Tilalmasról lefolyó patak vizét, ezzel gazdagítva az amúgy is csodás látképet, és egyébként a helyi asszonyok is itt mossák szőnyegeiket, nagyobb kelméiket. (A medencét újjáépítették, ma már egy betonból készült változattal találkozhatnak a turisták.); valamint a főtér fehér házai, sejtelmes sikátorai és romantikus utcái.
3 megjegyzés | 1 / 1 oldal