Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Zalahaláp, szoborpark | Szigligeti vár | Tapolca Malom-tó | Lengyel-kápolna | bazaltorgonák | 4K |



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2022. szeptember 5. Nézettség: 323

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2022. szeptember 5. 23:52
Magyarországon amúgy több helyet is hívnak magyar "Stonehenge"-nek.
Stonehenge, egyiptomi piramisok vagy éppen a Húsvét-szigetek óriási kőalakjai? Mind-mind olyan alkotások, amelyek beleivódtak már a képzeletünkbe és a fantáziánkba gyermekkorunk óta. A világ legérdekesebb és legrejtélyesebb alkotásai pedig címkeként is nagyon jól használhatók, hiszen azonnal tudjuk, hogy mihez hasonlítsunk egy-egy nevezetességet. Kevesen tudják, de a Stonehenghez hasonló építmények, azaz körkörösen elhelyezkedő kősáncokból álló, dolomitos építmények elég sok helyen találhatók a Földön, például Japánban, vagy éppen Spanyolországban is.
De számos nemzet hívja a Stonehengre hivatkozva a saját területén található nagyobb kőépítményeket is Stonehegnek. Magyarországon pedig rögtön két helyre is azt mondják, hogy ez itt a "magyar Stonehenge". Az egyik Budapesttől nem is található olyan távol, Pákozdon van, ahol bizony ingóköveket láthatunk. A pákozdi ingóköveket valószínűleg nem ember alkotta, hanem a természet csodája.
És hogy hol van a másik "magyar Stonehenge"?
A Balaton északi partján, Zalahalépon, ahol a tanösvényt szegélyezik a lenyűgöző, ember alkotta szobrok. Ráadásul a kilátás is mesés a szobrok mellől, amelyek igazi modernkori alkotások, hiszen 2019-ben készültek el, méghozzá a hely sajátosságaihoz híven bazaltból, a lenyűgöző alkotások Rhea Marmentini valamint Balanyi Zoltán szobrászművészek munkásságát dícsérik.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal