Zsikó Zoltán és zenekara

7 videó
Magyar népdalénekes, zenész, Szekszárdon születtem 1991. augusztus 10-én, jelenleg Alsónyéken lakom. Az általános iskolát Várdombon kezdtem. 6. osztályig jártam ide, majd felvételt nyertem a bátaszéki II. Géza Gimnáziumba. A népzenével 9 éves koromban kerültem közeli kapcsolatba, amikor az iskolai tanulmányaimért jutalomtáborozást kaptam Budai Ilona népzenei kurzusára. Ekkor határoztam el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Előtte a szekszárdi Liszt Ferenc Alapfokú Zeneiskolában harmonikázni tanultam. 2000-ben jelentkeztem a bonyhádi Bartók Béla Alapfokú Zeneiskola népzenei képzésére, ahol elkezdtem rendszeresen népdalt tanulni, Siklósi Krisztiánnál.

2006-ban fordulópont következett az életemben, hiszen Vakler Anna tanárnő a Bukovinai Székely Országos Népdaléneklési versenyen, ahol I. helyezett lettem, figyelmembe ajánlotta a székesfehérvári konzervatóriumot, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskolát. Neki köszönhetően kerülhettem a népzenével még szorosabb és tudatosabb kapcsolatba. Innentől számítva kezdődött el a komoly, tudatos, aktív népzenei tanulmányom. A Zeneakadémia népzene szakának elindulásáig Vakler Annától tanultam (2006-2007), majd Berki Lilla tanárnő csatlakozott a munkába egy évig (2007-2008), aztán Papp Ágnes tanárnőhöz kerültem véglegesen a konzervatóriumban (2007-2010).

Sikeres érettségi vizsga után felvételiztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahova első helyen jutottam be. Az egyetem válogatott népzenekarának szólistája lettem, mellyel „Liszt és a magyar népzene” címmel előadást mutattunk be. A népzenei élet nagyjai mellett dolgozhattam együtt az Omega együttessel, Binder Károllyal valamint Szokolay Balázs illetve Balog József zongoraművészekkel is.
Mestereim: Vakler Anna, Dr. Agócs Gergely, Kelemen László.
Zsikó Zoltán és zenésztársai szinte minden percüket a magyar népzene bűvöletében töltik. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a fiatalok mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Kiskoruk óta foglalkoznak népzenével, az alapfokú képzés után egyenes út vezetett a konzervatóriumba, onnan pedig már csak egy lépés volt a Zeneakadémia. A fiatalok az egyetemen találtak egymásra, és barátságuk azóta is tart. Számtalan közös koncerten és külföldi turnén vettek részt együtt, és több lemezen is dolgoztak már közösen. Zsikó Zoltánék érdeklődése és repertoárja széles körben mozog: voltak már gyűjtőúton a Felvidéken és Erdélyben, megjelent lemezük a hortobágyi és a kállósemjéni pásztordalokról is. A zenekar elsődleges célja, hogy igényes, minőségi, autentikus népzenét jutassanak el az emberekhez.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Magyar népzene - Kállósemjéni pásztordalok



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Népzene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2015. február 28. Nézettség: 260

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal