Sport-Jégkorong-Hoki

21 videó
A jégkorong (barátian: jéghoki, hoki) két csapat által, jégpályán, ütővel játszott labdajáték.

A játék a következő országokban a legnépszerűbb: Kanada, USA, Svédország, Finnország, Csehország, Szlovákia, Oroszország. A felsorolásból kitűnik, hogy általában azokban az országokban dívik, ahol jellemző a hideg idő, lehetőséget adva a természetes jégfelületek kialakulására. Bár a felsorolt országok mindegyikében működik professzionális liga, az Észak-Amerikai Profi Jégkorongliga, ismertebb nevén NHL jelenti a sportág csúcsát.
Évszázados múltú az északi országokban a jéglabda vagy bandy néven ismert csapatjáték, ennek szabályai már a 18. században kialakultak, ezt a játékot vették át az európai országok is. A kanadai hoki keletkezése az 1800-as évek közepére tehető, állítólag a William erőd parancsnoka elrendelte az unatkozó katonáknak az udvar takarítását. A sepregető katonák egy fadarabka terelgetésével találták ki az új játékot. Az 1850-es évektől már gumikoronggal játszották és a montreali McGill egyetem két diákja W. F. Robertson és R. F. Smith kidolgozta a játék kezdeti szabályait. Az új játék Kanadából az Egyesült Államokba majd Angliába is eljutott, és kiszorította a bandyt.

A Nemzetközi Jégkorongszövetséget (IIHF) 1908-ban alapították Európában, Anglia, Belgium, Csehország, Franciaország és Svájc képviselői, jelenleg 64 tagországa van. Európa bajnokságot 1910 óta, világbajnokságot 1930 óta rendeznek jégkorongban, először 1920-ban kapott helyet az olimpián.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 02 13 Amatőr hokitornát szerveztek Szabadkán



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Sport magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2016. február 13. Nézettség: 998

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2016. február 13. 19:05
Az eső miatti vizes jég ellenére is lezajlott az első szabadkai amatőr hokitorna. A városban 2008 óta van amatőr csapat és egy éve járnak külföldi megmérettetésekre. Szabadkára első alkalommal hívtak meg három magyarországi és egy erdélyi amatőr csapatot.

Az időjárás nem kedvezett a hokizásra, ennek ellenére öt csapat tíz mérkőzést játszott le a jégen. Szalontai Csaba, csapatkapitány, HK Tisza Volán Szeged: „Én mondtam, mikor jöttünk reggel zuhogó esőben, hogy csak mi lehetünk ilyen őrültek, hogy ezt a játékot most ilyen esőben, vizes pályán játsszuk, de mindannyian annyira rajongunk ezért a játékért, hogy még ezeket a körülményeket is vállaljuk és így is élvezzük.”

Az amatőr csapatok játékosai között nőket is fel lehetett fedezni. A dunaújvárosi Hokillák kapusa a nőket meghazudtoló módon védte ki a gólokat. Müller Márta, kapus, Újvárosi Hokillák, Dunaújváros: „Én nagyon szeretem, kell hozzá egyfajta őrültség, de szerintem az egyik legjobb poszt. Sok nyomással jár, de nagyon jó érzés.”
szombat, 2016. február 13. 19:06
Az erdélyi Csíkszeredán több mint 20 éve van amatőr csapat, ők először jártak Szabadkán. Barta András, játékos, HK Zsögödi Medvék, Csíkszereda: „Két dolog miatt fontos ez: egyrészt, mert amatőr. Amatőr az, aki régen jégkorongozott és abbahagyta, másrészt nem voltunk még itt és persze a magyarság.”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A városban először szerveztek amatőr jégkorongtornát, ahová a szabadkai csapat három magyarországi és egy erdélyi csapatot hívott meg. Toldi Ákos, szervező, HK Szabadka: „Tavaly kezdtünk tornákra járni és Kiskőrösre mentünk először. Nagyon megtetszett és nekünk is vissza kellett hívni a csapatokat, úgyhogy így jött az ötlet, hogy megszervezzük a tornát. Jövőre megpróbálunk ebből egy tradíciót csinálni, majd korábban szervezzük, hogy az időjárás kicsit jobb legyen.”

A játékosok hagyományos köszöntéssel fejezték a mérkőzést.
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal