Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

2016 03 07 Tavasszal kullancsinvázió!



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egészség magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2016. március 7. Nézettség: 412

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2016. március 7. 19:37
Az enyhe tél és a sok csapadék kedvez a kullancsok szaporodásának. Ezért a vérszívók inváziójára kell számítani. A paraziták súlyos betegségeket is terjeszthetnek.

A kullancsok egy része súlyos betegséget terjeszt, ezért minden szabadban töltött nap után át kell vizsgálni az egész testfelületet, és ha csak egyet is találunk magunkon, azt mielőbb szakszerűen el kell távolítani.

A tavasz a kirándulások időszaka, így nem csoda, hogy a túrák alkalmával a természetbarátok találkoznak a vérszívókkal. Domány Szilveszter, természetjáró: „Természetjáróként, igen egyszer találkoztam. Konkrétan egy Fruška gora-i maraton után vettem észre magamon a kullancsot.”
hétfő, 2016. március 7. 19:37
A világon több, mint 800 kullancsfaj ismert, Szerbiában mintegy 30 fordul elő. Matacski Vasas Csilla, biológiatanár: „A kullancsok a fák, a cserjék, illetve a fűszálak leveleinek a fonákján találhatók és innen már képesek messziről kiszűrni a biológiai ingereket.”

A kullancsok egy része veszélyes betegséget terjeszt, ezért, ha bőrpírt észlelünk a csípés helyén, azonnal forduljunk orvoshoz. Dr. Muškinja Montányi Gabriella, gyermekorvos: „Környezetünkben többnyire két betegségről tudunk, habár több mint 30 féle betegséget okozhat, nálunk közismert a Lyme betegség és a borreliosis.”
hétfő, 2016. március 7. 19:38
A kullancsok által terjesztett vírusos megbetegedés megelőzése érdekében két vakcina létezik az FSME és a ENCEPUR, amit a választott orvostól lehet kérni. Azt követően az orvosnak kell kérvényeznie az epidemiológiai intézettől, amit később ugyancsak a kezelőorvos adhat be a páciensnek.
3 megjegyzés | 1 / 1 oldal