Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Largest flower auction in the world: Flora Holland, Aalsmeer - 2



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Other (Egyéb) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2016. május 16. Nézettség: 390

   

Tetszik 1 Hajnal Miki kedveli
Hajnal Miki

Videó megjegyzések

hétfő, 2016. május 16. 05:38
Magát a módszert egyébként zöldségpiacokon alkalmazták korábban, onnan vette át a virágkereskedelem, és ma már világszerte holland aukciónak hívják. Előnye, hogy jóval gyorsabb a felfelé licitnél, ott ugyanis egy csomó idő elmegy azzal, hogy egymásra licitálnak a résztvevők.
Alig félszázalékos a selejt

Márpedig az idővel a virágok esetében nem lehet játszani. Mint ahogy a minőséggel sem. A virágok beszállítóit egy skála szerint értékelik, amely engem az autóbiztosítási rendszerre emlékeztetett. Mindenki elindul egy „A” minősítésből, és ha bármi gikszer adódik a szállítmányával (a vevő jelzi, hogy nem annyi virág vagy nem a megadott hosszúság volt a dobozban), akkor lejjebb kerül a besorolása.
hétfő, 2016. május 16. 05:39
A minőségre persze rögtön az áru beérkezésekor folyamatos ellenőrzéssel ügyelnek, hogy minél kevesebb legyen az utólagos reklamáció, és az ország biztosan őrizze virághatalmi vezető pozícióját. Amikor rákérdeztem, nem lehetne-e automatizálni a folyamatot, kiderült, hogy nekifutottak már egyszer, de totál kudarcba fulladt a kísérlet. Maradnak hát a kiskocsik és, továbbra is kézi munkával állítják össze a csomagokat. Annyi fejlesztés azért történt, hogy a kisautók már csak a raktárban cikáznak.
hétfő, 2016. május 16. 05:39
Amikor összeáll egy-egy szállítmány, egy 19 kilométer hosszú sín- és liftrendszeren keresztül jut ki az udvarra, a vevők raktáraiba vagy kamionjaiba. Attól a pillanattól kezdve, hogy valaki az aukciós teremben vagy online leüt egy ajánlatot, maximum két órán belül a rendelkezésére áll a bázison az összekészített szállítmány. Lenyűgöző az a tény is, hogy a naponta átlagosan forgalmazott negyvenötmillió szál virág, valamint négy és fél millió cserepes növény mellett mindössze fél százalék a selejtarány.
hétfő, 2016. május 16. 05:40
A gyümölcsök elhervasztják a vágott virágokat

Mivel teljesen rákattantam a virágtematikára, Amszterdamban a város egyik legnevesebb virágüzletét (Pompon) is felkerestem. A tulajdonos egy patinás, régi üzletet vett át, és mindent elkövet, hogy fenntartsa a renoméját. Nem tart kész csokrokat, minden egyes darab egyedileg készül a megrendelő vagy a megajándékozott személyiségének és az alkalomnak megfelelően.
hétfő, 2016. május 16. 05:41
Amikor rákérdeztem, mennyire nehéz Amszterdamban virágboltosnak lenni, azt felelte, nem nyomasztónak, inkább inspirálónak érzi a hatalmas versenyt. „Úgy érzem magam, mint a gyerek a cukorkaboltban.
A virágok szempontjából a világ legmenőbb városában élek.
A legjobb alapanyagokkal dolgozom, és a legigényesebb vevőket kell kiszolgálnom”.

Imádja, hogy minden egyes csokor, minden egyes megbízás más és más. Néha hatalmas, dús kompozíciókra van szükség, mint amikor például egy áruház falait kell virágokkal beborítani, máskor viszont egészen finom megoldásokban kell gondolkodni.
hétfő, 2016. május 16. 05:41
Meglepődtem, amikor kiderült, hogy annyira szereti a virágokat, hogy néha sajnálja, hogy vágott virágokkal dolgozik. „A kitömött állatokat sem szeretem” – tette hozzá. Ha már egyszer levágták a virágot, igyekszik felhasználni, minél kevesebb vesszen kárba. Nemcsak üzleti szempontból érzi ezt fontosnak, hanem azért is, mert rossz érzéssel töltené el, ha feleslegesen vágták volna le őket.

Kiderült az is, hogy amikor kimegy a piacra, nagyjából úgy viselkedik, mint mi a vásárcsarnokban. Megvannak a kedvenc termelői, akikkel jóban van, akikben megbízik, és igyekszik tőlük vásárolni. Sok múlik a bizalmi kapcsolatokon, hiszen időnként kifejezetten neki termelnek kis tételben különleges virágokat.
hétfő, 2016. május 16. 05:42
Ha már ott voltam, megkérdeztem, milyen tanácsokat tud adni nekünk, vásárolóknak. A következőket tudtam meg: amikor hazavisszük a virágot, mindig vágjunk le két centit a szárából, mielőtt vázába tesszük. A víz legyen hideg, és a virágokat ne tegyük se direkt napfényre, se huzatba, sőt gyümölcsöstál mellé se. A gyümölcsök ugyanis etiléngázt bocsátanak ki, amely felgyorsítja a hervadást.

Ha ajándékba veszünk virágot, amelyet csak másnap adunk át, akkor ne vízbe tegyük, hanem hűtőbe. A lehűtött virág ugyanis kissé kómába esik, de utána szépen magához tér. Vannak virágok, amelyeket napokig szállítanak hajókkal. Erősen lehűtve simán túlélik az utat, csak utána kell nekik egy kis idő, míg magukhoz térnek.
A világ legnagyobb virágoskertjében

Természetesen Keukenhof sem maradt ki a programból, ahol épp csúcsszezon van. Az autók és buszok hatalmas sora semmit sem vesz el az élményből, mert a 32 hektáron bőven elfér az összes látogató.
hétfő, 2016. május 16. 05:42
Sőt ha már ott jár az ember, érdemes autóval vagy bicajjal körbejárni a környéket. Szebbnél szebb virágmezőket találunk mindenfelé, a látványuknál csak az illatuk csodálatosabb. Ezt sajnos nem tudom ebben a cikkben visszaadni.

Végezetül azt is elárulom, hogy nem csak nézegettem és szagolgattam, de meg is kóstoltam a virágokat Hollandiában. Áprilisban és májusban, a főszezonban ugyanis sok étterem kreál speciális menüket virágok felhasználásával.
hétfő, 2016. május 16. 05:43
Azért azt nem ajánlom senkinek, hogy ha kap egy csokor tulipánt, akkor harapja le a fejüket. A gasztronómiai felhasználású virágokat ugyanis biokörülmények között termelik, így biztosak lehetünk benne, hogy az elfogyasztásukkal nem kerül a szervezetünkbe méreganyag. Ami az általam kóstolt virágot illeti, íze nagyszerűen passzolt a fogás többi eleméhez.
csütörtök, 2016. május 19. 00:19
Így kell termelni .!!!!!!!!!!!!!!!
23 megjegyzés | 1 / 3 oldal « 1 2 3 »