Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Heat wave of 1911.mov



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Other (Egyéb) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2018. augusztus 20. Nézettség: 301

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2018. augusztus 20. 00:18
A jelenlegi forróságnál is mostohább körülményeket lehetett tapasztalni 1911 júliusában az Egyesült Államok keleti partján, ahol a napokon át tartó hőség több tucat ember halálának okozása mellett sokakat az őrületbe kergetett.

A legforróbb New York-i nyáron Manhattanben, a Pike Streetnél egy fiatalember ugrott le a mólóról a vízbe, miután az árnyas sarkok sem hűsítették le testét. Az ugrás közben ezt kiáltotta: „Nem bírom ezt tovább!” Eközben Harlemben egy munkás akarta magát a vonat elé vetni, őt kényszerzubbonyban vezette el a rendőrség – idézi fel visszaemlékezésében a Múlt-kor történelmi magazin. A New York Tribune napilap akkori cikke szerint egy részeg férfi, aki részben a hőségbe is beleőrült, egy húsdarálóval támadott meg egy rendőrt.

A múltidéző cikk szerint Bostonban mintegy ötezer ember döntött úgy, hogy az otthonaiknál hűvösebb, nyilvános helyeken töltik az éjszakát. Sok csecsemő sem tudot rendesen elaludni, ezért az éjjel nem a csendet hozta el, hanem városszerte a gyereksírás hangját. Sokan az óceánokban, tavakban vagy a folyókban kerestek menedéket a hőség elől, és olykor azt is figyelmen kívül hagyták, hogy nem tudnak úszni.A városi hatóságok igyekeztek mindent megtenni, hogy a lakosság hőérzete csökkenjen, a tűzcsapokat is sokszor kinyitották, a kocsmatulajdonosok pedig víztartályokat vitettek a parkokba. A korabeli tudósításokat összegyűjtő Múlt-kor azt írja: több utcában az aszfalt megolvadt, szirupos felszínét pedig felszántották a kerekek, illetve a járókelők talpai.

Az 1911-es New York-i csúcshőmérséklet 41 °C volt, Bostonban pedig azóta is rekordnak számít az akkori 40 °C. Ez talán nem is tűnik olyan soknak, de amellett, hogy a 11 napos hőség 5 napon át szinte folyamatosan rekordközelben járt, érdemes felidézni, hogy akkoriban nem létezett a modern légkondicionálás. Most ugyan létezik, de azért akadnak vele problémák. A fenntartható energiafelhasználással foglalkozó szakemberek azonban nemrég figyelmeztetést adtak ki: nem csak a hűtés, hanem annak hiánya miatt is rengeteg ember kerülhet veszélybe.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal