Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Sanitizing N95 respirator masks in an electric multi-cookerA videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Other (Egyéb) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2020. augusztus 10. Nézettség: 71

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2020. augusztus 10. 13:40
Kívül-belül megtisztítja a szennyeződésektől az N95 és FFP2 besorolású szűrőmaszkokat, ha 50 percre betesszük szárítani egy elektromos főzőedénybe - állítják amerikai kutatók. A módszerrel ismét biztonságos módon használhatjuk a védőeszközöket.
Az Egyesült Államokban az N95, Európában az FFP2 standard alá tartozó szűrőmaszkok képesek kiszűrni a levegőben terjedő 0,3 mikronnál nagyobb részecskék legalább 94-95 százalékát, ezáltal - ellentétben az egyszerűbb maszkoknál - nemcsak a viselő környezetében tartózkodókat védik hatékonyan különböző fertőzések, így az új típusú koronavírus-fertőzés terjedésétől, hanem magát a viselőt is. A világjárvány kitörése miatt ugyanakkor a világ számos területén szűkössé váltak az elérhető készletekből ezekből a felszerelésekből, éppen ezért kifejezetten hasznos minden olyan módszer, amely lehetővé teszi a fertőtlenítést, ezáltal a biztonságos
Mint arra Vishal Verma, az Illinois-i Egyetem mérnökprofesszora az intézmény közleményében felhívta a figyelmet, ugyan számos lehetőség adott lenne a fertőtlenítésre, csakhogy ezek többsége tönkretenné a szűrőmaszkok szűrő funkcióját és az archoz illeszkedő felületeit. A kutató és munkatársai találtak ugyanakkor egy olyan, széles körben elérhető megoldást, amely révén elkerülhető az eszközök nemkívánatos károsodása, azáltal pedig védelmi hatékonyságuk elvesztése.
hétfő, 2020. augusztus 10. 13:40
A kutatók abból a hipotézisből indultak ki, hogy a száraz hő minden kritériumnak megfelelhet, és még csak nem is feltétlenül igényel speciális előkészületet, vagy hagy maga után hátra vegyi szennyeződést. Végül az elektromos főzőedényekre esett a választásuk, mivel ezek számos háztartásban egyébként is megtalálhatók. Kísérleteik eredményei szerint egyetlen főzési ciklus, ami 50 percen keresztül 100 Celsius-fokos hőmérsékletnek teszi ki a maszkot, képes mind kívül, mind belül megtisztítani azt a szennyeződésektől, köztük négy különböző vírustól, beleértve a SARS-CoV-2-t is. Ezt követően azt is ellenőrizték, hogy a hőkezelt maszkok mennyire tartották meg minőségüket: laboratóriumi körülmények között megmérték, mennyi részecske jut át a szűrökön. Mint kiderült, még 20 hevítési ciklus után is 95 százalékos maradt a maszkok szűrőképessége, miközben a tartásuk sem romlott érdemben.
hétfő, 2020. augusztus 10. 13:40
A kutatók szerint a módszer így hasznos lehet az egészségügyi dolgozók számára is, különösen a kisebb klinikákon és kórházakban, ahol nincs speciálisabb, hőhatáson alapuló fertőtlenítő berendezés. Ezen felül azok is alkalmazhatják, akik otthon szeretnék fertőtleníteni, majd újra felhasználni személyes szűrőmaszkjukat. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fertőtlenítési eljárást teljesen száraz körülmények között kell lefolytatni, azaz vizet nem szabad a főzőedénybe önteni hozzá.

A kutatók szerint a módszer így hasznos lehet az egészségügyi dolgozók számára is, különösen a kisebb klinikákon és kórházakban, ahol nincs speciálisabb, hőhatáson alapuló fertőtlenítő berendezés. Ezen felül azok is alkalmazhatják, akik otthon szeretnék fertőtleníteni, majd újra felhasználni személyes szűrőmaszkjukat. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fertőtlenítési eljárást teljesen száraz körülmények között kell lefolytatni, azaz vizet nem szabad a főzőedénybe önteni hozzá!!!!!!!!!!!!!!
3 megjegyzés | 1 / 1 oldal