Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Chuck Yeager Breaks the Sound Barrier -- X-1 -- 1947



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Other (Egyéb) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2020. december 8. Nézettség: 218

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2020. december 8. 16:01
Meghalt az ember, aki a világon elsőként lépte át a hanghatárt
Ő volt az első hangnál is gyorsabb pilóta.
Kilencvenhét éves korában hétfőn elhunyt Chuck Yeager, az amerikai légierő nyugállományú dandártábornoka, híres berepülőpilóta, akinek 1947. október 14-én a Bell X-1 kísérleti repülőgéppel elsőként sikerült áttörnie a hanghatárt* (13 700 méteres magasságban):
* Yeager két nappal a rekorddöntőnek szánt repülés előtt lovaglás közben eltörte két bordáját, de ezt eltitkolta felettesei elől, sérülését a közeli városka állatorvosával kezeltette. A rajt napján már akkora fájdalmai voltak, hogy a pilótafülkét csak egy barátja által seprűnyélből eszkábált eszközzel tudta becsukni.
A repülés ennek ellenére sikeresen lezajlott, a gépet a levegőben egy B-29 „repülő erődről” indították, és végül siklórepülésben szállt le. A dicsőségre azonban várnia kellett, a sikeres küldetést titkosították, és a hírt csak 1948 júniusában hozták nyilvánosságra.
Történelmi jelentőségű teljesítménye számos hollywoodi produkciót inspirált, ezek közül a leghíresebb a Philip Kaufman rendezte Az igazak című film, amely 1984-ben négy Oscar-díjat is nyert 1984-ben.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal