Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Bitcoin Mining Comes to the Arctic Circle



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Other (Egyéb) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: csütörtök, 2021. január 21. Nézettség: 260

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

csütörtök, 2021. január 21. 19:45
Színesfém helyett kriptovalutát bányásznak a világ legélhetetlenebb városában
Norilszkban, Oroszország egyik leghidegebb városában bővíti bitcoinfarmját az orosz BitCluster. A hidegnek ugyanis rendkívül fontos szerepe van a farm adottságai miatt.
Norilszk nem hivatalosan a világ legélhetetlenebb városa címmel „büszkélkedhet". A települést az év kétharmadában, vagy akár háromnegyedében is hó borítja, ezen belül négy hónapig hóviharok tombolnak, télen pedig hat héten keresztül nem kel fel a nap. Novembertől márciusig a hőmérő higanyszála csak nagyon ritkán emelkedik mínusz 20 fok fölé, és a városba külföldi csak külön engedéllyel látogathat.
Az Ural-hegységen túl fekvő orosz városban télen 12 óra után nem sokkal kel fel a nap, majd 14 óra után alig negyedórával, már tér is nyugodni, miután néhány napja véget ért a november 29-e óta tartó teljes sötétség, amikor is a nap egyáltalán nem kelt fel.A LEGALÁBB 100 EZER LAKOSSAL RENDELKEZŐ VÁROSOK KÖZÜL NORILSZK
csütörtök, 2021. január 21. 19:45
A mintegy 180 ezres lélekszámú város azonban nem csak a fagyos klímájáról híres, hanem mellé a világ egyik legsúlyosabb környezetszennyezéséről is, melyet a város gazdasági élete szempontjából meghatározó jelentőségű környékbeli színesfémbányászat okoz. Ennek keretében elsősorban nikkelt, rezet és palládiumot bányásznak.
Nagyjából egy éve azonban egy teljesen újfajta bányászat is megjelent a városban: a bitcoin-bányászat, melynek viszont kifejezetten kedvez ez a klíma. Ennek oka, hogy a kriptopénz bányászat speciális adottságai miatt az átlagos számítógépeket jelentősen meghaladó számítási teljesítményre van szükség,EHHEZ PEDIG JELENTŐS ÁRAMFELVÉTEL TÁRSUL, AMIVEL ARÁNYOSAN PEDIG A HŐKIBOCSÁTÁS IS NŐ, ÍGY A FOLYAMAT HŰTÉSIGÉNYE IS IGEN JELENTŐS.
A bitcoinfarmokat nem néhány gép, hanem rengeteg gép alkotja, ameddig csak a szem ellát, így az együttes hőteljesítmény elvezetése igen komoly kihívás elé állítja a farmok tulajdonosait.
Norilszkban azonban az áramköltség is olcsó és a hűtés is stabilan biztosított, ezért az orosz BitCluster cég - úgy tűnik - megalapozott döntést hozott a tavalyi évben, amikor ezernyi gépből álló bányászfarmját az északi városba költöztette. Kiderült ugyanakkor az is: a rengeteg számítástechnikai berendezést még annak ellenére is külön kell hűteni, hogy az átlagos kinti hőmérsékélet - 10 Celsius fok körül mozog.
csütörtök, 2021. január 21. 19:46
Minden jó, minden működik"- somázza Vitalij Borscsenko, a cég társalapítója. „Már megtapasztaltuk a mínusz 15 fok alatti hőmérsékletet, és a másodpercenkénti 30 méteresnél is erősebb szelet."
"Legalább 25 százalékkal olcsóbb itt az áram, mint Oroszország más régióiban. Ez egy elég markáns különbség, ha bitcoin bányászatról beszélünk" - teszi hozzá Borscsenko.
AZ ELEKTROMOS ÁRAM ÉS A HŰTÉS KÖLTSÉGE UGYANIS A LEGNAGYOBB ÖSSZETEVŐ A KRIPTOBÁNYÁSZAT KÖLTSÉGEI KÖZT.
A kezdeti tapasztalatok alapján nem csoda, ha a vállalat máris a bővítésen, illetve új adatközpont felállításán gondolkodik. Az adatközpont kapacitását már le is szerződtették, az ügyfelek a világ minden tájáról érkeztek, beleértve Svájcot, az Egyesült Államokat és Japánt is.
Az új létesítmény egy nikkel fémfeldolgozó közelében nyílt meg, melyet a helyi bányásztársaság, a Norilsk Nickel (Nornickel) korábban már bezárt. A Nornickel olcsó villamos energiával látja el a bitcoin bányászfarmot, mely ráadásul Oroszország elektromos hálózatától teljesen független.
A FÖLD LEGÉSZAKIBB VÁROSA, MELY MÁR AZ ÉSZAKI SARKKÖRÖN IS TÚL VAN. A kriptovaluta-farmról videó is készült:
3 megjegyzés | 1 / 1 oldal