Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Weaving the Bridge at Q’eswachaka



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Other (Egyéb) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2021. december 4. Nézettség: 269

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2021. december 4. 15:41
PERU, AHOL A FŰHIDAT MINDEN ÉVBEN ÚJRAFONJÁK
Mindeközben Peruban már hatszáz éve él az a hagyomány, amely szerint a helyiek a legendás inka birodalom utolsó, Q'eswachaka néven fennmaradt függőhídját, minden év júniusára nagy gondossággal újjáépítik az Apurimac folyó felett. Persze, a fentiekhez hasonlóan ezt sem építik, hanem fűből szövik, fonják és csomózzák, szerszámok, gépek és modern anyag használata nélkül.
FORRÁS: DANITA DELIMONT / SHUTTERSTOCK
A hídszövés tudományát a helyiek generációról generációra örökítik tovább az ott élő közösségeken belül, gondosan leosztva azt is, hogy ki, melyik részén dolgozhat a kötélnek. A hagyomány szerint a híd nagyobb "alkatrészeit" a férfiak készítik, a nők csak a kisebb, vékonyabb köteleket fonhatják meg. Ahhoz azonban, hogy a száraz fűvel dolgozni tudjanak, előbb megcsapkodják lekerekített peremű kövekkel a fűcsomókat, majd vízbe áztatják, hogy hajlíthatóvá, rugalmassá váljanak.
A hidat hat vaskosabb, háromrétegű kötélkábel tartja, ezek átmérője nagyjából harminc centiméter, és mind a hat köteget egyenként 120 vékonyabb kötélből sodorják össze. Ha sikerült összeszőni az összes fonatot, négy vaskosabb darabot padlóként, kettőt pedig korlátként használnak. Ha ezek is összeálltak, akkor egyszerűen levágják a régi függőhidat, hagyják belezuhanni a folyóba, amely aztán addig sodródik majd, amíg egy idő után magától lebomlik.
Q'eswachaka híd szárított fűszálakból csomózvaFORRÁS: BCHYLA / SHUTTERSTOCK
A fűhíd-készítés harmadik napján az új hidat a kanyon két oldalához rögzítik, és az első, legbátrabb férfiak egyből tesztelik is annak strapabírását. Ekkor viszik magukkal azokat a vékonyabb fonatokat, amelyekkel – a biztonságos áthaladás érdekében – kerítésszerűen egymáshoz rögzítik a padlót és a korlátokat. Ha pedig úgy érzik, hogy sikerült kellően biztonságossá tenni a függőhidat, akkor a negyedik napon együtt örülnek, esznek, isznak és megünneplik azt, hogy ismét sikerült kapcsolatot teremteni a folyó két partjával. És ezt minden év júniusának második vasárnapján ugyanígy megteszik.
A Cusco régióban található kézműves kötélhidat 2013-ban még az UNESCO is felvette világörökségi listájára, amely egykoriban a legfontosabb inka városok összeköttetését biztosította a birodalmon belül. Két évvel ezelőtt a BBC egy gyönyörű fotósorozatot közölt a hídkészítésről, ezt itt érdemes megnézni. Az alábbi háromperces videóban pedig a négy napig tartó ceremónia legfontosabb pillanatait lehet látni.
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal