Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Budapest 1930 (Fox hangos híradó)



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Other (Egyéb) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szerda, 2022. április 20. Nézettség: 271

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szerda, 2022. április 20. 01:24
Ilyen volt Budapest a '30-as években: amerikai filmhíradó archívumából kerültek elő korabeli felvételek
Egy Budapestről készült nagyon korai hangosfilm most a magyar internetezők kedvence. A Fox tévécsatorna 1930-ban készített felvételeit csodálja mindenki.
Íme, az első budapesti hangos filmhíradók egyike
Az elmúlt években több, majdnem száz éves mozgókép is felkerült a magyar fővárosról a világhálóra, melyeken látni a korabeli Budapest lenyűgöző szépségét, ami néhol még ma is meghatározza a várost. A most felkapott felvétel, amin az amerikai Fox tévécsatorna híradója látható, több szempontból is különleges: egyrészt vágatlan képsorokat láthatunk a huszadik század első feléből Budapestről, másrészt hanggal rendelkezik, ami ekkor újdonságnak, sőt világszenzációnak számított – írja az Euronews. Az elmúlt napokban igencsak megsokasodtak az archív felvétel YouTube-feltöltésén a kommentek, és a megtekintések száma már a 70 ezren is túl van, ami a képsorokat elnézve nem is csoda.
Az anyag, mellyel ritka bepillantást nyerhetünk fővárosunk majdnem 90 évvel ezelőtti életébe, a Fox hangos híradó számára készült 1930. április 12-én. Az eredeti kameranegatívok az Észak-Karolinai Egyetem mozgóképes gyűjteményében maradtak fent. A film három tekercsből áll, ezek sorrendjét a feltöltő megváltoztatta, mivel biztosnak tekinthető, hogy az 1. után a 3. következik. Sajnos a harmadik tekercs vége sérült, de még így is egyedülálló élmény megtekinteni.
szerda, 2022. április 20. 01:25
Különösen érdekes a Hauszmann-féle várpalota látványán túl a dunai gőzhajózás látványa. Egyre kevesebben tudják már, hogy míg Londonban a hidat nyitják fel a hajóknak utat engedve – ennek leghíresebb példája a Tower Bridge a Temze felett –, addig Budapesten a hajók alkalmazkodtak a hidakhoz, és döntötték hanyatt magasra törő gőzkéményeiket, hogy átférjenek. Lenyűgöző ezen kívül Buda és Pest látképe a Gellérthegyről a Tabánnal, a háború előtti kupolával ékeskedő Budavári Palota látványa, valamint megnézhetjük az alsó rakpartot a Parlament előtt, illetve az Akadémia utcát a Zoltán utca kereszteződésénél. A Nagykörúton igazi időutazást tehetünk, több helyszínen is. A felvételekre nem beszél rá tudósító, így az utca zaját hallgatva olyan, mintha mi magunk sétálnánk a múlt évszázadban az Alkotmány utcán, a Ferenciek terén vagy az Erzsébet híd budai hídfőjénél.
Bár az utolsó felvétel sérült, ennek ellenére így is fantasztikus megnézni. Az Erzsébet hídat látjuk, amelynek a menekülő német megszállók által a második világháború végén felrobbantott régi szerkezete még lánchíd volt, míg az új hidat már kábelhídnak építették a háború után. Érdekessége, hogy a régi híd pillértalapzataira épült, így fesztávolsága ugyanakkora, látványa ezért összhatásában megegyezik a régivel. A második világháború után, a hiánygazdaság évtizedeiben egyébként is nagy erőfeszítés volt romjaiból újjáépíteni a magyar fővárost, így már az önmagában óriási teljesítmény, hogy sikerült helyreállítani az eredeti városképet, amit ma is élvezhetünk.
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal