Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Kraftwerk - Trans-Europe Express (1977)



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Other (Egyéb) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2022. augusztus 27. Nézettség: 250

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2022. augusztus 27. 19:21
Új őrület törhet be Magyarországra is: így győznék le a vágtató benzinárakat Európában
Az emelkedő üzemanyag és repjegyárak mellett érdemes újfajta közlekedési módokat is kipróbálni: nem csak Európában, de Ázsiában és az Egyesült államokban is egyre népszerűbb a vasút. Az EU célja például, hogy 2030-ra megduplázza a nagysebességű vasút használatát, 2050-re pedig megháromszorozza a jelenlegi szintet. De melyek legérdekesebb útvonalak, hová érdemes ellátogatni sínen, és hol tart Magyarország?
Ha ilyen ütemben nőnek a repülőjegyek árai, és a légitársaságok továbbra is az ügyfelekre hárítják a rájuk kirótt különadókat, akkor hamarosan tényleg megfizethetetlen lesz a légi közlekedés – pláne, ha nem lassul az infláció, és az emberek életszínvonala tovább romlik. Utazni viszont kell: új helyek felfedezése, a kikapcsolódás igénye valahol máshol, olyan mély emberi vágy, melyet a legtöbbünk igyekszik kielégíteni, bármi áron. És lehetnek ugyan nehéz hónapjai, évei a turizmusnak, és vannak is, de ez az az iparág, amely mindig és minden körülmények között talpra fog állni. Hiszen utazni kell.
Ha nem repülővel, és nem is kocsival (benzinár), akkor mehetünk vonattal – erre ösztönzik a lakosságot most mindenhol a világon. Nekünk, magyaroknak talán nem kell bemutatni a vonatos utazás előnyeit (és hátrányait), de Nyugat-Európában, vagy akár az Egyesült Államokban egyre inkább kuriózumnak számít, ha valaki így utazik, így megy nyaralni. Pláne, ha ez a nyaralás.
szombat, 2022. augusztus 27. 19:21
A vonat újra divat
Az elmúlt két évben a vonatok egyre több utazó látókörébe bekerültek, mint közlekedési eszköz, mind az Egyesült Államokban, mind pedig Európában, köszönhetően a jobb szolgáltatásoknak, a bővülő összeköttetéseknek, a környezetvédelem előtérbe kerülésének és a nagysebességű vasútvonalakba történő új beruházásoknak - írja a Condé Nast Traveler.
Az EU célja, hogy 2030-ra megduplázza a nagysebességű vasút használatát, 2050-re pedig megháromszorozza a jelenlegi szintet!
Mindenki azt várja tehát, hogy lassan elérkezünk a vasúti közlekedés második aranykorába, amikor lelassulunk végre, és magát az utazást is elkezdjük élvezni, nem csak a megérkezést. Hiszen egészen más az elsuhanó tájat nézni, mint a felhőket felülről. Már most egyre másra élednek fel az elfeledett járatok és rég nem használt útvonalak
Az új úti célok közé tartozik például a Párizstól Bécsig közlekedő új Nightet hálókocsi, valamint a European Sleeper, amely tavasztól 12 különböző várost, köztük Amszterdamot, Berlint és Prágát köti össze. De az Orient Expressz is újraindítja legendás útjait Párizsból, és fényűzőbb, mint valaha. Az eredeti vonat 2024-ben újra életre kel, éppen a párizsi olimpia idején.
Nemcsak magáncégek, de a kontinens kormányai is befektetnek az ötletbe. A legjelentősebb kezdeményezés a Trans-Europe Express újjáélesztése, amely az 1970-es években, a csúcspontján 10 nyugat-európai országot kötött össze, ám az eredeti útvonalon 1995-ben megszűnt a szolgáltatás. A TEE "újjáélesztésének" tervét 2020 végén indította el Németország: az együttműködő vasúttársaságok határokon átnyúló európai vonathálózatát.
Annak érdekében, hogy a vasúti közlekedés az éghajlatbarát mobilitás fontos pillére legyen Európában, és hogy minél több utast meggyőzzünk arról, hogy "szálljon fel", a hálózatot egész Európára ki kell terjeszteni. A 2021 májusában szándéknyilatkozatot aláíró 21 tagállam megállapodott egy olyan hálózat kiépítésében, amely például a portugáliai Lisszabontól és a spanyolországi Malagától az észtországi Tallinnig, az olaszországi Rómától a svédországi Stockholmig, a magyarországi Budapesttől a hollandiai Amszterdamig terjed. Így a TEE 2.0 hálózat sokkal kiterjedtebb lesz, mint az eredeti
De a többi kontinens sem reset: Vietnámban júliusban indult útjára a The Vietage nevű szuperelegáns vonat, amely a történelmi Hoi An-t a 318 kilométerre délre fekvő Quy Nhon nyugodt tengerpartjával köti össze.
Eközben egy másik kontinensen, az Egyesült Államokban 2022-ben igazi vasúti forradalom vette kezdetét. Biden elnök nemrégiben elfogadott infrastrukturális törvényjavaslata 66 milliárd dolláros kötelezettségvállalást tartalmaz az ország Amtrak vasúthálózatának bővítésére - ez a legnagyobb beruházás a vállalat 1971-es alapítása óta. A tervek szerint 160 olyan helyet kötnek össze, ahol jelenleg nincs állomás, és a következő 15 évben több mint 20 millióval növelnék az utasok számát. Stephen Gardner, az Amtrak elnöke a törvényjavaslat elfogadását kommentálva hangsúlyozta a "fokozott mobilitás, a gazdasági növekedés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése" előnyeit. A beruházás hatása az egész országban érezhető lesz: a javasolt új útvonalak a déli államok - például Texas, Tennessee és Georgia - városait kötik össze, és újjáélesztett járatokat indít Los Angeles és Las Vegas között. Lehet, hogy az amerikaiakat kihívás lesz kiszállítani az autóikból, de jó látni a vasúti közlekedés iránti megújult elkötelezettséget, még egy olyan országban is, ahol ez a közlekedési mód oly sokáig elhanyagolt volt.
szombat, 2022. augusztus 27. 19:22
MÁV is lépést tart
Habár tőlünk, magyaroktól nem olyan idegen talán a vonatos utazás, mint például egy amerikai családtól, de a nyaralásainkat még nem feltétlenül sínpáron képzeljük el, holott a MÁV-val eljuthatunk a szomszédos országokon kívül átszállás nélkül Krakkóba, Berlinbe, Hamburgba, Prágába, Münchenbe, sőt nyáron a horvát tengerpartra is. Hogy olcsóbb-e így, annak ebben a cikkben jártunk utána.
3 megjegyzés | 1 / 1 oldal