Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez vimeo.com videó.
Segítség a vimeo.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Film & Animation (Animációk) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: hétfő, 2010. november 22. Nézettség: 554

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2010. november 22. 21:50
_Száll a kakukk fészkére

Ma már nemcsak azok a filmek szerezhetők be DVD-n, melyeket az ember a különös effektek miatt néz meg a házi mozin. Az örökzöld klasszikusok is piacon vannak. Ennek, vagy nem ennek a hatására, de mostanában folyton nosztalgiázom, valószínűleg már az öregedés első jele nálam. Mindenestre napról napra azon kapom magam, hogy lázadó kamaszkorom olvasmány- és film élményeit falom újra.

Egyik ilyen élményem a Száll a kakukk fészkére is.

1975-ben készült Jack Nicholson főszereplésével, Ken Kesey regénye nyomán, Milos Forman rendezésben.

Igazi klasszikus mű, ami még képes gondolatokat ébreszteni.

A sztori zanzásítva (bár mindenki ismeri): McMurphy, a piti bűnöző (akit Jack Nicholson alakít) börtön helyett elmegyógyintézetbe kerül. Ott szembesül az embertelen körülményekkel, s a pszichiátrialakókat megpróbálja ráébreszteni, hogy semmivel sem őrültebbek, mint bárki odakint. Ne legyenek élő halottak, mert a pszichiátria falain belül is joguk van ÉLNI. Ezzel McMurphy felborítja a kórházi rendet, lázadása háborúvá fajul, de Ratched főnővér (avagy a Főnéni, ahogy McMurphy a regényben nevezi őt) mindent megtesz, hogy helyreállítsa a kórház vaskalapos rendjét és megtörje McMurphyt is. A kórházi totális hatalomnak ehhez meg is vannak az eszközei, így a megtörés sikerül, a bukás elkerülhetetlen. A film végére McMurphyből is élő halott lesz, de nem él úgy sokáig, mert a süket-némát játszó indián barátja - látva hogy e kiszolgáltatott világban McMurphy is hova jutott – megöli őt.


Nagyszerű film, nem véletlenül nyert 5 Oscart (még akkor is ha az Oscart nem mindig a legjobb filmek kapják). A regényt ugyan rég olvastam már, s nem olvastam még úja, de most is úgy vagyok vele, mint általában: a jó regény, kicsit mindig más és mindig több, mint a belőle készített legjobb film is.


Adalék:

A Száll a kakukk fészkére könyv alakban 1962-ben jelent meg először, forradalmat írt, általa Ken Kesey mind a beat nemzedék, mind a hippik szószólójává vált. A regény több saját élményű forrásból táplálkozik, egyrészt a történetet elmesélő indián lehet Kesey alteregója, másrészt Kesey maga is dolgozott ápolóként egy veterán kórházban, harmadrészt Kesey feküdt pszichiátrián, amikor is önként jelentkezett, hogy kórházi felügyelet mellett tesztelje az akkor még legális LSD és más pszichedelikus drogok hatását.


Ismerem, a Száll a kakukk fészkének azokat az értelmezéseit, miszerint a zártosztály nem más, mint szimbolikus leképezése az amerikai államgépezetnek, amely látszólag a legdemokratikusabb állam, de bizonyos értelemben mégis totalitárius, mert mindent irányítani és mindenkit ellenőrizni próbál, totálisan elüzletiesedett, s kizárólag a szabályokhoz tökéletesen alkalmazkodni tudó individumot képes el- és befogadni.

Nyilván ebben is lehet valami, hiszen e téma körül nem ez az egyetlen amerikai mű született a korszakban, de élnem kellett volna a 60-as évek Amerikájában, vagy mindenestre többet kellene tudnom arról a korszakról, ahhoz hogy ezt az értelmezést maradéktalanul magamévá tehessem. A 21. században nézve ez a film leginkább a „kint” és „bent” paradoxonán, erősek és gyengék, hatalom és a hatalomnak kiszolgáltatott egyének viszonyán és az egész lét skizofréniáján gondolkodtat el engem. Azon, hogy a látszólag normálisabbak, simulékonyabbak, totális eszközökkel is manipulálhatják a náluk kevésbé normálisakat, a beilleszkedni nem tudókat, vagy csak pusztán szerencsétlenebbeket és persze épp csak egy hajszálon múlik, hogy én, vagy mi épp hová tartozunk.

"mert befogad és kitaszít a világ” (Villon)



mkg75.blogter.hu/115044/szall_a_kakukk_feszkere




A Száll a kakukk fészkére megjelenését 1962-ben osztatlan lelkesedéssel fogadták olvasói és kritikusai, jóllehet a polgárpukkasztó beat nemzedék hatásait tükrözi, és az akkortájt formálódó, ellenkultúrának nevezett mozgalom több majdani eszméje is vezérmotívumként ível át a regényen. 1975-ben Jack Nicholson és Louise Fletcher főszereplésével Milos Forman rendezett belőle filmet, amelyet nemrégiben a húsz legjobb film közé sorolt az Amerikai Film Intézet. Egy elmegyógyintézetbe új beteg érkezik, a nagyhangú, tettre kész és életvidám Randle Patrick McMurphy. Rögtön felméri az erőviszonyokat, és nekilát átalakítani az osztály életét: kártyapartikat szervez, valóságos fogadóirodát üzemeltet, italt és nőket csempészik be, sőt megkérdőjelezi a csoportterápiás gyűléseken alkalmazott módszert is. A szabályok megszegése játékként indul, amelynek kimenetelére fogadásokat köt, hamarosan azonban elkeseredett háborúvá fajul, amelyben McMurhpy ellenfele az osztály teljhatalmú főnővére, a Főnéni. Tekintélyénél és pozíciójánál fogva a Főnéninek számos eszköz áll rendelkezésére, McMurphy viszont csak féktelen életvágyára, szélhámosbölcsességére és betegtársai rokonszenvére hagyatkozhat. 1962-ben, nem sokkal a Száll a kakukk fészkére megjelenése után az egyik női alkalmazott abban a kórházban, ahol Ken Kesey a regény írásának idején kisegítőként dolgozott, beperelte a szerzőt és kiadóját, a Viking Presst: állítása szerint a regény egyik mellékszereplőjét, a háromszor színre lépő vöröskeresztes hölgyet nyilvánvalóan róla mintázta a szerző. Kesey nem bonyolódott jogi vitába, hanem az érintett részeket (összesen nagyjából három oldalt) egyszerűen átírva, a színesen megfestett „vöröskeresztes libát" a jellegtelen Szóvivőre cserélte. Az Egyesült Államokban tehát, ahol a könyv több mint száz kiadást megért, csak az első kiadás birtokosai ismerhetik az író eredeti szándéka szerint megírt regényt. Magyarországon jelen kiadás az első, amelyben a módosított szöveg olvasható.


www.libri.hu/konyv/szall-a-kakukk-feszkere.html
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal