A Dalai Láma Magyarországon

A Dalai Láma Magyarországon

1 videó - 2010
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma 2010. szeptember 18-án, és 19-én nyilvános tanítást tartott a Papp László Budapest Sportarénában.
A dalai láma magyarországi látogatásának szervezésében a Tibetet Segítő Társaságon kívül részt vett a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, a Buddhista Misszió Magyarországi Arya Maitreya Mandala Egyházközösség, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola, a Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség és a Drikungpa Egyház.
Tendzin Gyaco 1935-ben született Északkelet-Tibetben, paraszti családban. A XIII. dalai láma reinkarnációjaként kétéves korában találtak rá. A lámát hagyományosan az elhunyt láma halála napján született csecsemők közül választják. A XIV. dalai lámát 1940. február 22-én iktatták be tisztségébe. Kiskorúsága idején erős angol és amerikai befolyás alatt nevelték.
A dalai láma és a tibeti buddhista szerzetes állam székhelye Lhásza. A dalai láma a világ első számú buddhista vezetőjeként rengeteget utazik, hirdeti az ökumenikus egyetértést, a jóindulatot a környezet, Tibet és mindenekelőtt a világbéke érdekében.
A dalai láma Tibet kínai megszállása óta emigrációban él, száműzetésében igyekszik életben tartani a tibeti kultúrát és a vallást. Áldozatos küzdelméért, amelyet hazája önrendelkezésének visszaszerzéséért folytatott, 1989-ben megkapta a Nobel-békedíjat.

Munkássága elismeréseként 2007-ben az amerikai Kongresszusi Aranyéremmel tüntették ki, 2008 végén a prágai Jagello Egyetem díszdoktorává avatták, 2009 februárjában Róma, 2009 májusában Varsó díszpolgára lett. 2009 szeptemberében Ján Langos-díjat kapott Pozsonyban az emberi jogokért és a demokráciáért folytatott küzdelme elismeréseképpen, 2009-ben pedig Tom Lantos-díjjal tüntették ki.

2010.09.19. - Dalai Láma Budapesten - Együttérzés: A boldogság művészete

 
   

2010.09.19. - Dalai Láma Budapesten - Együttérzés: A boldogság művészete



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: szerda, 2012. október 24. Nézettség: 864

Tetszik