A csodálatos emberi agy /My Brilliant Brain/

A csodálatos emberi agy /My Brilliant Brain/

0 videó - 2007
Dokumentumfilm sorozat

A sorozat a legújabb képalkotási eljárások és a világ vezető tudósai segítségével néhány olyan - zseninek tartott - ember agyába enged forradalmian újszerű bepillantást, akiknek már régóta szerettünk volna belelátni a gondolataiba.

1. rész -Zsenivé válni-
Az epizód a nők és a férfiak agya közötti strukturális különbségeket igyekszik feltérképezni. Gondolkodásunk és kombinálókészségünk egyik kiváló fokmérője a sakk, melynek nagymesterei sokáig kivétel nélkük a férfiak közül kerültek ki. Egészen addig, amíg színre nem lépett Polgár Zsuzsa, akinek pszichológus édesapja azt vallja, hogy zseninek nem csak születni lehet, de kitartó gyakorlással azzá is lehet válni.
A sorozat a legújabb képalkotási eljárások és a világ vezető tudósai segítségével néhány olyan – zseninek tartott – ember agyába enged forradalmian újszerű bepillantást, akiknek már régóta szerettünk volna belelátni a gondolataiba.
Egyéb epizódok.

2. rész: Véletlen zsenik
Tommy, a börtönt is megjárt egykori heroinista évtizedeken át Liverpool külvárosainak utcáin csavargott. A művészettel még csak nem is találkozott, hacsak nem a testét borító tetoválások képében. Azután egy napon a vécén ülve agyvérzés érte, mely gyökeresen megváltoztatta életét: betegségéből felépülve ellenállhatatlan vágy fogta el a rajzolás és a festés iránt. “Lávaként kezdtek felbugyogni belőlem a kreativitás buborékai” – fogalmazott a megmagyarázhatatlan átalakulással kapcsolatban. Adott a kérdés: miként vezethet a páciens szellemi megtáltosodásához egy agykárosodással járó betegség?

3. rész: Csodagyerekek
A hétéves Marc Yu igazi csodagyerek: amikor kétéves korában egy születésnapi zsúron meghallott egy fülbemászó dalt, felkapaszkodott egy zongorához, és hibátlanul visszajátszotta azt. Egy évvel később már Beethovent játszott, ma pedig már negyvennél is több klasszikus darab van a repertoárján. Vajon minek köszönhetik tehetségüket a csodagyerekek? És van-e különbség egy hivatásos zenész és egy közönséges földi halandó agya között? Az epizódban egy idegtudós és egy pszichológus igyekszik választ találni ezekre az izgalmas kérdésekre.

Rendező: Robert Hartel, Ivn Duncan


 
   



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videó.
Segítség a típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: szerda, 2017. szeptember 27. Nézettség: 298

Tetszik