A Föld halála (1933)

A Föld halála (1933)

0 videó - 1933
Az első amatőr – tehát nem állami finanszírozású, a “hivatalos” filmgyártásban készült fantasztikus film produkció. 1932-ben az Amatőr Mozgófényképezők Egyesülete elhatározta, hogy egy profi kiállítású trükkfilmet készít, amely még nem volt hazánkban. A cél eredetileg az volt, hogy az 1933-as III. (párizsi) Nemzetközi Amatőrfilm Fesztiválon sikerrel indítható film készüljön.
A film három főszereplője – Philippe Ferrand csillagász (Lányi László); William North technikus mérnök (az eredetileg kiválasztott szereplő megbetegedése miatt Deutsch Richárd) és Grace Reiney kémikus, North menyasszonya (Rajnai Erzsi) volt.

A film története az akkori közeljövőben – 1950-ben játszódott. A mérnök hírt kap távol élő menyasszonyától, hogy meglátogatja. North a barátjával – az ismert csillagásszal együtt – kimegy a reptérre a lány elé. Grace nagy hatással van a csillagászra, aki beleszeret, de a lány nem viszonozza érzelmeit. A csillagász rémülten veszi észre, hogy az általa felfedezett új üstökös pályája a Földével egybeesik, és így pusztulással fenyegeti azt… Hiába hívja fel erre a világ figyelmét, nem hisznek neki. Viszont barátaival elhatározzák, hogy elkerülik a katasztrófát, North mérnök építés alatt álló rakétáját befejezik, és a Holdra menekülnének. Némi nehézség után időben startolnak, majd az űrben különböző kalandokat élnek át. A csillagász szomorúan tapasztalja, hogy ő felesleges harmadikként van jelen az űrhajón. Megérkeznek a Holdra, ahol az újabb számítások a csillagász eddigi igazát rombadöntik: az üstökös mégis elkerüli a Földet, csak egy meteorraj hull majd le a Csendes-óceánba. Tévedése és reménytelen szerelme miatt öngyilkos lesz, barátai eltemetik, majd visszatérnek a Földre a megmenekült emberiség közé. Nagy ünneplés fogadja őket…

A film elég drágán készült el – 500 pengőbe került. A filmanyagra a pénzt- 9,5mm-es nyersanyagra készült – az egyesület adta össze. A film néma változatban magyar inzertezéssel készült. Több helyszínen forgatták – többek között a Ganz-Danubius gyárban, az Athenaeum nyomda géptermében és laboratóriumában, a mátyásföldi repülőtéren.

A csillagmodellt Zsellér Lipót készítette, és Dudás László segített a dekoráció- és modellkészítésben. A filmet Lénárd Endre rendezte, fényképezte, vágta a filmet, és Deutsch Richárddal együtt a laborálási munkálatokat is végezte. A jelenetsorok egymásra úsztatását egy Pathé kopírgéppel végezték. A trükköket magyar leleménnyel oldották meg.
A világűrt egy fekete iskolai táblába szúrt fényes nikkelfejű szegekkel oldották meg, ami elé fekete cérnán belelógatták az űrhajó makettjét, amit egy létráról mozgattak ide-oda. Az óbudai strandon épült fel a Hold – kráterekkel, szakadékokkal együtt, és a Duna megtette a Csendes-óceán helyett is… A becsapódó meteorraj “természetesen” néhány Dunába dobott kavics volt… – teljes élethűséggel filmezve.

A film az egykori híradások alapján szép sikerrel szerepelt a III. Nemzetközi Amatőrfilm Fesztiválon. A szemlét követően a film európai körútra indult, sok helyen bemutatták. Sajnos, A Föld halála fordítós nyersanyagra készült (mint a mai diafilmek) – így csak egy kópia létezett belőle. Az európai bemutatókörút alatt megrongálódott, és a világháorú alatt végleg elveszett…

Rendező: Lénárd Endre
Szereplők: Lányi László, Deutsch Richárd, Rajnai Erzsi


 
   



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videó.
Segítség a típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: kedd, 2018. április 17. Nézettség: 175

Tetszik