Mátyás Király ünnepe - Nagymegyer

Mátyás Király ünnepe - Nagymegyer

6 videó - 1458
Éljen Mátyás király! Üdvözöljük őt sok szeretettel, mint ahogy 1458. januárjában üdvözölték Mátyás királyt, itt, Nagymegyeren.

Élete legnagyobb vendéglátásában volt itt része. Pedig sok király, sok herceg és báró üdvözölte Mátyás királyt. De olyan szeretetben, mint amiben itt Nagymegyeren részesítették, - Mátyás király azt mondta - ilyenben még sehol másutt nem volt része.
Az ember feltehetné a kérdést, vajon milyen ételeket szolgáltak fel, hogy ilyen nagy volt ez a vendéglátás. Bizony a legjobb ételeket. De volt valami, ami mégis különlegessé tette ezt a fogadtatást. Ez az emberek szívében lévő szeretet. Mátyás király mondta: egyetlen szegénység létezik csupán, ha az ember nem tud szeretetet adni másoknak. Amíg tud, az az ember nem szegény, hanem tehetős, hatalmas ajándékkal ajándékozta meg az Isten. Nagymegyeren nagy szeretettel fogadták Mátyás királyt.
Rendkívül hideg volt 1458 telén. Valami megtörte a nagy hideget. Mátyás királyt – váltságdíj ellenében – a cseh király, Pogyebrád György, szabadon engedte. Megtört a fagy, az a kegyetlen hideg, ami Európában volt. Újra melegség és fény öntötte el a nemzet szívét, lelkét. Mátyás ekkor 15 éves. Amikor Nagymegyeren vendégül látják, itt a Mátyásfa mellett állítják fel a sátrát. Ide hozzák az emberek a finom ételeiket, italaikat, hogy Mátyás királyt és lovagseregét vendégül láthassák.
Az ember, amikor elmegy egy történelmi helyre, keresi, hogy milyen csata, viadal vagy hőstett volt ott. Itt egészen más történt. Itt nem háborúztak, itt nem öldököltek, nem gyilkoltak. Itt szeretet adtak, mertek szeretni az emberek.

Mátyás király ünnepe * Nagymegyer * 2010. május 1. * 1. rész 4/1
Mátyás király ünnepe * Nagymegyer * 2010. május 1. * 2. rész 4/2
Mátyás király ünnepe * Nagymegyer * 2010. május 1. * 3. rész 4/3
Mátyás király ünnepe * Nagymegyer * 2010. május 1. * 4. rész 4/4
Mátyás király ünnepe - Nagymegyer
NAGYMEGYER - Mátyás király tiszteletére padot állítottak a Táltos hagyaték őrzői

 
   

Mátyás király ünnepe * Nagymegyer * 2010. május 1. * 1. rész 4/1



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: kedd, 2012. február 14. Nézettség: 649

Tetszik