Bíró Lajos - A magyar táltos

Bíró Lajos - A magyar táltos

2 videó
Kik azok a táltosok? A táltos a magyar népi hitvilág természetfeletti erővel rendelkező személye. A táltos alakjában tulajdonképpen az ősi samanizmus őrződött meg. A népi hiedelmek szerint a táltos már magzati korban közvetlen kapcsolatban áll az Istennel, s ez a kapcsolat születésekor egy „többlet” kapcsán jelzi táltosi mivoltát, pl. foggal vagy hat ujjal születik, esetleg csillag alakú anyajegyet visel testén. A táltosok sorsát Isten eleve elrendelte, ez általában vagy a világ vagy a nemzet megmentése akár fizikai, akár lelki értelemben. Táltos lehet nő, férfi, közös jellemzőjük, hogy különleges képességgel bírnak. Egyik jellemvonásuk az un. „révülés”, ami egyfajta meditáció, mely során a táltos távolról gyógyíthat vagy lelke messzire szállhat.
A táltosokról átfogó képet fest Bíró Lajos „Táltosok könyve” című művében. Egyes nézetek szerint a táltos a magyar ősvallás főpapja. Bíró Lajosra különösképpen jellemző, hogy az archaikus ember jelképeiből, képnyelvéből építkezve fejti meg történelmünk és kultúránk ősi titkait. Ősvallásunk eredetét, forrásait nem a megszokott módon, hanem a magyar hagyományból kiindulva keresi .
„A táltosok vitézek, Istentől való rendelésük van… a táltosok a magyarság, a hazájuk védelmében harcoltak az idegen támadók ellen … segítették a népünket az idegen betolakodók elleni harcában…” – írja könyvében Bíró Lajos.
Bizony nagy áldás egy népnek, ha sámánokkal, táltosokkal rendelkezik, hiszen ők azok, akik áldozatot hoznak azért, hogy az emberiség előrébb haladjon a lelki evolúciós fejlődésben.

A felvétel Debrecenben, 2012. október 5-én készült a Régről regélők előadássorozat keretein belül

Bíró Lajos - A magyar táltos
Biró Lajos - Magyar helyzet

 
   

Bíró Lajos - A magyar táltos



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: kedd, 2012. november 20. Nézettség: 1,409