Duna Gyöngye Néptáncegyüttes

Duna Gyöngye Néptáncegyüttes

14 videó
Az egyesület eredete, az 1993-ban, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban létrejött Rokka Néptánc együttes megalapításáig vezethető vissza. A néptánc oktatók, illetve az iskolai vezetők támogatásának és lelkesedésének köszönhetően, a diákok is egyre nagyobb létszámban jelentkeztek e tanítási idő keretein kívüli elfoglaltságra. A csoportok létszáma egyre csak bővült, annyira hogy végül korosztályok szerinti csoportokat alakítottak ki az néptánc oktatók, szám szerint hármat az addigra közel 100 diák számára. A gimnáziumból ballagó diákok csoportjai mindig nehéz szívvel búcsúztak a tánctól és egymástól, utolsó nagy közös fellépésük mindig a végzősök szalagavató bálján történt.

2001-re azonban olyan csapat állt össze, amelynek tagjai nem akarták, hogy véget érjen ez a közös időszak, és minden erejükkel egy önálló táncegyesület létrehozásán kezdtek el dolgozni. A városi Művelődési Központ illetve a régi iskola segítségével termet béreltek és folytatták a hagyományt, immáron egy felnőtt csoport keretein belül.

2005 februárjában így alakulhatott meg a Duna Gyöngye Hagyományőrző Egyesület 18 fővel. A tagjait továbbra is a gimnázium öregdiákjai alkotják, a mai napig utánpótlást biztosítva ezzel az egyesület működéséhez. Büszkén állíthatják, hogy az alapítás óta a csoportjuk létszáma 2008-ra, csaknem a duplájára nőtt és a további évek során ez a szám várhatóan csak növekedni fog.

Az egyesület munkásságáról tudni kell, amellett hogy az év folyamán különböző városi illetve országos szintű rendezvényeken vesz részt, minden évben képviseli Dunakeszi városát és Magyarországot egy vagy két nemzetközi táncfesztiválon is. Ily módon az egyesület tagjai baráti kapcsolatokat alakítottak ki már cseh, lengyel, olasz, német, török és skandináv államokbeli tánccsoportokkal és számos meghívást kaptak már egyéb országok kulturális rendezvényeire is. Sajnos ezen tevékenységeiket az anyagi helyzetük erősen korlátozza, a tagok gyakran önerőből vállalkoznak egy-egy nagyobb rendezvényen való részvételre. Útjaik során mindig törekednek további nemzetközi kapcsolatok kialakítására, a magyar népi hagyományok, táncok megismertetésére.

Csizmacsapó a Duna Gyöngye Néptáncegyüttes előadásában
Duna Gyöngye - Cigánytánc
Duna Gyöngye Néptáncegyüttes - Csizmacsapó
Duna Gyöngye Néptáncegyüttes - Kalotaszegi legényes
Duna Gyöngye Néptáncegyüttes - Marosszéki forgatós
Duna Gyöngye Néptáncegyüttes - Mezőségi tánc
Duna Gyöngye Néptáncegyüttes - Szatmári tánc
Duna Gyöngye Néptáncegyüttes - Üveges tánc
Duna Gyöngye Néptáncegyüttes - Zempléni karikázó
Duna Gyöngye Néptáncegyüttes Dunakeszi
Kalotaszegi legényes a Duna Gyöngye Néptáncegyüttes előadásában
Mezőségi tánc a Duna Gyöngye Néptáncegyüttes előadásában
Szatmári leánytánc a Duna Gyöngye Néptáncegyüttes előadásában
Üveges tánc a Duna Gyöngye Néptáncegyüttes előadásában

 
   

Csizmacsapó a Duna Gyöngye Néptáncegyüttes előadásában



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: csütörtök, 2013. március 28. Nézettség: 1,119

Tetszik