Szabadi Péter - Mikor szökik a szökőnap?

Szabadi Péter - Mikor szökik a szökőnap?

1 videó - 2012
2012-02-28
Nagyon sok szabály működik életünkben, környezetünkben, melyeket annyira természetesnek veszünk, hogy a mindennapokban szinte fel sem tűnnek. Időnként azonban akadnak olyan események, melyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezeknek a nem is annyira magától értetődő szabályoknak nagyobb figyelmet szenteljünk.

Itt van például 2012 és a naptár... (Ezek hallatán sokaknak december 21-e és a maják kalendáriuma jut eszébe. Sem térben, sem időben nem kell azonban ennyire messzire menni egy kis érdekesség kedvéért; elég, ha maradunk februárnál és a Gergely-naptárnál.) Az idei kalendáriumban a névnapok társaságában megbúvó "Szökőnap" bejegyzés (és persze február 29-e) máris ilyen figyelemfelkeltő, alkalmat nyújtva ahhoz, hogy elgondolkodjunk jelenlegi naptárunk kialakulásán, szerkezetén, és keressük a magyarázatokat bizonyos szabályaira, melyekkel nagyon sokan tisztában vagyunk, ám feltehetően sokkal kevesebben ismerik valódi hátterüket. Mikor és hogyan alakult ki a ma már szinte az egész világon használatos naptárunk? Mihez is próbáljuk igazítani naptári évünk hosszát egész pontosan? Milyen korrekciókat alkalmazunk időegységeink számbavétele során? Miért és mikor "szökik" a szökőnap? Tényleg csak négyévente van valódi születésnapja annak, aki február 29-én született?

Ilyen és ezekhez hasonló, talán egyszerűnek tűnő, ám annál érdekesebb kérdésekre keressük a még érdekesebb válaszokat naptárunk legfontosabb elemeinek áttekintésével.

20120228 Mikor szökik a szökőnap? (Szabadi Péter)

 
   

20120228 Mikor szökik a szökőnap? (Szabadi Péter)



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: kedd, 2012. március 6. Nézettség: 594

Tetszik