Johann Sebastian Bach 1985.

Johann Sebastian Bach 1985.

4 videó - 1985
színes, magyarul beszélő, NDK-magyar életrajzi film

1. A kihívás
A weimari hercegség névtelen orgonistája J.S.Bach abban reménykedik, hogy az uralkodó herceg kinevezi a megüresedett karmesteri posztra. Az egyre súlyosabb megaláztatások után a herceg tilalma ellenére elutazik Drezdába, hogy megmérkőzzön a virtuóz Marchanddal.

2. Ha nálam vagy...
A kötheni évek - úgy tűnik - nyugalmat hoznak. A herceg nagyra becsüli és értékeli Bach művészetét. A boldogságot tragikus esemény töri meg. Felesége 1720-ban váratlanul meghal. A népes család nem sokáig marad anya nélkül. A tehetséges fiatal énekesnő, Anna Magdalena Witcken fogad örök hűséget a zeneszerzőnek. Időközben a herceg elfordul Bachtól, aki ezért kénytelen elvállalnia a lipcsei Tamás templom által felajánlott kántorságot.

3. Viharok és évek
Bach Lipcsében él, a Tamás templom és az iskola zeneigazgatója. Az elöljáróság elégedetlen Bach oktatói munkájával, csökkentik illetményét. Amikor régi ismerőse, Gesner lesz a rektor, Bach körülményei átmenetileg jobbra fordulnak. Drezdában Bach nagy sikert arat játékával, de a lipcsei tanács továbbra is intrikál Bach, sőt Gesner ellen is. Gesner elutazik Lipcséből, az iskola új vezetője Ernesti lesz, aki esküdt ellensége a zenének és Bachnak. Bachot udvari komponistává nevezik ki Drezdában 1736. november 19-én.

4. A csillagok rendje
Nagy Frigyes, porosz király fogadja Bachot. A találkozás során megszületik a Musikalischer Opfer. Monumentális művészetét összegző alkotás, a Fúga művészetét maga vési rézlemezekre, hogy sokszorosítani tudja. Közben azonban látása tragikusan romlik, végül teljesen megvakul. Egy angol szemész megoperálja, de már nem gyógyul fel, 1750.július 28-án meghal.

rendező:
Lothar Bellag

szereplők:
Johann Sebastian Bach/Ulrich Thein
Franziska Troegner
Monika Lennartz
Ralf Lehm

Bach 1.rész.HUN
Bach 2.rész HUN
Bach 3.rész.HUN
Bach 4.rész.HUN

 
   

Bach 1.rész.HUN



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: szombat, 2016. október 1. Nézettség: 1,132