Apu trilógia

Apu trilógia

0 videó - 1955
Fekete-fehér indiai dráma 1. 2. 3. rész
Az Apu-trilógia Satyajit Ray, az indiai film talán legjelentősebb képviselőjének első három filmje, amely - bár egy indiai regényen alapul - sok életrajzi motívumot is felhasznál, és amit a filmes tapasztalatokkal addig egyáltalán nem rendelkező S. Ray a szó legjobb értelmében vett amatőr körülmények között forgatott. Az utolérhetetlen szépségű, fekete fehérben forgatott trilógia egy bengáli faluban élő szegény családról szól.

Apu 1: Az út éneke (Pather Panchali) - 1955. 120 perc
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Az apa, a tudós író a városba megy dolgozni, hogy megélhetést biztosítson feleségének és kisfiának, akiket kénytelen magukra hagyni. Az apa halálosan betegen jön haza, ettől kezdve az anyának még nagyobb áldozatokkal kell küzdenie azért, hogy tehetséges fiát, Aput taníttassa. A 2. és 3. rész Apu tanulóéveit, férfivá érését, szerelmét, a világgal való meghasonlását, elvonulását, majd lassú gyógyulását meséli el. A film vizuális szépsége, érzelmi mélysége utánozhatatlan és utolérhetetlen, ezt a bravúrt maga a rendező sem tudta még egyszer megismételni.
rendező: Satyajit Ray
író: Bibhutibhushan Bandyopadhyay
forgatókönyvíró: Satyajit Ray, Bibhutibhushan Bandyopadhyay
zeneszerző: Ravi Shankar

szereplők:
Subir Bannerjee (Apu)
Kanu Bannerjee (Harihar Ray)
Karuna Bannerjee (Sarbojaya Ray)
Uma Das Gupta (Durga)
Chunibala Devi (Indir Thakrun)

Apu 2: A legyőzhetetlen (Aparajito) 1956. 105 perc
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
A sok nélkülözés és Durga halála után a család Benaresbe költözik. Az apa gyógynövényekkel házal, fia pedig egész nap járja a várost. Az ő látószögén keresztül mi is bepillantást nyerhetünk a szent város különleges világába. Az apa váratlanul megbetegszik és meghal. Ettől kezdve az anyának még nagyobb áldozatokkal kell küzdenie azért, hogy Aput taníttassa. A tanárok azonnal felismerik Apu tehetségét, ösztöndíjjal Kalkuttába küldik egyetemre.

rendező: Satyajit Ray
író: Bibhutibhushan Bandyopadhyay

szereplők:
Smaran Ghosal (Apu - idősebb korában)
Karuna Bannerjee (Sarbojaya Ray)
Kanu Bannerjee (Harihar Ray)
Pinaki Sengupta (Apu - fiatal korában)
Ramani Sengupta (Bhabataran)

Apu 3: Apu világa (Apur Sansar) 1959. 101 perc
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Satyajit Ray, az indiai film talán legjelentősebb képviselőjének első három filmje, amely - bár egy indiai regényen alapul, sok életrajzi motívumot is felhasznál, és amit a filmes tapasztalatokkal addig egyáltalán nem rendelkező Satyajit Ray a szó legjobb értelmében vett amatőr körülmények között forgatott. Az utolérhetetlen szépségű, fekete fehérben forgatott trilógia egy bengáli faluban élő szegény családról szól. Az apa, a tudós író a városba megy dolgozni, hogy megélhetést biztosítson feleségének és kisfiának, akiket kénytelen magukra hagyni egy kis faluban. Az apa halálosan betegen jön haza, ettől kezdve az anyának még nagyobb áldozatokkal kell küzdenie azért, hogy tehetséges fiát, Aput taníttassa. A 2. és 3. rész Apu tanulóéveit, férfivá érését, szerelmét, a világgal való meghasonlását (szeretett felesége szülésben meghal), elvonulását, majd lassú gyógyulását meséli el.

rendező: Satyajit Ray
író: Bibhutibhushan Bandyopadhyay

szereplők:
Soumitra Chatterjee (Apurba Ray)
Sharmila Tagore (Aparna)
Alok Chakravarty (Kajal)
Swapan Mukherjee (Pulu)
Dhiresh Majumdar (Shashinarayan)


 
   



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videó.
Segítség a típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: hétfő, 2018. június 18. Nézettség: 134

Tetszik