Kezedben a sorsod (Au bout des doigts) 2018.

Kezedben a sorsod (Au bout des doigts) 2018.

1 videó - 2018
Francia, belga, romantikus dráma, 105 perc

A párizsi pályaudvar forgatagában hirtelen megáll az élet, amikor a tizenéves fiú, Mathieu (Jules Benchetrit) leül a peron mellé kitett zongorához. Káprázatos játékát meghallja a konzervatórium igazgatója, Pierre Geithner (Lambert Wilson) is. De a rossz hírű környékről származó Mathieu hallani sem akar arról, hogy a zeneakadémiára járjon: szomszédja és mentora, az idős Jacques halála óta a zene csak titkos menedékként létezik számára. Egy nap letartóztatják egy bolti lopás miatt, de a megint felbukkanó Geithner révén váratlanul új esélyt kap: ha a konzervatóriumi képzést választja, elkerülheti a börtönt. Az ország legjobb és legkönyörtelenebb zongoratanára (Kristin Scott Thomas) lesz a mestere, de a két ellentétes világ közt őrlődve Mathieu hamar válaszút elé kerül…

Rendező: Ludovic Bernard
Forgatókönyvíró: Johanne Bernard, Ludovic Bernard
Zene: Harry Allouche
Szereplők:
Kristin Scott Thomas, Lambert Wilson, Michel Jonasz, Jules Benchetrit, Louise Labeque, André Marcon, Karidja Touré

Kezedben a sorsod 2018

 
   

Kezedben a sorsod 2018



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videa.hu videó.
Segítség a videa.hu típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: szerda, 2022. szeptember 14. Nézettség: 107

Tetszik  

Videó lista megjegyzések

Schin Ferenc Schin
csütörtök, 2022. szeptember 22. 18:09
DÉJA VU…
Avagy: ez a cím valahonnan ismerős…

Kereken negyven(!)évvel ezelőtt készült az „Életed az ujjaid hegyén” című francia film Patrick Edlinger-ről. Csodálatos tájak, fantasztikus sziklafalak – az a NAGYON MAGAS a Gorge du Verdon (a Verdon folyó szurdokja – és lélegzetelállító mászások!
(He is also known to the world for his films on soloing in the steep, 500m Verdon.)
Edlinger tipikus „szabadon élő” (és mászó) srác (volt), és ruhája, cipője, hajviselete ugyanolyan, mint Ron Kauké, aki Wolfgang Güllich-hel együtt volt Sylvester Stallone dublőre a(z igen gyengére sikeredett) ”Cliffhanger” című filmben – vagy John Bacharé, aki szintén nagyon szeretett szólózni.
Bachar a ”Masters of Stone” sorozat legelső filmjében azt mondja (33:33-nál): „Ez olyan, mint a természetes kiválasztódás (surviving of species)”. Vannak olyanok, akik szólóznak, de nincs meg bennük a kellő önkontroll és hidegvér – ők nem tudnak úrrá lenni a félelmükön; így pánikba esnek, lezuhannak és meghalnak. (The dumb ones die)
https://vk.com/video-52685803_165346368

Mikor Bachar először(!) leesett szólózás közben a szikláról, valahogy eltántorgott egyik barátja házához, és bekopogott. Mikor kinyílt az ajtó, akkor esett csak össze. Sikerült megmenteni az életét.
Másodszor (ekkor több mint 52 éves volt) már nem volt ilyen szerencsés; bár a közelben mászók meghallották az esés robaját, majd a puffanást, és segítségére siettek, rögtön kórházba is vitték, belehalt sérüléseibe. Fia, Tyron ekkor 12 éves volt.
A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy három évvel halálos zuhanása előtt majdnem meghalt egy autóbalesetben; és mivel több csigolyája eltört, már nem nyerte vissza teljes mozgáskézségét…
ENNEK ELLENÉRE újra mászni kezdett – szólóban. Nem kellett volna.

(Én írtam a magyar nekrológot egy akkori mászómagazinnak – de kegyeletből nem idéztem azt, amit ebben a mászófilmben mondott: hogy a hülyék meghalnak.)

Patrick is majdnem meghalt 35 évesen – mikor 1995-ben Dél-Franciaországban, egy barlang meredeken áthajló faláról leesett. Ekkor rövid időre megállt a szíve, de őt is sikerült megmenteni.

Később – SAJNOS! – depressziós lett, és alkoholista. Őt is 52 évesen érte a halál; amikor otthon leesett a lépcsőn… Kislánya akkor még csak 10 éves volt.
DE EBBEN A FILMBEN még csak 22 éves, nyugodt, magabiztos, és csodálatosan mászik…

Íme, az EREDETI „Kezedben az életed” (szó szerint!) – angol felirattal: (Nem vegyetek mindent szó szerint: az angolban a magnézia, amit a tornászok, rúdugrók és súlyemelők is használnak: „chalk” – de nyilván nem az iskolai kréta itt a jelentése.)
La vie au bout des doigts [ENGLISH SUBTITLES]
https://www.youtube.com/watch?v=ZEsjOZ_Gyng

Wolfgang Güllich tragikus autóbalesetben halt meg; valószínűleg elaludt a volánnál, mikor egy tv-felvétel után hazafelé tartott. Az ő híres mondása a következő: „A mászó számára legfontosabb izom az agy.”

Egy jó hír befejezésül: Ron Kauk – aki szintén 1957-ben született, mint Bachar – szerencsére még él és virul!

Egy másik: Akiket érdekel a mászás, azok megtalálhatják az összes ”Masters of Stone” filmet a neten.