Fehérlófia

Fehérlófia

16 videó - 1981
A Fehérlófia a magyar rajzfilmgyártás egyik legremekebb darabja. Első blikkre olyan mint a magyar népmesék sorozat, viszont ez inkább felnőtteknek szól. Jankovics Marcell rendezte és a "szkíta, hun, avar s a többi pusztai nép emlékének" ajánlja az elején a művet. A rajzfilm a magyar mondavilágból építkezik, legfőképp a Fanyűvő és a Fehérlófia történetekből, ám itt a két személy egybe van gyúrva egy hőssé.

Történet: az erdő mélyén, a nagy fa törzsében egy fehér ló ellik fiúgyermeket. Az anya mesél a gyermeknek egy országról, amit egyszer régen lerombolt három sárkány. A királyfiakat megölték, feleségeiket elrabolták. A fehér ló sokáig rabságban sínylődött, két gyermeket is szült közben. Mikor harmadszor is terhes lett, elszökött. Most pedig arra neveli a gyermekét, Fanyűvő Fehérlófiát, hogy ha az elég erős lesz, keresse meg és pusztítsa el a sárkányokat, mentse meg a királylányokat. Fehérlófiát aztán 21 évig szoptatja anyja, és mikor a fiú már elég erőssé válik, elküldi szerencsét próbálni az alsó világba. A fehér ló viszont belepusztul a 21 évig tartó szoptatásba.
Fanyűvő Fehérlófia bolyongása során találkozik Kőmorzsoló és Vasgyúró komákkal, akik társai lesznek és a Hétszűnyű Kapanyányi Monyókkal, aki akadályokat gördít elé. Végül aztán Fehérlófia megleli a sárkányokat és teljes sikerrel jár.

Elmondva ez egy sima mese, amilyet már sokan sokszor láthattak. Ám a rajzfilmben olyan látványorgiával találkozunk, olyan módon van előadva a történet, amilyet én még nemigen láttam. Folyamatosan változó formák, gyönyörű színek, hátborzoló hanghatások adják meg a film hangulatát. Elemi erő sugárzik minden képkockájából.

Fontos, hogy a rajzfilm felszíne alatt nagyon sokrétű szimbólumrendszer sejlik fel. Így a film újabb és újabb megnézésre is más értelmet nyerhet. Nekem csak sokadszorra esett le, ki is lehet a filmben valójában Kapanyányi Monyók, és még lehetne sorolni a meglepő és elsőre talán fel sem tűnő utalásokat. Szóval érdemes megnézni, ha még nem volt meg, maradandó élménnyé válhat.

Fehérlófia 1., animáció, cserhalmi, jankovics
Fehérlófia 1/8 - Magyar népmesék
Fehérlófia 2., animáció, cserhalmi, jankovics
Fehérlófia 2/8 - (The son of the white horse)
Fehérlófia 3., animáció, cserhalmi, jankovics
Fehérlófia 3/8 - (The son of the white horse)
Fehérlófia 4., animáció, cserhalmi, jankovics
Fehérlófia 4/8 - (The son of the white horse)
Fehérlófia 5., animáció, cserhalmi, jankovics
Fehérlófia 5/8 - (The son of the white horse)
Fehérlófia 6., animáció, cserhalmi, jankovics
Fehérlófia 6/8 - (The son of the white horse)
Fehérlófia 7., animáció, cserhalmi, jankovics
Fehérlófia 7/8 - (The son of the white horse)
Fehérlófia 8., animáció, cserhalmi, jankovics
Fehérlófia 8/8 - (The son of the white horse)

 
   

Fehérlófia 1., animáció, cserhalmi, jankovicsA videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videa.hu videó.
Segítség a videa.hu típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: csütörtök, 2010. augusztus 12. Nézettség: 2,766