Paleolit életmód

Paleolit életmód

17 videó
A paleolit életmód alapelve, hogy úgy egyen az ember, ahogyan őseink tették azt réges-régen – azaz liszt, cukor és tejtermékek helyett húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök és magvak dominálják asztalainkat. Szendi Gábor azzal indokolja az átállás szükségességét, hogy az emberi faj (és gyomor) a gabonát csak 10 ezer év óta ismeri, és ezért nem alkalmazkodott hozzá kellő mértékben a szervezetünk. Többek között ennek is tudja be napjaink leggyakoribb civilizációs betegségeit, mint például a depressziót és a stresszt. Külföldön érdekes módon nem hangoztatják annyira ezeket az ok-okozati összefüggéseket, ott inkább a paleolit étrend élettani hatásaira helyezik a hangsúlyt, mint a súlyvesztés vagy az energiaszint-növekedés.
Nagy kérdés szokott lenni mindenkiben, hogy a paleolit étrend valójában fogyókúra vagy életmód-váltás? Nyilván használható erre is, arra is , és az is biztos, hogy fogyókúraként jóval inkább „eladhatóvá” válik maga a fogalom. Mindezek ellenére számos jel mutat afelé, hogy a paleolit étrend sokkal inkább igényel életmódváltást, mint bármi mást – elsősorban egészségügyi előnyei vannak, a fogyás „csak” másodlagos értékkel bír, és az étrendben sehol sincsenek kőbe vésett adatok (mint hogy például hányszor ehet valaki egy nap; az életmód hívei szerint bármikor lehet nassolni valami finomat, hiszen őseink sem tartották magukat a reggel-délben-este triumvirátushoz).
Természetesen ennek az életmódnak is vannak „félkövetői”, akik nem mindenben tartják magukat az adott irányelvekhez – a sztárok közül ilyennek mondhatnánk Angelina Jolie-t vagy Zooey Deschanelt is, akik elsősorban gluténmentes ételeket fogyasztanak, ám a tejtermékeket nem zárják ki életükből. De éppen ez a szép a paleolit diétában: elfogadja azt, hogy mindenki más, és más értékek vonatkozhatnak egyesekre, mint társaikra. Ha tehát csak a tejtermékeket iktatjuk ki életünkből, vagy esetleg a cukrot pótolnánk ki ezentúl gyümölcscukorral vagy xilittel, ne búsuljunk: ettől még mi is ugyanúgy ősemberek vagyunk, mint a szigorú paleósok! Úgyhogy nincs is mire várni, irány a piac…
A paleolit életmód hazai nagykövetei Szendi Gábor és Mezei Elmira. Több könyvük is megjelent a témában.

A paleolit életmód - A napfény (Paleo in a Nutshell 3: Sunshine - Hungarian)
A paleolit életmód - Táplálkozás (Paleo in a Nutshell 1: Food - Hungarian)
A paleolit életmód - Testmozgás (Paleo in a Nutshell 2: Exercise - Hungarian)
Gondolkodj Egészségesen - Élménykonyha
Gondolkodj Egészségesen Élménykonyha 1
Gondolkodj Egészségesen Élménykonyha 2
Gondolkodj Egészségesen Élménykonyha 3
Gondolkodj Egészségesen Élménykonyha 4
Marharagu kakukkfűvel, gombával és gesztenyével
PALEO DIÉTA - ŐSKORI ÉTREND FULL HD
Paleo: Mezei Elmira interjúja Szendi Gáborral - Első rész.wmv
Paleo: Mezei Elmira interjúja Szendi Gáborral - Második rész.wmv
Paleo Beigli
Paleo Pizza
Paleo étrend Dióhéjban
Paleolit Ízmanufaktúra - Főzőtanfolyam Mezei Elmirával
Szendi Gábor - A tudomány félresiklott

 
   

A paleolit életmód - A napfény (Paleo in a Nutshell 3: Sunshine - Hungarian)



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: szerda, 2012. június 20. Nézettség: 1,585

Tetszik