A város lekerekítve

A város lekerekítve

4 videó
Film a pesti drótszamarakról,sorozat.
Szerethető karaktereken keresztül mutatja be a budapesti bringások és a városi kerékpáros kultúrát Kádár Viktor A város lekerekítve című kisfilm sorozata, mely remélhetően egyszer egy dokumentumfilmmé áll össze. A mozgóképes szférában dolgozó alkotó és a Csajbringa egyedi kerékpárbolt alapítója, a biciklivel kapcsolatos sztereotípiákat igyekszik megdönteni szereplői történetein keresztül.

A webes, pár perces minisorozat, minden részében megismerünk egy olyan budapesti lakost, akinek megvan a saját biciklis története. Az összes szereplő között a „biciklisség” a közös nevező, valamint, hogy mindannyian olyan tudatos városlakók akik, nemcsak a közlekedésben, hanem az életük különböző szegletében is más-más alternatívákat látnak.
A film célja a bringázásra való csábítás, amely minden karakternél egy tabudöntögető profillal van átszőve. Az egész sorozat egyik olvasata, hogy a filmben szereplő személyen keresztül megdöntsön egy-egy biciklis sztereotípiát. Egy ügyvéd esetében például, kötelező a makulátlan megjelenés, amit sokan nem tudnak összeegyeztetni a kerékpározással, de ilyen előítélet lehet az is, hogy egy menő vállalat és a hozzátartozó céges autó esetében, elképzelhetetlen a biciklizés gondolata az ingyen kocsi mellett.
Eddig négy teaser-t láthatott a közönség, mindegyik sztori egy-egy érdekes karakter köré építve. A rendező igyekezett olyan embereket kiválasztani, akik akár mi is lehetnénk, vagy ismerhetnénk őket. Így került a választás Borira, Tamásra, Kiskádárra és Ágóra.

Kádár Viktor, a sorozat rendezője elmondta, hogy a filmnél törekedtek arra, hogy az minél hitelesebb legyen: minden karakter arra bringázott és olyan útvonalakon, amerre valóban gyakran tekernek mindennapjaik során. Eredetileg szerettek volna olyan részeket is, ahol biciklizés közben zajlik az interjú, de az összes városhang beszűrődött, valamint egy technikai dolog is komplikálttá tette az egészet. Végül a filmeket úgy építették fel, hogy a bemutatott bringázó narrálja magát és egész egy interjú sztoriba fut ki.
A rendező szerint kijelenthetjük, hogy igenis divatja van a bringázásnak, amit főleg olyan tudatos városlakók generáltak, akik valamilyen ideológia folytán, látták, hogy külföldön ez mennyire jó, és mekkora szabadságot ad az egész. A tudatos emberek elindítottak egy folyamatot és egyre többen rájönnek, hogy a bringának mennyi előnye van: „Nem küzdesz a tömegközlekedéssel az emberek között, ahol mindenki izzad és a szádba lóg, ráadásul nem tudsz leszállni sem, mert a sofőr csak a megállóban hajlandó kinyitni az ajtót. Ha belátod, hogy ennek semmi értelme és bringázni kezdesz, rengeteg pozitív élményt kapsz: egyszerűbb, olcsóbb, végre megmozdulsz és sportolsz, ami javít a kedélyállapotodon is.” A film szereplői is ezt hirdetik: az a cél, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy így is lehetne, tegyük már élhetőbbé a várost!

A város lekerekítve - Teaser 1 - Bori
A város lekerekítve - Teaser 2 - Tamás
A város lekerekítve - Teaser 3 - Ágó
A város lekerekítve - Teaser 4 - Kiskádár

 
   

A város lekerekítve - Teaser 1 - Bori



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: péntek, 2014. december 19. Nézettség: 771

Tetszik