Rejtélyek a magasból

Rejtélyek a magasból

16 videó - 2016
Dokumentum sorozat

Magasan a Föld felett, mintegy 27 000 km/h sebességgel keringve a műholdak megdöbbentő, a földi megfigyelők számára láthatatlan rejtélyeket tárnak fel. A nagy nagyítású optikának, az infravörös leolvasónak és a korszerű földradarnak köszönhetően olyan képek készíthetők, melyek elképesztő rejtett világokba vezetnek, feltárva a múlt és a lenyűgöző természeti jelenségek titkait, melyek a Spektrum legújabb premiere, a Rejtélyek a magasból című dokumentumfilm sorozat mutat be.

2016. február 17-én, ahogy a Worldview-3 műhold áthalad a chilei Atacama sivatag felett, különös épületekről készít felvételt. A képen egy hatalmas város látható, ami felettébb furcsa, hiszen az Atacama – sivatag bizonyos részein még sosem esett egyetlen csepp eső sem a feljegyzések szerint. Mi késztetne bárkit is arra, hogy a Föld egyik legszárazabb és legzordabb vidékén egy várost építsen?

A felvételt látva Karen Bellinger régész Észak-Chilébe tart, remélvén, hogy magyarázatot talál a különös sivatagi képződményekre. A földön törmelék és drótkötelek találhatók, melyek biztosan a huszadik századból származnak, és minden bizonnyal ipari célokra használták.

A szellemváros egykoron jómodú város volt, a múltbéli pompára pedig számos bizonyíték utal. Hatalmas gépek a szabad ég alatt, megannyi elhagyatott autó, melyből mind úgy tűnik, hogy valami gyors távozásra késztette a lakosokat.

Bellinger a város mellett egy hatalmas temetőt is felfedez vas fejfákkal, majd hamar kiderül, hogy számtalan kisbaba lelte halálát a városban. A régész végül a település szélén bukkan rá a megoldást jelentő nyomra. A terület tulajdonképpen egy nátrium-nitrát lelőhely, mely mindent megmagyaráz, ez ugyanis műtrágyaként, de robbanószerekben is hasznosítható anyag. Az Atacama hihetetlen szárazsága miatt itt található a Föld egyik legnagyobb nátrium-nitrát lelőhelye, másik néven a chilei salétrom. A nitrát üledékeket pedig fehér aranynak is hívták, nem véletlenül.

Ezt a szellemvárost a fehér arany miatt építették, és több ezer idetelepített munkás bányászta azt a sivatag perzselő hőségében. A környéken nyüzsgő bányászvárosok létesültek, és a hely Kaliforniához hasonlított az Aranyláz idején.

De ez az Aranyláz nagy árat követelt. A munkások és családjaik szörnyű körülmények között éltek, megdöbbentő számú gyermek hunyt el első születésnapja előtt. Kétszer több mint a 18. századi Angliában. Összevetve az arányokat az ugyanebből a korból származó angliai helyszínekkel, látható, hogy a fiatal népesség szenvedett a legjobban.

A nitrátokat főként a lőporhoz használják, amelyből az első világháború alatt nagy hiány volt. A fehér arany ipari méretű bányászata lehetővé tette az addig sosem látott mértékű lövedékgyártását, gépfegyverek millióiba került belőle. A brit flotta ugyan feltartóztatta a Németországba tartó fehér arany szállítmányokat, de a német vegyészek megtalálják a szintetikus alternatívát. A szintetikus nitrát megalkotása pedig felér Chile nitrát iparának halálos ítéletével. Senki sem akarja már megvenni, így a városok csődbe mennek.

A szellemvárost tovább vizsgálva kiderül, hogy a gyermekek temetője nem az egyetlen borzasztó jelenség. A város falai golyónyomokkal vannak tele, melyre a választ Chile viharos történelme adja meg.

Augusto Pinochet 1973-ban került hatalomra, aki katonai diktatúrán keresztül vonta teljes ellenőrzése alá az országot. Hatalomra lépése után Pinochet egy katonai kivégzőosztagot hoz létre, a halálkaravánt, a politikai ellenfelei letartóztatására vagy kivégzésére. A zsarnok uralma alatt 1000 kínzóközpont jön létre. A fehér arany miatt épült város, ahol gyermekek haltak meg, és amely az első világháború gyilkos csatáit táplálta, az irtózatos kínzások helyszíne lett. A pompás városból egy koncentrációs tábor lett a Föld legszárazabb sivatagának közepén. A túlélők verésekről, áramütésekről és más megaláztatásokról számolnak be. Orosz rulettet kellett játszaniuk, autós gázolásokban törték el csontjaikat, de volt, amikor helikopterekből löktek ki embereket.

Az Atacama fehér aranyát létrehozó csontszáraz klíma az idők végezetéig meg fogja őrizni a szellemváros romjait…

Rejtélyek a magasból 1
Rejtélyek a magasból 2
Rejtélyek a magasból 3
Rejtélyek a magasból 4
Rejtélyek a magasból 5
Rejtélyek a magasból 6
Rejtélyek a magasból 7
Rejtélyek a magasból 8
Rejtélyek a magasból 9
Rejtélyek a magasból 10
Rejtélyek a magasból 11
Rejtélyek a magasból 12
Rejtélyek a magasból 13
Rejtélyek a magasból 14
Rejtélyek a magasból 15
Rejtélyek a magasból 16

 
   

Rejtélyek a magasból 1



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videa.hu videó.
Segítség a videa.hu típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: csütörtök, 2020. november 5. Nézettség: 451

Tetszik