Horváth Tivadar

Horváth Tivadar

9 videó
1920. március 19-én született Budapesten Horváth Tivadar, az ötvenes-hatvanas évek egyik népszerű színésze, sanzonénekese.

A művész 1941-ben kapta meg diplomáját a Színművészeti Akadémián, emellett - amit kevesen tudtak róla - hegedű szakon elvégezte a Zeneakadémiát és művészettörténet-filozófia szakon a Pázmány Péter Tudományegyetemet is. Pályakezdőként a szegedi Nemzeti Színházhoz kötötte szerződése, 1942-1945 között a pécsi színház tagja volt. A második világháború után Budapestre került, fellépett a Vígszínházban, a Belvárosi Színházban, a Magyar Színházban. 1951 és 1959 között rendezője volt a Vidám Színpadnak, 1957-től két esztendeig főrendezője a Fővárosi Operettszínháznak. 1961-ben csatlakozott a Petőfi Színházhoz, ennek megszűnte után 1964-ben visszatért a Vidám Színpadra, ahol játszott és rendezett is.
Színpadon sikert sikerre halmozott, eleganciája és fanyarsága igazi különlegességnek számított. Többnyire ellenszenves figurákat bíztak rá, s szerepét soha nem játszotta túl, épp csak ironizált kissé. Hol gaz imperialista, hol feketéző ingyenélő, hol raccsoló üresfejű uracs volt, akit a végén mindig megszégyenítettek - mégis kiváltotta a publikum rokonszenvét és bezsebelte a tapsokat. A Vidám Színpad kabaréiban saját műsorblokkja volt, amelyben konferált és énekelt is, hiszen sikeresebb sanzonénekes volt, nevéhez fűződik az ötvenes évek végének egyik legnagyobb slágere, a Párizsban szép a nyár.
Évtizedekig játszotta nagy sikerrel Péteri urat a Rádió Szabó család című műsorsorozatában, emellett rádiójátékok és kabarék állandó szereplője volt, és számos sanzonfelvételét őrzi az archívum.
Hamar felfedezte a film is, olyan mára klasszikussá érett alkotásokban játszott, mint a Ludas Matyi, az Állami Áruház, a Dollárpapa, A tizedes meg a többiek, A halhatatlan légiós. A Bástyasétány 77, a Maya, a Koldusdiák és a Bál a Savoyban című operetteket rendezőként jegyezte.
Művészi munkáját 1956-ban Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művészi címmel ismerték el. Hosszan tartó, súlyos betegség után Leányfalun hunyt el 2003. április 30-án.

A fáradt tanár - Horváth Tivadar
Állami áruház - Latabár Kálmán, Turay Ida, Horváth Tivadar, Petress Zsuzsa, Gábor Miklós
Az Andaxin kora - Horváth Tivadar
Horváth Tivadar - Azok a régi, szép idők
Horváth Tivadar - Négy kis egér
Horváth Tivadar Kolduopera-paródia
Horváth Tivadar Párizsban szép a nyár
Horváth Tivadar Seres Rezső összeállítása
Párizsban szép a nyár - Horváth Tivadar

 
   

A fáradt tanár - Horváth Tivadar



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: szombat, 2012. január 14. Nézettség: 1,591

Tetszik