Viktoria Vizin (Carmen alakítása)

Viktoria Vizin (Carmen alakítása)

10 videó
A világhírű New York-i Metropolitan Operában (Met) léphetett fel váratlanul Carmen szerepében Vizin Viktória magyar mezzoszoprán; meghívását a címszerepet alakító operaénekes megbetegedése tette szükségessé.

A kecskeméti születésű, Chicagóban élő művésznő szerdán lépett a Met színpadára; a teltházas előadáson a közönség nagy tetszéssel fogadta, és a teátrum vezetése külön gratulált neki a sikeres bemutatkozáshoz.

A magyar mezzoszoprán az utóbbi években több amerikai színházban is sikert aratott a Bizet-opera címszerepével; 2006-ban a New York-i Carnegie Hallban is szerepelt egy 56-os emlékkoncerten, 2008 őszén a Placido Domingo vezette Los Angeles-i Operaházban vitte sikerre a szerepet. A szerdai New York-i volt a 74. Carmenje. A Metropolitan Operában a tavalyi szezonban debütált, akkor egy másik cigánylány szerepére hívták meg, Verdi Rigolettójában énekelte Magdalénát.

Mint az MTI-nek elmondta, egészen váratlanul érte a mostani fellépés lehetősége: a szerdai előadás előtt két nappal hívták fel azzal, hogy a Carmen sztárjának, Olga Borodinának elment a hangja. A többszörös díjnyertes orosz származású mezzoszoprán a hétfői főpróbán közölte, hogy megfázása nem tud fellépni. Vizin kedden érkezett Chicagóból New Yorkba, s csak akkor kezdett próbálni, tanulta meg a koreográfiát. Különös nehézséget jelentett, hogy soha nem próbált együtt az eredeti szereposztás énekeseivel, emiatt nem szoktak össze, a karmester pedig korábban nem hallotta hangját, nem tudta, milyen tempóban énekli szerepét.

A premier azonban kiválóan sikerült. A közönség - amelyet nagy meglepetésként ért, hogy a címszerepet egy világsztár helyett egy feltörekvő sztárjelölt alakítja - elfogadta a magyar mezzoszopránt. "Az operaház főigazgató-helyettese ujjongott, a zenei igazgató is a nyakamba ugrott a végén" - mondta. Az AP kritikusa - akinek cikkét pénteken tucatnyi újság átvette - Vizin meggyőző, eleven alakítását dicsérte, megjegyezve, hogy már a világ sok operaházában különleges sikert ért el a tüzes cigánylány szerepében. - Ebben a szerepben én mindenemet meg tudtam mutatni - mondta az operaénekes, hozzátéve, álmodni sem mert arról, hogy a Metropolitan Operában egy premier főszerepébe ugorhasson be.

- Elismertek, ennek most már biztosan lesz folytatása - fogalmazott. Mint kifejtette, az előtt, aki színvonalasan előad egy címszerepet a Metben, új kapuk nyílnak meg. Vizin Viktória - amennyiben Borodina állapota nem javul - szombaton is fellép a Metropolitan Operaházban; összesen hat alkalommal énekelheti el Carmen szerepét, az orosz sztár ugyanis ennyi alkalomra szerződött. A mezzoszoprán Magyarországon legközelebb márciusban lép fel két Shakespeare-esten; 13-án Budapesten, az Óbudai Társaskörben, 16-án pedig a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál megnyitóján, az ottani Katona József Színházban.

Carmen - Quant au douanier - Viktoria Vizin, Madina Serebryakova, Ericka Jarkovska
Carmen - Quintet - Viktoria Vizin, Madina Serebryakova, Ericka Jarkovska
Carmen - Trio des Cartes - Viktoria Vizin, Madina Serebryakova, Ericka Jarkovska
Carmen LA Opera Highlights Viktoria Vizin
Duna-TV Interview with Viktoria Vizin
Hungarian Mezzo soprano Viktoria Vizin Carmen Seguidilla
Viktoria Vizin Carmen Opera Card Aria
Viktoria Vizin as Carmen performing Aria.mp4
Viktoria Vizin in dance scene Carmen Beijing.mp4
Viktoria Vizin sings Habanera from Carmen in Beijing, China.mp4

 
   

Carmen - Quant au douanier - Viktoria Vizin, Madina Serebryakova, Ericka Jarkovska



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: csütörtök, 2012. augusztus 2. Nézettség: 720

Tetszik