THOMAS NEWMAN

THOMAS NEWMAN

9 videó
született: 1955. október 20., Los Angeles, USA
iskolája: Yale University



Thomas Montgomery Newman - aki legkisebb fia a filmgyártás aranykorában kilenc Oscar-díjat nyert Alfred Newmannek - 1955. október 20-án született Los Angelesben. Apja hosszú ideig volt a 20th Century Fox stúdió zenei igazgatója. 1970-ben bekövetkezett halálakor - Thomas ekkor még csak tizennégy éves - kimagasló zenei örökséget hagyott fiára. Ám nem ő volt az egyetlen a családban, akinek hagyatéka rányomta bélyegét gyermeke további karrierjére. Thomas nem csupán apja, hanem nagybátyjai, Lionel és Emil árnyékában nőtt fel. Lionel -aki Alfredet követte a Fox zenei igazgatói székében- alkalmazta először unokaöccsét egy 1979-es televíziós produkcióban a "The Paper Chase" - ben. Emil, a Fox és Goldwyn stúdiók legismertebb karmestere, felelős azért, hogy később az ifjú szerző bekerült a BMI zenestúdióhoz.
Ám a családi vonal még nem ért itt véget, ugyanis unokatestvére Randy Newman is népszerű énekes és dalszövegíró, nem mellesleg pedig Grammy-, és Oscar-díjas filmzeneszerző. Bátyja David pedig hegedűművész, aki a nyolcvanas évektől szintén csatlakozott a filmzeneszerzők táborához és hozzá hasonló termékeny karrierbe kezdett.
A hollywoodi és a családi íratlan szabályoknak megfelelően a klasszikus képzés alapelvei szerint Thomas zongorázni és hegedülni tanult a középiskolai és kollégiumi évek alatt. A "tanonc" többek közt találkozott John Williamsszel is, aki a hetvenes évek elején olyan nagyszabású produkciókon dolgozott, mint a "Pokoli torony" és a "Posszeidon-katasztrófa". Ennek a korai ismeretségnek köszönhette első komoly munkáját az 1983-as "A Jedi visszatér" egyik kulcsjelenetének -Darth Vader halálának - zenei hangszerelését, bár Williams tökéletes alkotása kevés mozgásteret nyújtott számára.
Newman az USC-n és a Yale egyetemen töltött tanulmányai alatt is komponált, különböző független produkciókhoz és színházi előadásokhoz járult hozzá, sőt olyan popegyütteseknek is írt számokat, mint a "The Innocents".
A Broadway produkciókkal hírnevet szerző Stephen Sondheimnek köszönhetően tért vissza a filmzenék világába, ahol Scott Rudin producer szerződtette 1984-es tinédzser drámájához a "Reckless"-hez. Végképp megalapozták filmzenés karrierjét az olyan népszerű és divatos alkotások, mint az 1985-ös "Revenge of the Nerds" és a "Kétségbeesve keresem Susant" ("Desperately Seeking Susan") vagy az 1987-es "Elveszett fiúk" ("The Lost Boys").
A kilencvenes évekre végképp kikristályosodott Newman stílusa: megfelelő zene, a megfelelő filmhez. Zenei palettája óriási, egy véget nem érő utazás a hagyományos nagyzenekari hangzástól az egyre bővülő repertoárú elektromos zenéig. Jól ismert, mint főként nagyzenekari műveket komponáló szerző, ám saját bevallása szerint jobban kedveli a pár előadóval operáló, kevés dallammal hatást elérő, formabontó alkotásokat.
Newman a drámáktól az éles szatírákon át egészen a televíziós sorozatokig sokféle műfajban alkotott, így vívva ki az egyik legsokoldalúbb zeneszerző hírnevét Hollywoodban. Bill Bernstein, Thomas Pasatieri és mások folyamatos közreműködésével születnek azok a formabontó és ritka zenei elemeket frissen, mégis magasztosan használó zenék, melyek nem nélkülözik a különféle világzenei elemeket sem.
Bár a legtöbb korai Newman-szerzeményben az elektromos hangszerek dominálnak, később megpróbálta kombinálni azokat akusztikus elemekkel is. Ennek eredményeként született a furcsa harangjátékkal és kopogásokkal tarkított 1992-es Robert Altman-féle "A játékos" ("The Player") vagy a tizenkilencedik századi amerikai felsőosztályt bemutató "Kisasszonyok" ("Little Women"). Ezt a vonalat képviselte "A remény rabjai "("Shawshank Redemption") is, melyért két Oscar-díjra is jelölték 1994-ben. Következő Oscar-jelölését a Diane Keaton nevével fémjelzett "Álmok hősei" ("Unstrung Heroes") című alkotásáért kapta, amiben meglepő módon citerát, tekerőlantot és cimbalmot is használt.
A romantikus hangzás sem áll távol tőle, hiszen az 1996-os "A hírek szerelmesei"-ben ("Up Close & Personal") e területen is kipróbálta magát. A következő évben pedig kihasználva a zenekar és a kórus közti összhangot megírta a "Játék és szenvedély" ("Oscar and Lucinda") című ausztrál dráma zenei hátterét.
"A halálsoron" ("The Green Mile") és az 1999-ben legjobb film kategóriában Oscar-díjas "Amerikai szépség" ("American Beauty") sikere újabb csúcsok meghódítására ösztönözte a szerzőt. Ez az igyekezet olyan hangszerek használatához vezette, mint a xilofon, a marimba, a tabla, a bongo, a furulya és egyéb más világzenei hangszerek. Folytatva felfedezőútját ezen a területen olyan alkotások születtek, mint az "Erin Brockovich - Zűrös természet" vagy a 2000-ben készült "A jövő kezdete" ("Pay It Forward").
2001-ben nyerte élete első Emmy-díját a "Sírhant művek" ("Six Feet Under") című népszerű televíziós sorozat zenéjével. Ám 2002-ben visszatért a nagyzenekarok világába "A kárhozat útjá"-val ("Road to Perdition"), amit Oscar-díjra is jelöltek. Legújabb kísérlete a Disney-féle, szintén Oscar-jelölt "Némó nyomában" ("Finding Nemo") volt.
Newman jelenleg Los Angelesben él gyermekeivel és feleségével Ann Marie-vel. Dolgozni is itt szokott a régi Pacific Palisades stúdióban, ahol egykor apja éveken át alkotott.
Szabó Csaba

Berde Mária Add meg Uram
Dsida Jenő Tavalyi szerelem
Hajnal Éva Szonett hajnalban
Kökény Éva Álmodó magány
Mészely József Úgy indulj
Őri István Álom ének
Szentiványi Ágnes Kereslek
Thomas Newman - Cathedral (Sahara Wonderland )
Thomas Newman - Hauntingly Beautiful

 
   

Berde Mária Add meg Uram



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: vasárnap, 2012. október 14. Nézettség: 841

Tetszik