Tűz lángja együttes

Tűz lángja együttes

13 videó
Zenekari biográfia:
A zenekar tagjai eredetileg kizárólag a moldvai csángó népzene autentikus reprezentációjára törekedtek, ám már a kezdetekkor is feltűnt számukra, hogy ez a rendkívül különleges zenei kultúra milyen kreatívan ötvözhető más zenei műfajokkal. Muzsikájukban tehát a moldvai csángó zene adja a kompozíciók gerincét, de folyamatában azt több karakteres zenei stílus nagyítólencséje alatt vizsgálják. Főként a manouche jazz, és a blues elemeit használják fel, mivel ez a két műfaj könnyen rokonítható a moldvai zene karakterisztikájának bizonyos elemeivel. Nagyon fontos tényezőként kezelik a moldvai népzenét alapvetően formáló balkáni (elsősorban román) hatásokat, épp ezért nagyon sokszor ötvözik a jellemző román zenekari hangzásvilágot, a sokkal archaikusabb játéktechnikájú csángó zenével. Sokat merítenek a csángók ősi magyar hagyományait őrző vokális dallamokból, de az újabb elsősorban balkáni hatásra kialakult tánczenei rétegből is. Hangzásuk ebből kifolyólag összetett, komplex, impulzusokkal teli, és kuriózumnak mondható a mai zenei életben.
Adatközlő moldvai mesterek mellett nagyon sok tanácsot, segítséget kaptak a Tordason élő művészektől, mint a Muzsikás Együttes alapító tag Éri Péter, Dr. Salamon Ferenc, Kása Béla fotóművész, népzenész, Németh Ildikó, Szabó Szilárd koreográfusok. Mindeközben a Vida Tóni által működtetett Tordas Rádión keresztül szivárogtak a világ zenéi fülükbe. Fontosabb fellépéseik: Táncháztalálkozó, Művészetek Völgye, Mesterségek Ünnepe, a III. Hangvető zenei fesztivál, Fringe Fesztivál, Budapesti Tavaszi Fesztivál, A38 hajó Lajkó Félixszel, Gödör Klub, tordasi Fösztivál). Külföldön először 2004-ben, Szlovéniában,és Németországban szerepeltek, 2005-ben Angliában jártak, 2006-ban ismét Szlovéniában, 2007-ben Franciaországban.

A tagok külön-külön és együtt is több zenei stílusban (tradijazz, avantgard jazz, blues, rockabily, stb.), zenekarban játszanak, melyekből természetes könnyedséggel emelnek át formákat, megoldásokat a Tűz Lángja hangzásába. Erős hatással volt zenéjükre Dresch Mihály, Szelevényi Ákos, Hodorog András, Tom Waits. Ezeket a neveket egymás mellett olvasva is nehéz megfogalmazni egy egységet köztük. Talán az egyediség, stílusokat ötvöző átemelő és fuzionáló megoldások az, ami őket legjobban jellemzi.

Somos együttes: Tűz lángja
Tűz Lángja zenekar: Batuta
Tűz Lángja zenekar: Botosánka
Tűz Lángja zenekar: Botosánka; vert kezes
Tűz Lángja zenekar: Erdő, erdő, mit vétettem?
Tűz Lángja zenekar: Hora
Tűz Lángja zenekar: Kavalos
Tűz Lángja zenekar: Kettős / de-doi
Tűz Lángja zenekar: Románca
Tűz Lángja zenekar: Ruszászka
Tűz Lángja zenekar: Tilinkós tűzzsonglőrökkel
Tűz Lángja zenekar: Tűz lángja; festeres
Tűz Lángja zenekar: Vert kezes

 
   

Somos együttes: Tűz lángja



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: vasárnap, 2013. április 7. Nézettség: 777

Tetszik