Agócs Gergely , népzenekutató.

Agócs Gergely , népzenekutató.

30 videó
Agócs Gergely (Érsekújvár, 1969. október 27. –) felvidéki származású népzenész, népzenekutató.
Gyermekkora legnagyobb részét nagyszüleinél, Füleken és környékén töltötte. A népzene iránti érdeklődése is itt bontakozott ki. 1987-ben a losonci Építőipari Középiskola földmérő-térképész szakán érettségizett. Egyetemi évei óta Magyarországon él. Felesége, Pulen Csilla 1992-ben szerzett tanári diplomát a pozsonyi egyetemen, magyar nyelv és irodalom–történelem szakpáron, történelemből doktorált. Három gyermekük van: Márton (1995), Julianna (1997) és István (2000). 2001. október 1-jétől a budapesti Hagyományok Háza budai központjában dolgozik mint a Népművészeti Műhely (Közművelődési Tár) vezetője.
Tizenhat évesen, 1985-ben ment el először gyűjteni, és azóta kb. 750 órányi felvételt sikerült rögzítenie. A gyűjtések légköre alakította ki benne a késztetést a folklórban való elmélyülésre, a nóták, a táncok megtanulására, a hangszeres muzsikálásra. 1987-ben a kassai Csámborgó Zenekar tagjaként kezdett el zenélni. 1988-tól van kapcsolatban az MTA ZTI-vel. 1990-ben egyik alapító tagja volt a Szlovákiai Magyar Folklórszövetségnek, s itt a népzenei szekció munkáját irányította mindaddig, amíg ehhez megvoltak a szükséges keretek, azaz 1996 őszéig. 1990-1992 között a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes énekes-hangszeres szólistája volt. 1993-ban elnyerte a A Népművészet Ifjú Mestere díjat. Ezek után az éneklés mellett megtanult dudán játszani és zenész lett. A dudán kívül furulyázik, tárogatózik, bizonyos szinten klarinétozik és hegedűn is játszik. Remek népi furulyagyűjteménye van.

1997-ben szerezte diplomáját az ELTE BTK néprajz szakán. Szakdolgozatát folklorisztikából írta „Egy szürke meg egy hamuszín galamb – A hagyományos szellemi kultúra egy nógrádi magyar pásztor életében” címmel. A ma már 95 éves Pál Pista bácsiról, az utolsó magyar dudásról szól, aki egyik példaképe, mestere, „fogadott nagyapja”. Az egyetem elvégeztével az MTA Zenetudományi Intézetében helyezkedett el mint népzenekutató. Összehasonlító folklorisztikából doktorált, az egyetem PhD-programjának keretében. A Hegedős együttes (ma Fonó Zenekar) tagjaként hivatásos zenész. Most is itt zenél, de elindult önálló utakon is, előadói estjein az énekelt és a hangszeres népzene mellett magyar népmeséket is szokott mondani. 1999 márciusától 2000 nyaráig vezette a Fonó Budai Zeneház „Utolsó Óra” népzenegyűjtő programját.

2000 szeptemberében tíznapos gyűjtőutat szervezett az észak-kaukázusi balkárok és karacsájok körében, és gyűjtései között a magyar mellett szlovák, ruszin, gurálok-lengyelek, cigányok, románok, horvátok, udmurtok, komik, nogajok, baskírok és kabardok folklóranyaga is szerepel. 1992 óta szerepel magyarországi népzenei antológiákon (Táncháztalálkozó lemezek stb.), 1998-tól pedig zenekarával több lemezt is kiadott, ezek többségének zenei szerkesztése az ő feladata volt.

A Kossuth Rádió népzenei műsoraiban is rendszeresen fellép, szakértőként előadásokat tart. Népzenei oktatást végez általános- és középiskolákban, szakkört is vezet. A Füleki vár délköszöntő tárogatója az ő játékát süvölti nap mint nap a városkára, Krasznahorka vára kuruc hangulatát árasztva.

2013. november 22-én az m1 televízió Életművész és 2014. április 2-án a Kossuth Rádió Arcvonások című műsorában mutatta be munkásságát.

14 15 agócs gergely mesél
Agócs Gergely
Agócs Gergely & Szalonna és Bandája@Eger, Zenepavilon, 2013.07.30
Agócs Gergely, Fülek (Nógrád vármegye, Felvidék)
Agócs Gergely - 1639-ben készült hangszer és játszik is rajta - IX. Magyar Dudástalálkozó
Agócs Gergely - Fehér Anna (ballada)
Agócs Gergely - Három árva (Kalotaszegi ballada)
Agócs Gergely - capatamadasabalnavadaszaton - Palóc dudanóták - IX. Magyar Dudástalálkozó
Agócs Gergely 02-Horvát nóta és Hunyadi bojtárjának nótája furulyán - IX. Magyar Dudástalálkozó
Agócs Gergely: Gömöri juhász nóta
Agócs Gergely: Nógrádi duda nóta
Agócs Gergely: Tárogató muzsika
Agócs Gergely Néprajzkutató, Mesemondó
Agócs Gergely és barátai mulatnak
Agócs Gergely flótán játszik és énekel - IX. Magyar Dudástalálkozó - Gyöngyös
Agócs Gergely ft. Eastwing Group @ MODEM, Debrecen
Agócs Gergely kérdéseket tesz fel a szerkesztőnek
Agócs Gergely magyar dudán játszik - IX. Magyar Dudástalálkozó - Gyöngyös
Agócs Gergely meséjének a vége - IX. Magyar Dudástalálkozó - Gyöngyös
Agócs Gergely műsora - Felvidékről Kitelepített Magyarok Emléknapja
Agócs Gergely tárogatón játszik 01 - IX. Magyar Dudástalálkozó - Gyöngyös
Agócs Gergő - 1993
A hagyományaink árnyékában - Agócs Gergely mesél - Promontor Televízió
A nap vendége - Agócs Gergely (2006, HD)
Dudafesztival - Mala Lehota 2007
Fonó 18 Agócs Gergely interjú
Fonó évadnyitó - Agócs Gergely - 2012. szeptember 11. - ekulturaTV
Gyöngyösi Dudás Találkozó-Agócs Gergely
Horváth László a Fonó igazgatója és Agócs Gergely beszél...
Óbuda a kultúra városa Esti mesék felnőtteknek Agócs Gergely estje 2013.02.17..wmv

 
   

14 15 agócs gergely mesél



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: vasárnap, 2016. január 3. Nézettség: 1,038

Tetszik