Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Utolsó videó megjegyzések

2018.04.23. - Ötven migráns tartózkodik a Horgos közeli elhagyatott tanyákon
Hajnal Miki
kedd, 2018. április 24. 17:10
1 . Számuk emelkedni látszik, ez lehet, a jó időjárásnak köszönhető. Hajdújáráson a bevándorlók száma változó, jelenleg mintegy 30-an vannak egy falu melletti elhagyatott tanyán.
Hajdújáráson a migránsok egy elhagyatott tanyán tartózkodnak mintegy 30-an. Származásuk ismeretlen, mivel nem voltak hajlandók szóba állni stábunk munkatársaival. A bevándorlók száma Hajdújáráson olyankor nő meg, amikor a magyar határrendészet egy nagyobb csoportot visszafordít a határról - állítják a helyiek. Szabó János, Hajdújárás: „Egész lent mennek az erdőben, a tőzeg alatt. Ott szöknek át a határon. Voltak egy jó páran, mert én nézem a tv híradóban, és ott megmutatják, hogy mely területeken vannak pontosan, és a legtöbben most itt vonulnak át.”
Horgoson hasonló a helyzet. A falu központjában szokták látni a migránsokat. Garzičić Alen, Horgos: „Itt a boltban el mászkálnak erre-arra, de úgy tudom, hogy a határon levő táborukban tartózkodnak leginkább.”
Sok horgosi akkor találkozik a migránsokkal, ha horgászni indulnak a Tiszához. A zöldhatár közelében levő utakon lehet találkozni vonuló kisebb-nagyobb bevándorló csoportokkal. Harangozó Ferenc, Horgos: „Tegnap láttam őket, itt voltak néhányan a boltban, meg itt a központban mászkáltak.

Egyelőre a migránsok főleg elhagyatott tanyákra húzódnak be, és onnan próbálnak Európába jutni illegálisan.
2018.04.23. - Nemzetközi néptánc fesztivál Martonoson
Hajnal Miki
kedd, 2018. április 24. 00:00
1 . A martonosi Kultúrotthonban tegnap tartották meg a IV. nemzetközi néptánc fesztivált.
A nézők a magyarkanizsai község településeinek néptáncosai mellett a királyhalmi, Magyarországról pedig az algyői és a gátéri táncosok produkcióit láthatták. A főleg gyermekekből álló néptánccsoportok hatalmas sikert arattak. Elsőként a martonosi egyesület Pitypang csoportja lépett színpadra.

Szalai Zita, vezető, Pitypang csoport, Testvériség ME, Martonos: „Volt már Martonoson másik, már nagyobb csoport, ez a mi óvodás csoportunk októberben alakult, tizenegy gyerekünk van, most már egyre több fiú is. Az óvodások nagy része természetesen martonosi, imádnak táncolni, énekelni.”
A gyerekek táncait, koreográfiáját háromtagú szakmai zsűri véleményezte.

Hegedűs Edit, zsűritag, Algyő, Magyarország: „Én ma elsősorban azt fogom nézni, hogy a hangulatuk milyen a gyerekeknek, hogyan adják elő, hogyan tudják az adott táncot úgy bemutatni, hogy, sokszor nem is biztos, hogy a lábukban a tánc a lényeg, hanem az, hogy amilyen élvezettel és ahogyan ezt csinálják.”
Martonoson negyedszer rendezték meg a nemzetközi néptáncfesztivált.

Szél János, elnök, Testvériség ME, Martonos: „Próbálkoztunk, és nem is gondoltuk, hogy álmaink ilyen szépen beválnak. Ez egy nagy öröm, hogy sikerült eljutni eddig, de mi természetesen továbbra sem leszünk elégedettek, próbálunk még jobban, még többet megtenni.”

A közönség a táncprodukciók mellett a helyi kézimunkázók kiállított műveit is megtekinthette.
2018.04.23. - Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny Zentán
Hajnal Miki
hétfő, 2018. április 23. 23:55
1 . A zentai Alkotóházban ma reggel tartották meg a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny egyik elődöntőjét. Az óvodások mérték össze tudásukat.
A Szűgyi Ferenc, Nagy Abonyi Ágnes és Bajtai Éva összetételű zsűri öt gyereket juttatott tovább a döntőbe.
Nyolc óvodás mérettette meg magát az elődöntőben. Reperger Maja továbbjutott a fináléba. Rácz Szabó Nagy Rózsa óvónő készítette fel a versenyre. A továbbjutó Az aranytollú liba című magyar népmesét választotta erre az alkalomra.

Reperger Maja, versenyző: „Nagyon jó és vicces mese, ezért nekem ez tetszett. Meg azért is, mert mindenféle nevek vannak benne, meg a királykisasszony is tetszett.”
Az előző évekhez képest idén kevés óvodás versenyzett, de nagyon erős volt a mezőny, mondta Bajtai Éva zsűritag. Hozzátette, több szempontot is figyelembe vettek mielőtt meghozták a döntést: „Nagyon fontos a természetesség, hogy minél természetesebben adják elő a gyerekek a mesét. Az is fontos, hogy milyen mesét választottak, tehát, hogy olyan jellegű mesét mondjanak, amit még nem hallottunk. A biztos szövegtudás is fontos a gyerekeknél. Ezek az legfontosabb szempontok.”
Juhász Lassú Kornélia főszervező elmondta, 24. éve rendezik meg a versenyt: „A népmese egy hidat képez a múlt és a jelen között. És a hagyományokat illetően egy hidat tud képezni a jövőbe is. Hiszen a népmese az, amely összekapcsolja a magyarság múltját a jelennel és talán a magyarság jövőjével is.”

A főszervező hozzátette, meseillusztrációs versenyt is hirdettek. A beküldött munkákból a döntőn nyílik majd kiállítás, amit várhatóan május 26-án tartanak majd a Zentai Alkotóházban.
2018.04.23. - Mátyás király mecénás és katona vándorkiállítás Zentán
Hajnal Miki
hétfő, 2018. április 23. 23:49
1 . A 2018-as évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a magyar nemzetpolitikai államtitkárság. A Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt szervez.
A vándorkiállítás Pozsony és Székesfehérvár után ezúttal Vajdaságba látogatott el. Az, hogy ezt a tárlatot Zentára is elhozták, nem csak a városnak, hanem az egész itt élő
magyarságnak nagy megtiszteltetés – mondta Czegledi Rudolf. Zenta község polgármestere kiemelte: „Maga a kiállítás nagyon érdekes, hiszen több anyagkombinációból áll össze, nem csak írás, hanem képmetszet is van, ami érdekesebbé és látványosabbá is teszi. Tulajdonképpen felöleli Mátyás király életének legfontosabb mozzanatait.”
A Renaissance Consort együttes előadása visszarepítette a látogatókat Mátyás király udvarába. A Hunyadiaknak és Mátyás királynak több birtoka is volt a délvidéken, ami miatt Mátyás király meghatározó személyisége volt ennek a tájnak. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Egy reneszánsz világ volt itt, és ha körbenézünk ezen a tájon, nyilvánvalóan, hogyha a török nem jön, akkor egészen más világ alakult volna ki itt nálunk is.”
Az eseményt Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Házának igazgatója nyitotta meg, aki egyben a Mátyás király emlékév koordinátora is. A tárlat Zentáról Eszékre, majd Lendvára megy tovább.
Csibi Krisztina, igazgató, Magyarság Háza: „Nagyon sok párhuzamos program zajlik már az év elejétől. Egy nagyon sikeres nyitórendezvényen, illetve magának az 560. évfordulónak a megünneplésén vagyunk túl. Ez januárban lezajlott, és emellett a kiállítás mellett még a meseillusztrációkból álló kiállítás, illetve Mátyás király élettereit bemutató kiállítás, és egy corvinákról szóló kiállítás is van.”
Az esemény a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyarság Háza és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ támogatásával valósult meg.
Civil kör (2018-04-21) - ECHO TV
Drábik János kifakad : Miről is szólt a választás 2018 ban!
2018 04 22 Az idei első magyarkanizsai jószág- és kirakodóvásár
Hajnal Miki
vasárnap, 2018. április 22. 22:08
1 . Magyarkanizsán ma tartották meg az idei első jószág- és kirakodóvásárt. A nyáriasan meleg, napsütéses időben az utolsó helyig megteltek az elárusítóhelyek, de vásárlátogatóból sem volt hiány.
A gyerekeket légvárak, különféle játékok, pónilovaglás és rengeteg finomság várta a vásárban. Szerda Árpád több mint két órás koncertet tartott. A látogatók az árusok portékái és az ínycsiklandó ételek, hideg italok közül válogathattak. A jószágvásárban csak néhány birkát, kecskét és lovat kínáltak eladásra. A zentai Farkas Visontai Károly teheneket, bikákat és sertéseket tenyészt, a vásárra azonban alpesi kecskéket hozott. „Cserébe jöttek birkák is meg a kecskék is. El lettek adva a birkák, ezek a kecskék maradtak meg három kisgidával. Most ezeket is szeretném eladni, azért hoztam el őket Kanizsára a vásárba.”
Hajnal Miki
vasárnap, 2018. április 22. 22:08
2 . A vásárt szervező magyarkanizsai helyi közösség jótékonysági akciót is szervezett a Bárka foglalkoztató napközi védenceinek javára. A kidobott háztartási elektromos készülékeket gyűjtötték össze. Alig két óra alatt megtelt a pótkocsi. Lackó Róbert, a magyarkanizsai helyi közösség tanácselnöke. „Nagyon sokan jöttek, hogy akkora készülékeik vannak, hogy majd házhoz kell menni érte. Megmozdult a nép, nagyon örülök ennek, hiszen nagyon jó helyre megy, a bárkás gyerekeknek ez az egész. Hát nem számítottunk rá, őszintén, de minden darabot elvállalunk, és ha kell, el is megyünk, hogy minél több pénzt össze tudjunk gyűjteni.”

A Vöröskereszt aktivistái ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést végeztek, volt virágátültető szaktanácsadás és mezőgép-kiállítás is. Az idei második vásárra július 22-én kerül sor, az utolsót pedig szeptemberben tartják.
2018 04 22 Észak-bánáti Néptánctalálkozó Törökkanizsán
Hajnal Miki
vasárnap, 2018. április 22. 22:02
1 . Törökkanizsa főterén 10. alkalommal tartották meg tegnap az Észak-bánáti Néptánctalálkozót. A rendezvényen 21 produkciót láthattak az érdeklődők.
Megtelt a törökkanizsai főtér szombaton. Délelőtt a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szakcsoportjaié és az óvodásoké volt a főszerep. Délután a díszes felvonulás után hivatalosan is megnyitották a kistérségi rendezvényt. Tordáról minden évben érkeznek fellépők, idén rábaközi táncokat adtak elő. Sági Eléna, tag, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Torda: „Eddig nem a mi csoportunk jött, viszont nagyon sok jót hallottunk róla, és nagyon tetszik a rendezvény.
A rendezvényt 2009-ben indították útjára, idén már 19 egyesület 21 tánccsoportja lépett színpadra. Kovács Magdaléna, elnök, Tiszagyöngye Művelődési Egyesület, Törökkanizsa: „A rendezvényt azért indítottuk el, hogy a vegyes közösségek találkozni tudjanak. Egy tartományi alapnál sikeresen pályáztunk, ez is hozzásegített. Nagy bátorság kellett hozzá, hogy megindítsuk, mivel azelőtt Törökkanizsán nem volt nyílt téri rendezvény.”
A találkozó remek alkalom arra, hogy megismerjük egymás hagyományait, kultúráját - emelte ki a rendezvény megnyitóján Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. „Nem először vagyok itt, és örülök, hogy évről évre egyre gazdagabb és nagyobb ez a rendezvény. Egyre többen eljönnek és máris kinőtte az eredeti tervet, ugyanis nem csak észak-bánátiak és vajdaságiak, hanem a régióbeli vendégek is itt vannak. Ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy megismerjük egymás hagyományait és kultúráját.”

Kézműves kirakodóvásár is várta az érdeklődőket az egész napos rendezvényen.
Csurka a Jobbikról
2018.04.21. - Szakmai találkozót szerveztek történelemtanároknak Szabadkán
Hajnal Miki
szombat, 2018. április 21. 19:15
1 . Az esemény az 1944-45-ös délvidéki ártatlan magyar áldozatok emlékének megőrzése volt a célja, illetve az, hogy a történéseket úgy adják át a diákoknak, hogy az figyelemfelkeltő legyen a számukra.
Bogner István édesapja is az 1944-45-ös délvidéki vérengzés áldozata lett. Sokan háborús bűnösnek tartották, és ez rányomta bélyegét fia életére is. Ma már tisztelet övezi származásáért, most Szabadka Város Kegyeleti Bizottságának elnöke. „Azért hívtuk meg a magyar és történelem szakos tanárokat, hogy ők később majd a diákjaikkal kimenjenek a helyszínre, a helyszínen tartsanak órát. Vállaljuk a Kegyeleti Bizottság tagjai közül néhányan, hogy akkor kimegyünk mi is a 44-es parcellába, és ott a helyszínen mesélünk ezekről az eseményekről.”
Szabadka Város Kegyeleti Bizottsága eddig legfontosabb feladatának az 1944-45-ös áldozatokról való megemlékezést tartotta. Kern Sólya Mária, alelnök, Kegyeleti Bizottság, Szabadka: „Ezért hívtuk meg ma a történelem tanárokat és tartunk egy ilyen első, kezdeményező tanulmányi napot és szeretnénk ezt majd folytatni, hogy legyenek utánunk is, a következő generáció között is olyanok, akik majd emlékeznek és őrzik az emléket. ”
Ha közismert embereken keresztül mutatják be a múltat, akkor rögtön fel lehet kelteni a fiatalok érdeklődését, akik rájönnek, hogy ami történt, az a dédszülei korosztályával történt meg, és akár a dédnagymamája is lehetett volna áldozat vagy tettes.
Bertáné dr. Varga Judit, történész, Terror Háza Múzeum, Magyarország: „Azt mondjuk el, hogy ha eddig nem tették, jobban tanuljanak történelmet, mert akkor értik meg a jelenkorukat. Főleg egy ilyen 20. század után muszáj megérteni, hogy mi történt és miért úgy reagálnak ma az emberek, akár családon, rokonságon, baráti körön belül, akár a szélesebb közéletben, ahogy. Hiszen ne felejtsük el, ezek a fiatalok 18 évesen választópolgárokká válnak.”
Az akkori történésekről azóta is folynak kutatások, ez elsősorban a Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság feladata, amely szorosan együttműködik a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvánnyal. Cseresnyésné Kiss Magdolna, kuratóriumi elnök, Keskenyúton Alapítvány: „Semmit nem tudunk például a délvidéki apácákról. Minden faluban, minden községben volt egy-egy apácarend, apácazárda, senki soha nem mérte fel az ottani áldozatok számát, hova tűntek az apácák Délvidékről?”
A díszterem előcsarnokában egy vándorkiállítás nyílt a történésekről. Az akkreditált szakmai továbbképzésen az előadások mellett filmvetítés is volt, valamint a mintegy 50 résztvevő kilátogatott a Zentai úti temető 44-es parcellájához. A rendezvény a Vajdasági Pax Romana és a Magyar Nemzeti Tanács társszervezésében valósult meg.
Hajnal Miki
szombat, 2018. április 21. 19:17
2 . Az esemény az 1944-45-ös délvidéki ártatlan magyar áldozatok emlékének megőrzése volt a célja, illetve az, hogy a történéseket úgy adják át a diákoknak, hogy az figyelemfelkeltő legyen a számukra.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2018.04.21. -  Szólj, síp, szólj!
Hajnal Miki
szombat, 2018. április 21. 19:07
1 . Mintegy 600 kis népzenész és énekes gyűlt ma össze az újvidéki rádió M-stúdiójában, ahol már 33. alkalommal szervezik meg a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt.
Az idén Kárpátaljáról, Moldvából és Horvátországból is érkeztek vendégek a vetélkedőre.

A nagymúltú vetélkedőre az idén több mint 100 műsorszámot jelentettek be Vajdaság egész területéről. A zsűri szerint a vetélkedő szakmailag igen magas szintre jutott.
Fábri Ivánovics Tünde, zsűritag: „A gyerekek gyönyörűen énekelnek, nagyon sok hangszeres van, hegedűsök, citerások, furulyások, tamburások.”

A hattagú zsűri népi ének és népzene kategóriában külön értékelte a szólistákat és a csoportokat is.
Szabó Gabriella, a Szólj, síp, szólj! vetélkedő szervezője: „Amin szeretnénk hamarosan változtatni, az az, hogy értékeléseket kellene valahogy kieszközölni, mert itt a nap folyamán arra már nincs idő, hogy a zsűri leüljön nyugodtan, kényelmesen a felkészítőkkel és elbeszélgessen, viszont erre szükség volna.”

A kis népzenészek arany, ezüst és bronz minősítést kaptak. A díjkiosztó ünnepség a határon túli vendégek bemutatkozásával ért véget.
2018.04.21. - Családi sportnap Szabadkán
Hajnal Miki
szombat, 2018. április 21. 18:57
1 . Benépesült Szabadka főtere szombat délelőtt. Csaknem 300 gyermek vett részt azon a családi sportnapon, amelyet az Active Kids sportegyesület szervezett.
A mozgás népszerűsítése és egy jó hangulatú családi délelőtt volt a célja az Active Kids sportegyesület által szervezett sportnapnak. Az eseményt Szabadka főterén hívták életre.
Az esemény a résztvevők regisztrációjával kezdődött, majd jöhetett a bemelegítés, azután pedig sorban a játékok. Volt akadályfutás, célba dobás, de szülő-gyermek és babakocsis futás is. Minden sikeres feladat után egy pecséttel hitelesítették a teljesített állomást. Kecsenovics Szabó Dóra: „Itt ugráltunk, de volt már távolugrás feladat, van kerékpározós feladat meg szlalomozás, ezeken mentünk végig a többi az még rejtély a számunkra is.”
A rendezvényre nem csak a szülők kísérték el gyermekeiket. Többen nagyszüleikkel érkeztek, akik szintén lelkesen vettek részt a játékokban és a felkészülésben is segítették az unokát. Így volt ezzel Orosz Anna is. Orosz Anna: „Kicsit futkároztunk erre-arra, a házkörül, az iskolában. Ő iskolás már és az iskolában is van futás szünetben. Különösebben nem készültünk.”
A résztvevőknek összesen tíz feladatot kellett teljesíteniük, amelyből a utolsó megmérettetés a közös futás volt. Kilenc pedig sportügyességi feladat. Nagy Csaba, elnök, Active Kids: „Szerettük volna mai napon a szülőket is egy kicsit megmozgatni, hogy tudjanak példát mutatni a gyerekeknek. A gyerekek mindig ügyesebbek, a szülők pedig támogatják majd őket ezek a feladatok végrehajtása során.”
A legügyesebb kis sportolók kerékpárral lehettek gazdagabbak, de a futás résztvevőinek befutóérmet is a nyakukba akasztottak. Az esemény célja egy családi közös délelőtt eltöltése, de mindenekelőtt a sportos életmód népszerűsítése volt.
Puzsér véleménye Kálmán Olgáról és társairól :D (2018.04.09. Mika Tivadar Mulató)
Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték
VANITATUM VANITAS   KÖLCSEY FERENC   MIHI   2018
Új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés
2018-04-19 - Bukovinai székelyek Bácskában
Hajnal Miki
csütörtök, 2018. április 19. 21:56
1 . A bukovinai székelyek Bácskában elnevezésű kiállítást nyitották meg ma a Szabadkai Városi Múzeumban.
A tárlat a bukovinai székelyek bácskai három és fél évének történetét mutatja be, egyebek mellett fotókon és tárgyi emlékeken keresztül. Az eseményen beszédet mondott Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár.
A bukovinai székelyek bácskai történetéről a kiállítás mellett egy katalógus is készült, amelyből az érdeklődők még részletesebben megismerkedhetnek a bukovinai székelyek történetével. Papp Árpád, néprajzkutató, Szabadkai Városi Múzeum: „Ami rendkívül fontos a témában és a kiállításban, hogy a második világháború alatti etnikai viszonyokat is tárgyalja. Olyan mondanivalót prezentál, ami számunkra eddig nem volt elérhető.”
Nagyon hiányoznak a bukovinai székelyekhez kötődő kutatások és projektek, de szerencsére néhány hónap múlva egy tudományos konferencia is lesz a kiállítással kapcsolatban, valamint műhelymunkákat is szerveznek - mondta Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója. Más helyszíneken is bemutatják a tárlatot a tervek szerint. „Konkrétan még nincsenek meg az utak, de az al-dunai székelyekhez el szeretnénk juttatni. Egyelőre az a biztos, hogy a tudományos konferencia és a műhelymunkák megvalósulnak.”
A bukovinai székelyek egy magyar népcsoport, akik az egykori Bukovinában telepedtek le, és öt falut népesítettek be. A valamikori Bukovina mostanra Románia és Ukrajna között van felosztva. A bukovinai székelyek betelepítése 1941-ben, vagyis 77 évvel ezelőtt kezdődött meg Bácska területére. A szabadkai kiállítást Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. „Ez a kicsiny népcsoport, mintegy 15 ezres népcsoport új hazára lelt itt a Bácskában, próbált megkapaszkodni. Nem neki köszönhető az, hogy ez nem sikerült, hiszen az újabb váltás során, 1944-ben a visszatérő partizánok, illetve a szovjet hadsereg előrenyomulása miatt egyik napról, vagy egyik óráról a másikra '44 októberében el kellett innen menekülniük.”
A bukovinaiak 1944-ben után Magyarország területén telepedtek le. A szabadkai kiállítást a magyar nemzetpolitikai államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. A tárlatot június végégig tekinthetik meg az érdeklődők az észak-bácskai város múzeumában.
2018-04-19 - 5 nemzetiségi színház koprodukciója a Kosztolányiban
Hajnal Miki
csütörtök, 2018. április 19. 21:52
1 . A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színes programsorozattal készül A hegyek óriásai című előadás bemutatójának alkalmából.
Luigi Pirandello darabját a világhírű Paolo Magelli rendezte 5 nemzetiségi színház koprodukciójaként. A partnerek a szerbiai Kosztolányi Dezső Színház, a horvátországi Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház, a romániai Állami Német Színház, az olaszországi Szlovén Repertoárszínház és a macedón Nemzeti Intézeti Albán Színház. A programsorozat keretén belül két ingyenes szakmai műhelyt is rendeznek. A szombati bemutatóra a jegyek már elkeltek. Az érdeklődők vasárnap és hétfőn tekinthetik meg a darab ismétlését. A belépő ára 300 dinár.

Kucsov Borisz, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Külön öröm volt látni azt, hogy különböző országokból érkező emberek közös cél felé haladnak. Jó volt látni, hogy mennyire másképp gondolja mindenki azt, amit készítünk. Közben a rendezőnek az volt a legnagyobb feladata, hogy valamilyen szinten összehangoljon bennünket. Azt gondolom, hogy ez sikerült és nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot a próbafolyamat során.”
2018-04-19 - Operettparádé Zentán
Hajnal Miki
csütörtök, 2018. április 19. 21:51
1 . Zentán a Művelődési Házban tegnap este mutatták be a Tihanyi Vándorszínpad Operettparádé című vendégelőadását.
A művészek Kálmán Imre, Huszka Jenő és Lehár Ferenc darabjaiból adtak elő közismert dalokat. A vendégjáték a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezésében valósult meg.

A szervezők szerint már két héttel a zentai bemutató előtt sem lehetett jegyet váltani a szerda esti előadásra. Feisz Ibolya rendszeres látogatója a zentai színháznak: „Bármilyen darabot megnézünk, legyen az kamaraszínházi, vagy külföldi darab. Nagyon szeretünk színházba járni. Az operettet különösen szeretjük, régebben sűrűn jártunk Pestre az Operettszínházba.”
A Marica Grófnő, a Csárdáskirálynő, a Cigányszerelem, a Paganini, a Víg özvegy, a Mosoly országa és a Mária főhadnagy című operettekből válogatott dalokat hallgathatott meg a zentai közönség.

Tihanyi Tóth Csaba a vándorszínpad elnöke és előadóművésze szerint az operett műfaja iránt 200 éve töretlen az érdeklődés: „Gálaműsorról beszélünk, ahol az általam kiválasztott legszebb dalok hangzanak el. És kitérőt is teszünk a magyar nóta műfaja felé is, ami szintén kedvelt műfaj.”
A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a zentai közönség változatos színpadi produkciókat követhessen figyelemmel - mondta Hugyik Richárd, a központ igazgatója: „Most érkezett el az idő, most értek meg a feltételek arra, hogy a művelődési központunk befogadja az Operettparádé című műsort. Ez a Tihanyi Vándorszínpad különböző musical illetve az operett műfajából ismert műsorokat állít össze. Azt kell, hogy mondjam, hogy Magyarországon és Kelet-Közép-Európában ez a könnyed, szórakoztató műfaj a mai napig nem vesztette el a népszerűségét.”

A vendégművészek az ötszereplős zenés, táncos előadást teltház előtt adták elő Zentán.
Szent Korona.és koronázási ékszerek másolatai.
Szécsi István
csütörtök, 2018. április 19. 20:34
1 . Ezen a videón a saját alkotásaim van,feleségem rakta fel őket.
Nagyon büszke vagyok,hogy meg tudtam ezen Szent tárgyak másolatait csinálni.