Közösségi gazdálkodás alapintézménye


Közösségi gazdálkodás alapintézménye

Feladatok, válaszok egy- egy mondatban. Rövid néhány oldalas ismertető.

Célok és értékek

A mai magántulajdon léptéktelenül nagy hatalomra tett szert a közösség felett, megvalósítva a társadalom rabszolgaságát, hiszen a források és a termelés felett semmilyen döntéssel és visszacsatolással nem rendelkezik, ezért a valóság megismerésétől megfosztatik.

Olyan szervezeti formát kívánunk megvalósítani, ahol e kettőt egybe ötvözzük, és a közösségi kontroll szervezeten belül valósulhat meg, az egyén munkájának maximális védelmével.

Cél, hogy a fogyasztók átláthatóan és önköltségi áron juthassanak termékekhez, mely cél érdekében a rájuk jutó egészen kis összegű részjegyeket könnyen megszerezhetik.

Valós és arányos részvételi döntéshozatal valósul meg a gazdálkodás minden szintjén. A gazdálkodásból a verseny piac és a tőkehatalom a lehető legnagyobb mértékben kizárható. Valódi közösségi összefogás, ökológiai és gazdasági felelősség-vállalás valósulhasson meg hosszútávon, fenntartható módon, az igazság és az erkölcsi értékek mentén.

 

Gazdálkodás

 

Közvetlen célok:

a.  ÁRFOLYAM JÁTÉKOK KIZÁRÁSA

  • i.  Válasz: Belső munkaóra alapú elszámolási egység:   Minden befektetést a forgalmazási terület és célközönség napi átlag jövedelmével visszaosztott munkaóra egységben könyvelünk, mely későbbi kivásárlásnál az akkori munkaóra átlaggal számítunk vissza valutára. Nagy jövedelem eltérés esetén a nemzeti átlagokkal kell számolni.
  • ii.  Fix beruházási cégérték:  Egy cég, vagy beruházás értékét csak a létrehozásába fektetett javak belső munkaóra egységben meghatározott értéke határozza meg. Nem megengedett a piaci ár, tőkehatalmi árfelhajtó intézménye, Piaci ár, tőzsde és egyéb felértékelési rendszerek.

b.  TERMÉSZETI ÉS TÁRSADALMI ÖRÖKSÉG VÉDELME A MAGÁN TULAJDONNAL SZEMBEN

  • Föld, épület és bármely véges természeti vagy társadalmi érték, erőforrás befektetését pénzügyi befektetésként kell könyvelni. Behozott erőforrást a napi piaci áron a befektetőtől meg kell vásárolni, és a valutában meghatározott értéket pénzügyi befektetésként kell könyvelni a belső elszámolási egységben, a vagyont pedig a vagyonkezelőnek kell átadni.
  • Közösségi erőforrás és vagyon-kezelő intézménye. Minden természeti és közösségi erőforrást a közösségi vagyonkezelés rendszerébe kell adni, hogy a vállalkozás ne gyakorolhasson tőkehatalmat a területi közösségekkel szemben. Az így halmozódó erőforrások felett közvetett döntéshozatalt kell kiépíteni a különböző kvótarendszerek segítségével. Lásd pl. Földkvóta, energiakvóta, pénzkvóta rendszerek. A projekt által létrehozott értékek szintén vagyonkezelőhöz kerülnek, ahonnan vissza bérlik, így tevékenységükkel nem tudják a vagyont kockáztatni. A kivásárlási szabályok miatt tőkehatalmukat sem érvényesíthetik. (pl.:A falu főterének egyetlen üzlete nem kerülhet magán tulajdonba, csak bérelheti a közösségtől. )

c. TŐKEHATALOM BLOKKOLÁSA A GAZDÁLKODÁSBAN

   Válasz: Kivásárolható tőke-befektetők, nyílt tagság

  • Adott szolgáltatásra , termékre életre hívott beruházásnál a tőkebefektetők a szolgáltatási területen, a fogyasztók által alanyi részjegyek vásárlásával a fix beruházási értékből kivásárolhatóak. Ezzel biztosítva a piaci versenyt kikerülő fogyasztói közösség kapcsolatát a termeléshez. A közösség kontrollját a termelés és tőke felett. Lásd még a gondos gazda és bizalom pontnál (i).
  • A részjegy tulajdonos ezért önköltségi áron juthat termékhez és vállalja a rá jutó termék megvásárlását, dönthet annak forgalmazási feltételeiről, piaci áráról.
  • A befektetők arányos védelmét lásd lejjebb
  • Következmény: Folyamatosan és kis részletekben változó birtokosi arány.

   Kockázati tőke-befektetés

  • Mind az alkotói befektetés, mind a tőkebefektetés csak felelős közösség-vállalással lehetséges. A befektetők osztalékot, jövedelmet, tőke-törlesztést csak a valós bevételekből, haszonból, a tőkéjük arányában kaphatnak.
  • Köv: Kamat jellegű előre fixált tőke-jelenlét nem megengedett
  • köv: Hitel felvétele a közvagyon terhére nem megengedett. Hitelekért a közösségi vállalkozás semmilyen módon nem viselhet felelősséget, maga nem vehet fel ilyet. Tőkét csak a fogyasztóktól, kockázati befektetőktől gyűjthet. Nem lehet a közösséggel szemben megengedni kiváltságos befektetőt, mint amilyen egy bank hitelkihelyezése és feltételei.

 

önrendelkezés

 

A. ÖNRENDELKEZÉS

  1. Önnálló üzemek szövetsége
  2. Táji téréségek önállóvá válásának támogatása

B. VERSENYPIAC KÉNYSZEREINEK KIZÁRÁSA

  1. Fogyasztók és termelés érdekközöségbe vonása

C. MUNKA NÉLKÜL SZEREZHETŐ JÖVEDELMEK MINIMALIZÁLÁSA

  1. Profit elítélése: Magán tőkehatalom érdekérvényesítése a piac kényszerei miatt, mely elrejti a gazdálkodás valós információit és munkanélküli jövedelemket hoz létre a profiton keresztül.
  2. Profit meghatározása: Termelő közösség és fogyasztó közösség szakmai szorzók felett számolt átlagjövedelmei közötti különbség, mely a két közösség között igazságtalan javadalmak szerzését teszi lehetővé. Ezen hasznot a termékek piaci árában nyilvánosan feltüntetve lehet szedni, de a részjegyesek felé tilos érvényesíteni. Tulajdonosi-önköltségi ár és piaci ár nyilvánosan kezelendő.
  3. Tulajdonosok önköltségi árhoz való joga: A tulajdonosok részjegyeik arányában jogosultak az önköltségi áron való termékhez jutásra.
  4. Dolgozói átlagbérek igazítása a fogyasztók átlag jövedelméhez. Nemzeti statisztikák figyelembe vételével meghatározott átlag jövedelem (amit a rendszerben realizált jövedelmek felülírnak). Ha a fogyasztók bizonyíthatóan a nemzeti átlag felett keresnek, akkor a dolgozók átlagbérét ahhoz kell igazítani..
  5. Árfolyamok blokkolása. Lásd: Árfolyamok játékok kizárása

 

Közösség

 

D. ALKOTÓI MUNKA VÉDELME

 1 Cselekvő beruházás + finanszírozó tőke = beruházási érték

  • Az alkotó befektetés, tervezés, szervezés, kivitelezés, stb mely egy ember valós életidejét veszi igénybe egy beruházás kapcsán, a munkaidő, szakmai szorzó és alku arányában alkotói rész-jegyet jelent a személyeknek.  Minden alkotói munkát valaki finanszíroz, mely annak a tőke-befektetői részvény párját jelenti. Vázlatosan: Egy óra beruházási munka 1 órányi alkotói részvényt és 1 órányi beruházási részvényt hoz létre, így a beruházás értéke 2 órányi érték. Ha te mint elhivatott fejlesztő létrehozol adott munkával egy beruházást és közben más nem fizet neked fizetést, akkor saját magad finanszírozója vagy, hiszen saját megtakarításaidból, forrásaidból finanszírozod létfentartásaidat, ezzel saját munkád tőkebefektetője lettél.
  • Következmény: A beruházás értéke nem a tőkebefektetéssel azonos

  2 Az alkotó, cselekvő részjegy kivásárlástól védett.

  • Valós életidő befektetése az egyén védett tulajdona, melytől semmilyen kényszerrel meg nem fosztható. Alkotói tulajdon csak tőke-befektetésként örökölhető.

  3 Osztalék részesedés biztosítása az üzemeltetői munka részére.

  • A dolgozók felelősségét, munkájuk arányában osztalék részesedéssel értékelik. A keletkező hasznokat a beruházási érték (befektetett tőke) és az éves bérköltség arányában osztják el. Dolgozók nem szavazhatnak a hazsonkúlcs nagyságára, csak a részjegy tulajdonuk arányában.

  4 Dolgozó csak tulajdonos lehet

  • Minden dolgozónak rendelkeznie kell alanyi részjeggyel, hogy gondos gazda szerepével azonosulhasson.

  5 Szabadalmi tulajdon védelme.

  • Önálló közösségi szabadalom kezelés rendszere kiépítendő, ahol a tudás nem lehet titkos, de alkotóját összeköti annak felhasználásával és biztosítja mindenki számára a szabad felhasználást. Lásd: Szabadalmi rendszer.

Egy beruházás üzleti tervében fel kell mérni a célközönséget. Itt alapból a legkisebb gazdaságos technológia területi ellátó zónája, vagy valamely térség lehatárolt önrendelkező termelési akarata.
A pontatlanságnak nincs jelentőség, az alanyi részjegyre ha többen jelentkeznek, mint a kalkulált, automatikusan csökkenti az alanyi részjegy nagyságát.
Ha a tervezett ellátási területen túlról érkezik fogyasztói igény, akkor vagy növelni kell az ellátási területet, mely természetesen csökkenti az alanyi részjegy nagyságát. Vagy az új területeken el kell kezdeni szervezni az új termelő üzem szervezését, mely önnáló és az új terület kezeléseben jön létre, de szakmai szövetséget, közös fejlesztő részleget, stb kell létrehozzon.

  • A termék vagy szolgáltatás árképzésében javaslataik a részjegy arányéban kerülnek beszámításra, így ha valakinek nagy részaránya van, érvényesítheti saját szempontjait.
  • A részjegy tulajdonosok döntési joga meghatározni a haszonkulcsot, a fejlesztésire fordítandó részarányt, közösségi célokra elkölthető nyereséget, A tartalék képzésre szánt arányokat. Mindezek felett részjegynagyságuk arányában van döntési lehetőségük. Leadott szavazatuk súlyozott átlagát kell a cégnek érvényesítenie

  6 Dolgozók fizetés arányai egymásra leadott javaslatok átlaga határozza meg.

  7 A munkacsoportok vezetőiket a csoportjuk bizalmi szavazásával választják meg.

 

 

Célok

 

KÖZVETETT CÉLOK

  1. Közösségi pénzrendszer működésének támogatása
  2. Közvagyonok, erőforrások közösségi kezelése, Kvóta rendszerek támogatása
  3. Önrendelkező területi közösségek támogatása
  4. Ökológiai felelősség vállalás biztosítása
  5. Az egyén gazdálkodása a világ rá jutó forrásai felett

 

Vázlatok a megoldásra

Mi miért nem jó és mire jó a jelen szervezeti formák közül.

 

1. Szövetkezet

Nem jó:

  1. Befektetett alkotói munka és tőke arányában való szavazás szükséges. Ha valaki megtakarításait, sok éves munkáját áldozza egy beruházásba, akkor azt ne szavazhassa le néhány ezer forintos alanyi részjegyes, akinek a felelőség vállalása nem hasonlítható össze az elöbbiekével. Kibicnek semmi sem drága.
  2. A szövetkezeti Tag / szavazat nem elfogadható. Kivásárlással növelheti szavazati arányát, melyben új lehetőségeket kap.
  3. Szövetkezet sem nyílt tagságú,
  4. Változó tulajdon-arány könyvelhetetlen.
  5. A termelő vagyon nem lehet a tulajdonában.

 

2. Kft

Nem jó:

  1. Tőkehatalmi tulajdon nem megengedhető A mai jog szerint a tulajdon védett, ha a kft-ben a részjegyeket tulajdonként vezetjük, akkor a tulajdonosok a jog szerint mondhatják, hogy mégsem tetszik a közösségi forma, bocsi de ez a mienk, mi pedig nem tudjuk védeni tovább a fogyasztókat.
  2. Változó tulajodon arány könyvelhetetlen A fix beruházási érték miatt minden új részjegy vásárlás módosítja a tulajdon (bírtokosi részjegy) arányokat, emiatt naponta lehetne rohangálni a közjegyzőhöz módosítani azt.

Jó:

  • Rugalmasnak tűnik, mert egyedi szerződésekben meghatározható a belső működése, döntéshozatala, melyet a projekt egyesület képvisel, mint tulajdonos.
  1. A birtokosi döntéshozatal az egyesületben történik
  2. Osztalékok szétosztását az egyedi működési szabályzat alapján átadja az egyesületnek, vagy maga könyveli és osztja szét annak elvei szerint.
  3. Működési szabályzata lehetővé teheti a vagyontárgyak átadását a vagyonkezelőnek
  4. Egyedi szabályzata lehetővé teheti az üzemeltető közösség, dolgozók és vezetők bizalmi elvek szerinti választási rendszerét.
  5. Biztosíthatja az egyesület ellenőrző szerepeit saját működése felett
  • Föld területetre birtok és tulajdon jogot szerezhet.
  • Bejegyzése egyszerű

 

3. Egyesület

  1. bejegyzése egyszerű

Rosz:

Tagság elfogadásának nehézkes volta.

  1. A forgalmazási terület függvényében más más automatizmusok alapján, de automatikus tagsági viszonyba kerülés szükséges. ???
  2. Az egyesületben meghatározott funkciók megválasztása lehetetlen, mivel a tagság nem hívható össze, és más szavazási rendszerek és elvek érvényesítse szükséges számunkra.

Amit tudnia kéne

1. A kft nem tudja kezelni a változó tagság és tulajdonrészek jogait.
2. A vagyon teljesen védett kell legyen a kft működési kockázatától, rosz gazdálkodás miatt nem bukhatja el a vagyont.
3. Hogyan gyözzük meg a befektetőket, ha befektetésük mellé semmilyen mai jogi garanciát nem kapnak, ha nem lesznek tagjai a tulajdont (birtokot kezelő szervezetnek, ami sem a vagyonkezelő nem tud lenni, sem a kft szerintem.

 

gyerekek

 

FELVETETT SZERVEZETI MEGOLDÁS  VÁZLAT
4 mondatban:

  • Adott egy egyedi szabályrendszer a befektetésre, döntéshozatalra, osztalék kezelésre, vagyonkezelésre, tagsági viszonyra, egy értékrendre.
  1. Kell egy szervezet, mely szabadon tud tagságot fogadni (alkotók+befektetők+termelők és fogyasztók). Tulajdonosa a termelő egységnek és a vagyonkezelőnek, de döntéseit, működését a külső szabály-rendszer határozza meg. Bevételeit, költségeit a külső szabályok szerint a tagságnak közvetíti, vagy írja elő a termelő szervezetnek, hogy azt kinek, hogyan kell utalja <egyesület,
  2. Kell egy termelő szervezet, mely a külső szabályok szerint kell működjön. Szervezi a termelést, munkáltat, könyvel de döntéshozatala a külső szabályok szerint történik. Termelő eszközeit bérli a közösségtől. <kft>
  3. Kell egy vagyont védő és kezelő szervezet, mely a külső szabályok szerint védi a vagyont a rossz gazdálkodástól, védi a gazdálkodásban nem résztvevőket a tőkehatalomtól az egyedi szabály rendszer szerint. Képes a földterületekre tulajdont, de legalább döntési és elidegenítési jogot bejegyezni (ha önkormányzat nevére vásárol, vagy állami földet birtokol.) <Alapítvány, Nonprofit kft>
  4. Biztosítani kell: A kis részjegyesek egyszerű osztalék kifizetését

 

Projekt

 

PROJEKT EGYESÜLET VAGY KLUB

1. Feladata

  a. Előkészítés

  1. Fejlesztők, fogyasztók, kivitelezők gyűjtése
  2. Közvélemény kutatás, igényfelmérés
  3. Alanyi részjegy meghatározása
  4. Fogyasztók, termelők érdek-közösségének kialakítása

  b. Komunikáció és bizalmi képviselet biztosítása

  1. Terület lakossága felé
  2. Fejlesztők, befektetők között
  3. Üzemeltető és termelő közösségben

  c. Az értékrend megvalósulásának ellenőrzése

  d. Befektetések könyvelése, kezelése

  e. Részesedések, osztalékok kezelése

  f. Kft és vagyonkezelő alapítása

  g. Részvételi döntéshozatal biztosítása a befektetések arányában.

  h. Ellenőrzés a projekt kft üzemelteése felett

  i. Utalványok, szavazati kvóták kibocsájtása

  j. Erőforrás kvóták kezelése

  k. Kapcsolat a területi képviseletekkela világfa rendszerében

2. Típusai

  a. Területi gyűjtő egyesület, több lokális projekt kezelésére

  (pl: település-gazdálkodási egyesület)

  b. Egy gazdálkodásra szerveződő egyesület

  1. Rétegigényt kielégítő termelésre, szollgáltatásra
  2. Technológiailag lehatárolható termelés
  3. A beruházó közösség döntése miatt, az ön-rendelkezés jogán

3. Követelmények

  a. Automatikus csatlakozás biztosítása a forgalmazási területen

  1. Forgalmazási terület bővítésének kezelése
  2. Új termelő egységek szervezése

  b. Nyilvános gazdálkodás és befektetői részvényjegyzék

 

faültetés

 

PROJEKT KFT

Feladatai:

  1. Beruházás tervezése, szervezés, kivitelezés
  2. Foglalkoztatatás
  3. Számvitel és könyvelés
  4. Termel, szolgáltat, üzemeltet, forgalmaz
  5. Termelő eszközeit a vagyonkezelötől bérli, vagyon tulajdona nincs
  6. Üzemelteti a vagyonkezelő készségeit.
  7. Kvóta befektetések kezelése
  8. Dolgozói javadalmak részvételi döntéshozatala
  9. Munkacsoportok szervezése a bizalmi elv alapján

 

PROJEKT VAGYON-KEZELŐ

  1. Befektetési vagyon kezelése
  2. A projekt által létrehozott, megvásárolt vagyontárgyak tulajdon védelme
  3. Megvásárolt előforrások közvetítése az erőforrás vagyonkezelő felé a világfa kvóta rendszerén keresztül.
  4. A rendszer szabályai szerinti kifizetések, bérleti díjak kezelése

Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2012. január 5. Szerkesztette: Hamvas Gábor
Nézettség: 3,538 Kategória: Tulajdon


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: