Tar Mihály Béla (Tar M. Béla)

(1927 - 1996)
festőművész
 
   

Tar M. Béla

Tar M. Béla

Az idősebb Tar Béla (teljes nevén Tar Mihály Béla) 1927 november 5 ikén született Abrudbányán (Fehér megye) ahol apja az erdőszentgyörgyi Tar Mihály, református papként szolgált. 

Tar (M) Béla a második világháború alatti és utánni legnehezebb években volt középiskolás diák; pár évet végzett a nagyenyedi Bethlen kollégiumban is, 1946 ban érettségizett Kolozsváron. 

Rajzkézsége és festői tehetsége már gyermekkorában megnyilvánult. Az akkori "Cimbora" nevű magyar nyelvű gyermeklapban jelent meg pár kissebb rajza. Tehetsége tudatában szeretett volna a Képzőművészeti Főiskola festészeti szakára beíratkozni, de erre akkor egy magyar református pap fiának semmi esélye nem volt. Lemondott hát a művészi szakképesítésről és 1952 ben mérnöki diplomát nyert Temesváron a "Traian Vuia Műszaki Egyetem" ipari kémiai karán.

28 évet a marosújvári "Soda" kombinátban dolgozott mind vegyézsmérnök, majd Temesváron a "Detergens" válalatnál, innen ment nyugdíjba.

Művészi álmairól soha nem mondott le, Isten adta tehetségét nem rejtette véka alá. Autodidakta módon bővítette a festészettel kapcsolatos ismereteit, és közben festett, festett állandóan élete végéig. Festett kréta pasztellel és zsíros krétával, de voltak olajfestményei is, és sok akvarellje.

Egyéni tárlata volt Románia több városában (Nagyenyed, Gyergyószentmiklós, stb), de részt vett közös kiállításokon is (Bukarestben), sőt a németországi Freiburgban szerepelt több képe egy közös kiállításon M. Schütz Nóra szervezésében.

Tar (M) Béla nem volt diplomás festőművész, "csak" amatőr, és emiatt kiállítási és érvényesülési lehetőségei korlátozottak voltak, de művésznek született és értékes munkákat alkotott.

Képei érdeklődést keltettek, mély és szép érzéseket ébresztettek a szemlélőben.

Élete utolsó két évében egész festői életművét átfogó nagy kiállításra készítette elő a képeit, de egyre gyengébb egészségi állapota, és korai váratlan halála ezt meghiúsították. 

1996 szeptember 13 án hunyt el.

Tehetsége tovább él fiában Tar Bélában, sőt unokájában Virginás-Tar Áronban is.

 

Tar M. Béla - 1996




Képek