Pálfy István

 
(1951)
festőművész, grafikus
 
   

Pálfy István

Pálfy István

festő, grafi kus

(Ungvár, 1951. máj. 14.)

1966–1970 közt befejezte az ungvári Iparművészeti Szakközépiskolát, ahol mesterei: Bakonyi Zoltán, Duncsák Attila, Petky Sándor voltak. Katonai szolgálata után belsőépítészként, tanárként, építészmérnökként dolgozott. 1991-ben alapítója és választott titkára a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának.

1994-től Magyarországon él. 1993 óta tagja az MKIT-nek, 1993–1995 között választmányi tag. 1996–1998 között három alkalommal szervezte meg a tiszadobi Nemzetközi Művésztábort az Andrássy-kastélyban.

Grafikái jelentek meg a Kárpáti Igaz Szó, a Hatodik Síp, a Tárogató, a Ludas Matyi, a Pesti Riport, a Partium, a Kelet-Magyarország, az Új Kelet, valamint a Szabadhajdú c. lapokban. 1991-től vesz részt különböző művésztelepek munkájában. Pálfy István a kárpátaljai magyar „posztmodern szürrealizmus” képviselője.

Gondolatainak megfogalmazásához a groteszk stílust használja, gyakran ábrázol eltorzított nőalakokat, bábokat, bohócokat. A szülőföldjén és hazájában tapasztalt nehézségeket igyekszik humorosan kifejezni.

Grafikái a tér és az idő tagolásának kérdéseit mutatják be a szellemvilág és a valóság találkozási pontján (Az utolsó oldalhoz érve, 1993). Mitológiai fi guráin a harsány színek dominálnak. Festői témái közé sokszor hangszerek bemutatását is beemeli.

Alkotásainak jelentős részét a cirkusz, a színház sejtelmes világa ihlette, képei az emlékek panoptikumára emlékeztetnek.



Forrás:
www.facebook.com


Képek