Vajda Lajos

(1922 - 2008)


 
   

Vajda Lajos

Vajda Lajos

Jól tudom, egy művészemberrôl a legtöbbet alkotásai mondanak el, mégis szeretnék néhány szóban bemutatkozni a munkáim iránt érdeklődő közönségnek. Az elmúlt század 22. esztendejében születtem Komádiban és 1941-ben kezdtem meg Haranghy Jenő vezetésével szakmai tanulmányaimat az Iparművészeti Iskolán. Sajnos, mint korosztályomból mindenkinek, közbejött a háború, ezért csak 1946-ban folytathattam a felkészülést Konecsni György osztályában és 1949-ben szereztem diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskolán.

A következő évtizedek során a Műcsarnok tárlatait népszerűsítő és a filmeket ismertető plakátok mellett kiemelt tevékenységi területem a kiállítás-grafika volt. A rendezvények előkészítésekor gyakran dolgoztam együtt Piros Tiborral és Sinka Mátyással. 1953 óta aktív tagja vagyok a Budapest Grafikai Alkotóközösségnek. 1970 és 1995 között folyamatosan részt vettem a Képzőművészeti Alap zsűri tevékenységében. Két alkalommal részesültem elismerésben az év legjobb plakátja versenyén.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy a Hungexpo megbízásából alkotó részese lehettem a világ számos országában rendezett vásárok sikeres előkészítésének. Művészi kiteljesedésemhez nagyban hozzájárult, hogy munkám kapcsán megismerkedhettem távoli népek kultúrájával, és szokásaival, s minden útról újabb élményekkel gazdagodva térhettem haza.



Forrás:
www.festomuvesz.hu